A kockás has titka nem a megszámlálhatatlan mennyiségű felülés elvégzésében rejlik. Sokkal inkább „készül” a konyhában, vagyis az egészséges táplálkozás fog hozzásegíteni. A kiegyensúlyozott étrend mellett van még néhány tippünk, amivel elérhető az áhított lapos has, például a puffadás leküzdésével.
Antibiotikumkúra vagy hasmenéses megbetegedés után természetes módon nyúlunk a probiotikumokért, pedig nem ez az egyetlen időszak, amikor érdemes szedni őket. A jó bélbaktériumok szaporodását elősegítő készítmény csökkenti a puffadást és egyensúlyban tartja a bélflórát. Bizonyos probiotikus élelmiszerek, például a kefir, a joghurt, a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása tehát segít a lapos has elérésében.
A rostban gazdag étrend jól eltelít, stabilizálja a vércukorszintet, és nem utolsósorban könnyen emészthető. Érdemes minden étkezésünket ennek megfelelően alakítani, tehát minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Arra azonban figyeljünk, hogy a brokkoli, a karfiol, a borsó és a babfélék is okozhatnak puffadást. A rostbevitel könnyedén növelhető a zabpehely, a chiamag vagy a lenmag rendszeres fogyasztásával is.
Bár minden étel megkívánja a sózást, nem mindegy, mennyit használunk belőle. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy sok készétel, a konzervek és előregyártott szószok is nagy mennyiségű sót tartalmaznak. A sóban gazdag étrend is okozhat puffadást, és miatta a szövetekben felgyülemlik a víz is. Ezért ilyen szempontból is érdemes megvizsgálni az étrendünket, és csökkenteni a sófogyasztást, ha szükséges.
A rendszeresen és nagymértékű italozás garantáltan elhízáshoz vezet. Az alkohol dehidratálja a szervezetet, ezáltal vízvisszatartásra készteti. Hatására az emésztőrendszerben elhalnak a jó, és elszaporodnak a rossz baktériumok, melyek gázokat termelnek, vagyis puffadást okoznak. Ráadásul az alkohol mellé jólesik valamilyen sós rágcsálnivaló, amivel így már duplázódik a káros hatás.
Ha nem is teljes egészében, de legnagyobb részt érdemes elkerülni a hozzáadott cukorban gazdag ételek fogyasztását. Az ételek ízesítésére használjunk természetes édesítőszereket, és figyeljük a szervezetünk gyümölcsfogyasztásra adott reakcióját, ugyanis a magas fruktózbevitel sokaknál okoz kellemetlen tüneteket, puffadást, felfúvódást.
Számos olyan gyógynövény van, amelyek segítik az emésztőrendszer egészséges működését. A puffadásra jó például a kamilla és a borsmenta; a csalán, az édeskömény és a hibiszkusz remek vízhajtó; a körömvirág és a gyömbér pedig hatásos ellenszerei a hasmenésnek.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.