Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Laktózmentes

Növényi tejek, tejitalok, tejpótlók

Több oka lehet annak, ha valaki nem fogyaszt tejet. Leggyakrabban azonban nem szabad akaratból mondunk le róla, hanem valamilyen táplálékérzékenység, jelen esetben laktóz intolerancia vagy fejfehérje allergia miatt kényszerülünk a habos tej és a különféle tejtermékek nélkülözésére.

Vannak irányzatok, melyek szerint a tej nem alkalmas emberi fogyasztásra, gyomrunk nem tudja rendesen megemészteni, és sok problémát okoz a szervezetünknek. Más iskolák szerint nagyon fontos tápanyag, elsősorban a benne található fehérjének és Kalciumnak köszönhetően. Ebben a vitában nem tudunk és nem is szeretnénk állást foglalni, inkább azoknak szeretnénk segíteni, akik valamilyen okból tejmentes étkezést választanak.

A gabonatejek közé tartozik a rizsital is, semleges, édeskés ízű
A gabonatejek közé tartozik a rizsital is, semleges, édeskés ízű

Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk végig, mennyi-mennyi ételnek alapanyaga valamilyen tejtermék… Viszlát tej, kefir, tejföl, tejszín, túró és mindenféle sajtok… És persze mindazok az ételek, amikben elrejtve, de szerepelnek… Nagyon hosszú lenne a sor, inkább bele sem kezdünk…

Szerencsére az emberi lelemény határtalan, ennek köszönhetjük a különféle növényekből készülő tej-jellegű italokat, hivatalosan ugyanis ezeket nem nevezhetjük tejnek. Tápértékük, összetételünk, de még ízük is más, mint az igazi tehéntejé, mégis úgy használjuk őket, mint a tejet.

A növényi tejek íze és állaga attól függ, hogy gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), magból (napraforgómag, szezámmag) vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz) készülnek. Szerencsére ezek a tejek készen megvásárolhatóak bio boltokban vagy a nagyobb bevásárlóközpontok bio részlegein, igaz, sajnos elég borsos áron. Ennél sokkal gazdaságosabb a házilag készített növényi tejital, igaz, ehhez több türelemre van szükség, és az eltarthatósága sem olyan hosszú, mint a bolti, készen vett változatoké.

A kókusztej nem a kókuszdió belső leve, hanem kókuszreszelékből készíthető
A kókusztej nem a kókuszdió belső leve, hanem kókuszreszelékből készíthető

Az elkészítés minden alapanyag esetén hasonló: tiszta vízbe áztatjuk egy éjszakára a lehetőleg bio magokat, majd másnap egy háztartási robotgéppel pépesítjük, majd leszűrjük, különválasztva így a „tejet”. A maradék pépet kenyértésztába, süteménybe tehetjük, megpiríthatjuk zöldségekkel, így semmi sem vész kárba.

A készen kapható növényi tejitalok natúr és ízesített változatban is kaphatóak, ugyanezt otthon is reprodukálhatjuk igazi fűszerekkel és cukor nélkül… Adhatunk hozzá vaníliát, kakaót, fahéjat, karadamomot, a cukrot pedig mézzel vagy néhány szem hozzámixelt datolyával helyettesíthetjük.

A szójából nem csak tej, hanem sajt, úgynevezett tofu is készül
A szójából nem csak tej, hanem sajt, úgynevezett tofu is készül

Zabtej házilag

Hozzávalók 1 literhez:
5 dkg hántolt zab (egész szemek, nem zabpehely)
¼ kávéskanál só

Elkészítés: A zabszemeket tálkába tesszük és felöntjük vízzel, 8 órát ázni hagyjuk. Ezután leszűrjük, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük a sóval és 3 dl vízzel. Felforraljuk, majd visszavesszük a hőt, és 40 percig gyöngyözve főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgépbe öntjük, hozzáöntünk még 8 dl vizet, is simára turmixoljuk. Sűrű szűrőn leszűrjük. Felhasználható 4-5 napig frizsiderben tartva, használat előtt mindig rázzuk fel.

Mandulatej házilag

Hozzávalók 1 literhez:
17 dkg mandula egészben
¼ kávéskanál só

Elkészítés: A mandulát tálkába tesszük, felöntjük vízzel, és 8 órát ázni hagyjuk. Leszűrjük és leöblítjük. Robotgépbe teszük a sóval és 1,1 l vízzel, és simára turmixoljuk. Finom szűrőn átszűrjük, a mandulát kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne. Üvegbe töltjük, hidegre tesszük. 4-5 napig felhasználható.

Kókusztej >>>

Szójatej >>>

Receptek növényi tejjel >>>

Az egyik legfinomabb növényi tejital a mandulatej, de ez a legdrágább is
Az egyik legfinomabb növényi tejital a mandulatej, de ez a legdrágább is

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.