Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Érdekességek

A paradicsombor létezik és ütős az alkoholtartalma

A paradicsombornak fehér színe és gyümölcsös aromája van (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
Az alkoholos italok közül a pálinka az egyik, mely "szinte" bármiből készülhet. Ezzel szemben a bor és a szőlő teljesen összekapcsolódott, pedig nem csak ebből a gyümölcsből készülhet.

Idehaza törvénybe is foglalták, hogy a bor csakis szőlőből, erjesztés útján készülhet, és minden más, ehhez hasonló alkoholos ital csupán gyümölcsbornak nevezhető. Almából, egresből, szamócából és szederből már eddig is készült bor, de azt talán kevesen tudják, hogy egy másik gyümölcsből, a paradicsomból is készíthető alkoholos ital.

Paradicsomból is készíthető bor /Fotó: Shutterstock
Paradicsomból is készíthető bor /Fotó: Shutterstock

Miért gyümölcs a paradicsom?

A botanikai definíció szerint a paradicsom azért számít gyümölcsnek, mert vannak benne magvak és a növény virágjából fejlődik ki – írtuk egy korábbi cikkünkben.

Hogyan készül a paradicsombor?

A paradicsomból készült gyümölcsbor ugyanúgy készül, mint bármelyik másik borféle, tehát erjesztéssel. Mivel a paradicsom piros színű, azt hihetnénk, hogy a belőle készült alkoholos ital is ilyen színű lesz, ám a paradicsombor olyan, mint egy világos és tiszta színű fehérszőlő-bor. A paradicsombornak nemcsak a színe, hanem az íze is különleges, ugyanis nincs paradicsomléíze. A Daily Meal cikke szerint a paradicsombor édes ízű, gyümölcsös jegyekkel.

A paradicsombornak fehér színe és gyümölcsös aromája van (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock
A paradicsombornak fehér színe és gyümölcsös aromája van (Illusztráció) /Fotó: Shutterstock

A paradicsombornak meglepően magas az alkoholtartalma, egyes palackok elérhetik akár a 16 százalékot is, eközben a borok átlagos alkoholtartalma 8 és 14 százalék között mozog – olvasható a Winelovers oldalán.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.