Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egészséges

Nem is hinnéd, melyik növényből készül a legújabb tejhelyettesítő: akár otthon is megcsinálhatod

Tej hozzávaló oldal
Shutterstock
Az elmúlt pár évben rohamtempóban megnőtt azok száma, akik a tej helyett annak valamelyik növényi alternatíváját fogyasztják. A fehér nedűhöz hasonló ízű és állagú italt készítenek ma már szójából, rizsből, zabból, kókuszból is, sőt kesuitalt is leemelhetünk a boltok polcairól.

A felhasználható alapanyagok száma kiapadhatatlannak tűnik, és a saját márkás termékeknek köszönhetően az áruk is egyre kedvezőbb, sőt sok esetben olcsóbbak, mint a hagyományos tejek. A tápértékük és vitamintartalmuk ugyan nem egyezik a tehéntejével, de a gyártók ezt a problémát is képesek orvosolni a hozzáadott ásványi anyagokkal, melyekkel értékes itallá varázsolják a növényi „tejeket".

Aki nem ihat tejet, az tudja, hogy mekkora különbség is lehet egyes márkák és növényi italfajták ízei között. Nem beszélve arról, hogy ha valaki a tej mellett nem fogyaszthat szóját, esetleg allergiás a diófélékre, netán gluténérzékeny, akkor számára különösen fontos, hogy milyen alapanyagból készül az az ital, amellyel felönti a kávéját. Az allergiások és ételérzékenyek számára lehet örömteli hír, hogy új tejhelyettesítő jelent meg a piacon, amit ráadásul mi magunk is elkészíthetünk az otthonunkban.

A legújabb növényi tejhelyettesítő krumpliból készül /Fotó: Shutterstock
A legújabb növényi tejhelyettesítő krumpliból készül /Fotó: Shutterstock

Hódító útjára indult a krumplitej!

A svéd Veg of Lund cég az elmúlt években dobta piacra a burgonyából készült tejhelyettesítő italát, mely egyelőre csak Svédországban és az Egyesült Királyságban került forgalomba, de persze online bárhová megrendelhető. Nem kell azonban felkutatnunk a weblapokat a burgonyatejért, ugyanis akár mi magunk is megcsinálhatjuk!

A házi krumplitejhez mindössze egy nagy burgonyára, sóra, vízre és az általunk kedvelt édesítőszerre van szükség.

A burgonyát hámozzuk és főzzük meg, kockázzuk fel, majd tegyük a turmixgépbe. Adjunk hozzá egy csipet sót, három bögre (3×230 ml) vizet és a választott édesítőt, ami lehet cukor, méz, juharszirup, sztívia vagy bármi más is. Az édesítőből először egy kis adagot adjunk a keverékhez, később pedig ízlés szerint pótoljuk. Turmixoljuk össze, majd pedig szűrjük át egy tiszta szövetanyagon vagy konyharuhán – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.