Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Több oka lehet annak, ha valaki nem fogyaszt tejet. Leggyakrabban azonban nem szabad akaratból mondunk le róla, hanem valamilyen táplálékérzékenység, jelen esetben laktóz intolerancia vagy fejfehérje allergia miatt kényszerülünk a habos tej és a különféle tejtermékek nélkülözésére.

Vannak irányzatok, melyek szerint a tej nem alkalmas emberi fogyasztásra, gyomrunk nem tudja rendesen megemészteni, és sok problémát okoz a szervezetünknek. Más iskolák szerint nagyon fontos tápanyag, elsősorban a benne található fehérjének és Kalciumnak köszönhetően. Ebben a vitában nem tudunk és nem is szeretnénk állást foglalni, inkább azoknak szeretnénk segíteni, akik valamilyen okból tejmentes étkezést választanak.

A gabonatejek közé tartozik a rizsital is, semleges, édeskés ízű
A gabonatejek közé tartozik a rizsital is, semleges, édeskés ízű

Álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk végig, mennyi-mennyi ételnek alapanyaga valamilyen tejtermék… Viszlát tej, kefir, tejföl, tejszín, túró és mindenféle sajtok… És persze mindazok az ételek, amikben elrejtve, de szerepelnek… Nagyon hosszú lenne a sor, inkább bele sem kezdünk…

Szerencsére az emberi lelemény határtalan, ennek köszönhetjük a különféle növényekből készülő tej-jellegű italokat, hivatalosan ugyanis ezeket nem nevezhetjük tejnek. Tápértékük, összetételünk, de még ízük is más, mint az igazi tehéntejé, mégis úgy használjuk őket, mint a tejet.

A növényi tejek íze és állaga attól függ, hogy gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), magból (napraforgómag, szezámmag) vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz) készülnek. Szerencsére ezek a tejek készen megvásárolhatóak bio boltokban vagy a nagyobb bevásárlóközpontok bio részlegein, igaz, sajnos elég borsos áron. Ennél sokkal gazdaságosabb a házilag készített növényi tejital, igaz, ehhez több türelemre van szükség, és az eltarthatósága sem olyan hosszú, mint a bolti, készen vett változatoké.

A kókusztej nem a kókuszdió belső leve, hanem kókuszreszelékből készíthető
A kókusztej nem a kókuszdió belső leve, hanem kókuszreszelékből készíthető

Az elkészítés minden alapanyag esetén hasonló: tiszta vízbe áztatjuk egy éjszakára a lehetőleg bio magokat, majd másnap egy háztartási robotgéppel pépesítjük, majd leszűrjük, különválasztva így a „tejet”. A maradék pépet kenyértésztába, süteménybe tehetjük, megpiríthatjuk zöldségekkel, így semmi sem vész kárba.

A készen kapható növényi tejitalok natúr és ízesített változatban is kaphatóak, ugyanezt otthon is reprodukálhatjuk igazi fűszerekkel és cukor nélkül… Adhatunk hozzá vaníliát, kakaót, fahéjat, karadamomot, a cukrot pedig mézzel vagy néhány szem hozzámixelt datolyával helyettesíthetjük.

A szójából nem csak tej, hanem sajt, úgynevezett tofu is készül
A szójából nem csak tej, hanem sajt, úgynevezett tofu is készül

Zabtej házilag

Hozzávalók 1 literhez:
5 dkg hántolt zab (egész szemek, nem zabpehely)
¼ kávéskanál só

Elkészítés: A zabszemeket tálkába tesszük és felöntjük vízzel, 8 órát ázni hagyjuk. Ezután leszűrjük, lecsepegtetjük, majd lábasba tesszük a sóval és 3 dl vízzel. Felforraljuk, majd visszavesszük a hőt, és 40 percig gyöngyözve főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgépbe öntjük, hozzáöntünk még 8 dl vizet, is simára turmixoljuk. Sűrű szűrőn leszűrjük. Felhasználható 4-5 napig frizsiderben tartva, használat előtt mindig rázzuk fel.

Mandulatej házilag

Hozzávalók 1 literhez:
17 dkg mandula egészben
¼ kávéskanál só

Elkészítés: A mandulát tálkába tesszük, felöntjük vízzel, és 8 órát ázni hagyjuk. Leszűrjük és leöblítjük. Robotgépbe teszük a sóval és 1,1 l vízzel, és simára turmixoljuk. Finom szűrőn átszűrjük, a mandulát kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne. Üvegbe töltjük, hidegre tesszük. 4-5 napig felhasználható.

Kókusztej >>>

Szójatej >>>

Receptek növényi tejjel >>>

Az egyik legfinomabb növényi tejital a mandulatej, de ez a legdrágább is
Az egyik legfinomabb növényi tejital a mandulatej, de ez a legdrágább is

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.