Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Úgy terveztem, hogy a hosszú nyári kihagyás után kéthetente írok majd Nektek. Az első bejegyzés sikeresen meg is született időre , de ez a második csak késve érkezik. Prózai oka a hosszú hétvége.

Zanzásítva a következő történt: csütörtökön este elutaztunk Kárpátaljára. Éjszaka 3 óra várakozás a határon, érkezés éjjel fél 3-kor. A másnapot gondolhatjátok. Azért készülődtünk, pakoltunk. Vasárnap vissza. 4 és fél óra várakozás a határon, egyesben araszolás az autópályán (6-os koccanás), közben fájni kezdett a bal mandulám. Itthon már a tüszőket is észrevettem. Hétfőn felrobbant a zuhanykabinunk. Szó szerint! Körömnyi darabokra esett szét. Úgyhogy itt fekszem a kanapén sajgó mandulával, a szomszéd helyiségben pedig egy kabin nélküli zuhanytálca árválkodik...

Mindegy, igazából a lényeg nem ez, hanem azok a receptek, amiket mára hoztam. Kezdjük is egy finom gyümölcslevessel!

VÖRÖSBOROS GYÜMÖLCSLEVES AZ ŐSZ KINCSEIVEL >>>

Mi a leves után mandulás bundában rántott brokkolit, rántott sajtot és párolt zöldborsót ettünk. Olyan jól passzolt minden! :)

Sütik következnek. Az első a férjem kedvence, a Kinder Bueno. Bár kérte már, hogy nevezzem át, mert egyrészt termékmegjelölés, másrészt nem is hasonlít az eredeti csokoládéra. Ugyanis sokkal finomabb! Tudom-tudom, közismert sütemény, de a neten keringő verziók mindegyike elég sok cukrot tartalmaz, továbbá a bolti pudingpor sem tartozik a kedvenc alapanyagaim közé (kivéve a puncs-szelet tetejét; arra még nem találtam alternatívát). Úgyhogy jóval kevesebb cukorral, igazi vaníliával készült az én verzióm – a névválasztást pedig majd bepótolom! :) Azért senki ne aggódjon, így is csilliárd kalória van benne - cserébe igen finom.

KINDER BUENO SZELET >>>

Azt hiszem, eddig nem említettem, hogy újabban házi vaníliáscukrot és vanília aromát használok. Nem ördöngösség elkészíteni, viszont sokkal olcsóbb a hasonló minőségű bolti változatnál. Nyilván a cukor nem veszi fel a versenyt a 8 forintos dekánkénti árral (na de az milyen minőségű!), de mondjuk a Bourbon vaníliás cukor 60-80 forintos árához képest lényegesen gazdaságosabb.

Vaníliás cukor

Hozzávalók:
3 rúd vanília
30-40 dkg kristálycukor

Elkészítés: Egy tiszta dunsztos üveg aljára szórunk némi cukrot. A vaníliarudakat felhasítjuk, magjait az üvegbe kaparjuk, elkeverjük a cukorral. Két lehetőségünk van: A hüvelyeket feldaraboljuk, a cukorral együtt egy késes aprítóba tesszük és ledaráljuk, majd a magos cukorral elkeverjük – ez esetben az üvegbe szórt cukrot is érdemes megdarálni. Vagy a hüvelyeket egyszerűen az üvegbe állítjuk, felöntjük a cukorral és így érleljük 2-3 hétig. Mindkettőt próbáltam, mindkettő jó!

Vanília aroma

Hozzávalók:
3 rúd vanília
3 dl jó minőségű vodka

Elkészítés: A rudakat felhasítjuk, a magjukat egy 3 decis üvegbe kaparjuk. Beleállítjuk a rudakat is, majd felöntjük vodkával és 3 hétig érleljük, míg szép sötétbarna színe nem lesz.

Szeretjük az angolszász süteményeket. A crumble zseniális találmány, nagyon egyszerű és nagyon nagyszerű. Hasonlóan vagyok a cobbler-rel is, mióta sütöttem. Ezúttal szilva került a kívül ropogós, belül puha tésztagombócok alá – jófajta, édes besztercei, aminek a sűrű leve szinte karamellizálódott a tál alján. Mutatós is, finom is, egyszerű is, mutatom is!

SZILVÁS COBBLER >>>

Végül egy hirtelen felindulásból elkövetett sütés eredményét hoztam. Túrós-zöldséges csiga! Rozsliszttel, magokkal, finom párolt zöldségekkel.

TÚRÓS-ZÖLDSÉGES CSIGA >>>

Remélem, Ti jól vagytok és minden balszerencse kerül Benneteket! Én is próbálok szebb dolgokra gondolni, míg kikevergőzünk a káoszból... Például a kedvenc sütőtök-levesemre! ;) Itt a szezon

Szeretettel: Mandula

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.