Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus kuglóf
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Dödölle - az eredeti recept
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Körömpörkölt csülökkel
Hagymás rostélyos
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Dubarry-csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Praktikus

Ettől sárgulhat be egyik kedvenc nyári virágunk, a leander levele

A nyár slágernövényei közé tartozik a leander. Gyönyörű szép, mediterrán hangulatot áraszt, de sajnos előfordul, hogy a levelei besárgulnak. Ilyenkor sincs baj, nem kell pánikba esni, mutatjuk, hogyan orvosolhatjuk a problémát!

Miután a vízhiány, a túlöntözés és a fertőzés is sárgulást okoz, így nehéz eldönteni, hogy mi is igazából a gond. Viszont ha figyelünk egy apró jelre, akkor azonnal tudni fogjuk. Amennyiben a vízhiány vagy a túlöntözés okozza a bajt, akkor a leander egészén látjuk a sárgulást. Ha pedig csak egy-egy ág sárgul, amely szépen fokozatosan terjed át egy mellette lévőre, akkor az bizony rovar lesz. Hogy mit tehetünk? A Fanny magazin cikkéből kiderül!

Nemcsak a kertben, a bejárati ajtónál cserépben is jól mutat a leander / Fotó: Shutterstock
Nemcsak a kertben, a bejárati ajtónál cserépben is jól mutat a leander / Fotó: Shutterstock

Locsoljuk rendszeresen!

A leander elég jól bírja a nagy meleget, pontosan ezért népszerű nyári növény. Viszont levelei a forróság miatt rendkívül sok vizet párologtatnak, amit ha nem pótolunk, akkor bekövetkezhet a sárgulás, majd a potyogás. Hogy ezt elkerüljük, érdemes a kora reggeli, valamint a késő esti órákban megöntözni, amikor nem tűz rá a nap.

Óvatosan a vízzel!

A sárgulás és potyogás azt is jelezheti, hogy a növényünk túl van öntözve. A cserép alá tegyünk egy tartót. Amennyiben ebben áll a víz, akkor nem kell több a leandernek. Így könnyedén tudjuk tartani a mértéket, és nem fogjuk túllocsolni. Az sem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz: ha hideg vízzel locsoljuk a melegben a leandert, akkor könnyen megfázhat kertünk ékessége. Mindig szoba-hőmérsékletű vízzel öntözzük, a legjobb az állott esővíz. Ez kifejezetten fontos azoknál a példányoknál, amelyek egész nap a tűző napon állnak.

Levélrágó ellenségek

Erre a növényre a leggyakrabban az úgynevezett levélperzselődés jellemző, amelyet a rovarok által terjesztett kórokozók okoznak. Ezek a paraziták fokozatosan terjednek a növény erezetein, így egy idő után teljesen elzárják a folyadék útját. Ennek következtében is elsárgulhatnak a levelek.

Meghálálja a rendszeres locsolást / Fotó: Shutterstock
Meghálálja a rendszeres locsolást / Fotó: Shutterstock

Biztosítsunk a növekedéshez helyet

A gyökérzetük hatalmasra nőhet, így ha cserépben vannak, akkor érdemes évről évre ellenőrizni, hogy nem nőtték-e ki a tárolójukat. Amennyiben már túl nagyok, akkor rakjuk őket nagyobb cserépbe, vagy tőosztással csináljunk belőlük több kicsit. Az is tönkreteheti a leandereket, ha nincs számukra elegendő hely.

Jó tanács

A nagy melegben érdemes a leandert hetente egyszer, májustól augusztus végéig tápoldatozni. A legjobb, ha olyat választunk, amelynek magas a kálium- és a nitrogéntartalma. Így növényünk nagyobb eséllyel marad zöld, és hoz gyönyörű virágokat.

(Borítókép: Shutterstock)



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.