Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Egészséges

Nem is hinnéd, melyik növényből készül a legújabb tejhelyettesítő: akár otthon is megcsinálhatod

Tej hozzávaló oldal
Shutterstock
Az elmúlt pár évben rohamtempóban megnőtt azok száma, akik a tej helyett annak valamelyik növényi alternatíváját fogyasztják. A fehér nedűhöz hasonló ízű és állagú italt készítenek ma már szójából, rizsből, zabból, kókuszból is, sőt kesuitalt is leemelhetünk a boltok polcairól.

A felhasználható alapanyagok száma kiapadhatatlannak tűnik, és a saját márkás termékeknek köszönhetően az áruk is egyre kedvezőbb, sőt sok esetben olcsóbbak, mint a hagyományos tejek. A tápértékük és vitamintartalmuk ugyan nem egyezik a tehéntejével, de a gyártók ezt a problémát is képesek orvosolni a hozzáadott ásványi anyagokkal, melyekkel értékes itallá varázsolják a növényi „tejeket".

Aki nem ihat tejet, az tudja, hogy mekkora különbség is lehet egyes márkák és növényi italfajták ízei között. Nem beszélve arról, hogy ha valaki a tej mellett nem fogyaszthat szóját, esetleg allergiás a diófélékre, netán gluténérzékeny, akkor számára különösen fontos, hogy milyen alapanyagból készül az az ital, amellyel felönti a kávéját. Az allergiások és ételérzékenyek számára lehet örömteli hír, hogy új tejhelyettesítő jelent meg a piacon, amit ráadásul mi magunk is elkészíthetünk az otthonunkban.

A legújabb növényi tejhelyettesítő krumpliból készül /Fotó: Shutterstock
A legújabb növényi tejhelyettesítő krumpliból készül /Fotó: Shutterstock

Hódító útjára indult a krumplitej!

A svéd Veg of Lund cég az elmúlt években dobta piacra a burgonyából készült tejhelyettesítő italát, mely egyelőre csak Svédországban és az Egyesült Királyságban került forgalomba, de persze online bárhová megrendelhető. Nem kell azonban felkutatnunk a weblapokat a burgonyatejért, ugyanis akár mi magunk is megcsinálhatjuk!

A házi krumplitejhez mindössze egy nagy burgonyára, sóra, vízre és az általunk kedvelt édesítőszerre van szükség.

A burgonyát hámozzuk és főzzük meg, kockázzuk fel, majd tegyük a turmixgépbe. Adjunk hozzá egy csipet sót, három bögre (3×230 ml) vizet és a választott édesítőt, ami lehet cukor, méz, juharszirup, sztívia vagy bármi más is. Az édesítőből először egy kis adagot adjunk a keverékhez, később pedig ízlés szerint pótoljuk. Turmixoljuk össze, majd pedig szűrjük át egy tiszta szövetanyagon vagy konyharuhán – olvasható a Daily Meal cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.