Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Úgy terveztem, hogy a hosszú nyári kihagyás után kéthetente írok majd Nektek. Az első bejegyzés sikeresen meg is született időre , de ez a második csak késve érkezik. Prózai oka a hosszú hétvége.

Zanzásítva a következő történt: csütörtökön este elutaztunk Kárpátaljára. Éjszaka 3 óra várakozás a határon, érkezés éjjel fél 3-kor. A másnapot gondolhatjátok. Azért készülődtünk, pakoltunk. Vasárnap vissza. 4 és fél óra várakozás a határon, egyesben araszolás az autópályán (6-os koccanás), közben fájni kezdett a bal mandulám. Itthon már a tüszőket is észrevettem. Hétfőn felrobbant a zuhanykabinunk. Szó szerint! Körömnyi darabokra esett szét. Úgyhogy itt fekszem a kanapén sajgó mandulával, a szomszéd helyiségben pedig egy kabin nélküli zuhanytálca árválkodik...

Mindegy, igazából a lényeg nem ez, hanem azok a receptek, amiket mára hoztam. Kezdjük is egy finom gyümölcslevessel!

VÖRÖSBOROS GYÜMÖLCSLEVES AZ ŐSZ KINCSEIVEL >>>

Mi a leves után mandulás bundában rántott brokkolit, rántott sajtot és párolt zöldborsót ettünk. Olyan jól passzolt minden! :)

Sütik következnek. Az első a férjem kedvence, a Kinder Bueno. Bár kérte már, hogy nevezzem át, mert egyrészt termékmegjelölés, másrészt nem is hasonlít az eredeti csokoládéra. Ugyanis sokkal finomabb! Tudom-tudom, közismert sütemény, de a neten keringő verziók mindegyike elég sok cukrot tartalmaz, továbbá a bolti pudingpor sem tartozik a kedvenc alapanyagaim közé (kivéve a puncs-szelet tetejét; arra még nem találtam alternatívát). Úgyhogy jóval kevesebb cukorral, igazi vaníliával készült az én verzióm – a névválasztást pedig majd bepótolom! :) Azért senki ne aggódjon, így is csilliárd kalória van benne - cserébe igen finom.

KINDER BUENO SZELET >>>

Azt hiszem, eddig nem említettem, hogy újabban házi vaníliáscukrot és vanília aromát használok. Nem ördöngösség elkészíteni, viszont sokkal olcsóbb a hasonló minőségű bolti változatnál. Nyilván a cukor nem veszi fel a versenyt a 8 forintos dekánkénti árral (na de az milyen minőségű!), de mondjuk a Bourbon vaníliás cukor 60-80 forintos árához képest lényegesen gazdaságosabb.

Vaníliás cukor

Hozzávalók:
3 rúd vanília
30-40 dkg kristálycukor

Elkészítés: Egy tiszta dunsztos üveg aljára szórunk némi cukrot. A vaníliarudakat felhasítjuk, magjait az üvegbe kaparjuk, elkeverjük a cukorral. Két lehetőségünk van: A hüvelyeket feldaraboljuk, a cukorral együtt egy késes aprítóba tesszük és ledaráljuk, majd a magos cukorral elkeverjük – ez esetben az üvegbe szórt cukrot is érdemes megdarálni. Vagy a hüvelyeket egyszerűen az üvegbe állítjuk, felöntjük a cukorral és így érleljük 2-3 hétig. Mindkettőt próbáltam, mindkettő jó!

Vanília aroma

Hozzávalók:
3 rúd vanília
3 dl jó minőségű vodka

Elkészítés: A rudakat felhasítjuk, a magjukat egy 3 decis üvegbe kaparjuk. Beleállítjuk a rudakat is, majd felöntjük vodkával és 3 hétig érleljük, míg szép sötétbarna színe nem lesz.

Szeretjük az angolszász süteményeket. A crumble zseniális találmány, nagyon egyszerű és nagyon nagyszerű. Hasonlóan vagyok a cobbler-rel is, mióta sütöttem. Ezúttal szilva került a kívül ropogós, belül puha tésztagombócok alá – jófajta, édes besztercei, aminek a sűrű leve szinte karamellizálódott a tál alján. Mutatós is, finom is, egyszerű is, mutatom is!

SZILVÁS COBBLER >>>

Végül egy hirtelen felindulásból elkövetett sütés eredményét hoztam. Túrós-zöldséges csiga! Rozsliszttel, magokkal, finom párolt zöldségekkel.

TÚRÓS-ZÖLDSÉGES CSIGA >>>

Remélem, Ti jól vagytok és minden balszerencse kerül Benneteket! Én is próbálok szebb dolgokra gondolni, míg kikevergőzünk a káoszból... Például a kedvenc sütőtök-levesemre! ;) Itt a szezon

Szeretettel: Mandula

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.