Zanzásítva a következő történt: csütörtökön este elutaztunk Kárpátaljára. Éjszaka 3 óra várakozás a határon, érkezés éjjel fél 3-kor. A másnapot gondolhatjátok. Azért készülődtünk, pakoltunk. Vasárnap vissza. 4 és fél óra várakozás a határon, egyesben araszolás az autópályán (6-os koccanás), közben fájni kezdett a bal mandulám. Itthon már a tüszőket is észrevettem. Hétfőn felrobbant a zuhanykabinunk. Szó szerint! Körömnyi darabokra esett szét. Úgyhogy itt fekszem a kanapén sajgó mandulával, a szomszéd helyiségben pedig egy kabin nélküli zuhanytálca árválkodik...
Mindegy, igazából a lényeg nem ez, hanem azok a receptek, amiket mára hoztam. Kezdjük is egy finom gyümölcslevessel!
Mi a leves után mandulás bundában rántott brokkolit, rántott sajtot és párolt zöldborsót ettünk. Olyan jól passzolt minden! :)
Sütik következnek. Az első a férjem kedvence, a Kinder Bueno. Bár kérte már, hogy nevezzem át, mert egyrészt termékmegjelölés, másrészt nem is hasonlít az eredeti csokoládéra. Ugyanis sokkal finomabb! Tudom-tudom, közismert sütemény, de a neten keringő verziók mindegyike elég sok cukrot tartalmaz, továbbá a bolti pudingpor sem tartozik a kedvenc alapanyagaim közé (kivéve a puncs-szelet tetejét; arra még nem találtam alternatívát). Úgyhogy jóval kevesebb cukorral, igazi vaníliával készült az én verzióm – a névválasztást pedig majd bepótolom! :) Azért senki ne aggódjon, így is csilliárd kalória van benne - cserébe igen finom.
Azt hiszem, eddig nem említettem, hogy újabban házi vaníliáscukrot és vanília aromát használok. Nem ördöngösség elkészíteni, viszont sokkal olcsóbb a hasonló minőségű bolti változatnál. Nyilván a cukor nem veszi fel a versenyt a 8 forintos dekánkénti árral (na de az milyen minőségű!), de mondjuk a Bourbon vaníliás cukor 60-80 forintos árához képest lényegesen gazdaságosabb.
Vaníliás cukor
Hozzávalók:
3 rúd vanília
30-40 dkg kristálycukor
Elkészítés: Egy tiszta dunsztos üveg aljára szórunk némi cukrot. A vaníliarudakat felhasítjuk, magjait az üvegbe kaparjuk, elkeverjük a cukorral. Két lehetőségünk van: A hüvelyeket feldaraboljuk, a cukorral együtt egy késes aprítóba tesszük és ledaráljuk, majd a magos cukorral elkeverjük – ez esetben az üvegbe szórt cukrot is érdemes megdarálni. Vagy a hüvelyeket egyszerűen az üvegbe állítjuk, felöntjük a cukorral és így érleljük 2-3 hétig. Mindkettőt próbáltam, mindkettő jó!
Vanília aroma
Hozzávalók:
3 rúd vanília
3 dl jó minőségű vodka
Elkészítés: A rudakat felhasítjuk, a magjukat egy 3 decis üvegbe kaparjuk. Beleállítjuk a rudakat is, majd felöntjük vodkával és 3 hétig érleljük, míg szép sötétbarna színe nem lesz.
Szeretjük az angolszász süteményeket. A crumble zseniális találmány, nagyon egyszerű és nagyon nagyszerű. Hasonlóan vagyok a cobbler-rel is, mióta sütöttem. Ezúttal szilva került a kívül ropogós, belül puha tésztagombócok alá – jófajta, édes besztercei, aminek a sűrű leve szinte karamellizálódott a tál alján. Mutatós is, finom is, egyszerű is, mutatom is!
Végül egy hirtelen felindulásból elkövetett sütés eredményét hoztam. Túrós-zöldséges csiga! Rozsliszttel, magokkal, finom párolt zöldségekkel.
Remélem, Ti jól vagytok és minden balszerencse kerül Benneteket! Én is próbálok szebb dolgokra gondolni, míg kikevergőzünk a káoszból... Például a kedvenc sütőtök-levesemre! ;) Itt a szezon
Szeretettel: Mandula
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.