Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Ugye egyértelmű, hogy ha valamilyen alapanyag több fajtában létezik, akkor az elkészítési lehetősége hatványozódik? A körte esetében is ez a helyzet.

Karcsú formája vonzóvá teszi, ezt egy kis rafinériával ki is lehet használni. Van belőle lédús, omlós és ropogós, illatos… és még világít is, habár az már lassan kimegy a divatból.

A keményebb fajták jól bírják a hőkezelést, így például, ha vörösborba főzzük, szépen befesthetjük, társíthatjuk sültekhez, pl. a sült libacomb remek káposztával és vörösboros körtével.

Az omlós, illatos fajtából készülnek természetesen a legfinomabb pálinkák, de szenzációs körtepürét is készíthetünk belőle, amit keverhetünk mártásba, káposztához, levesekhez, desszertekhez.

Illatos fűszerekkel - mint a gyömbér - is remekül kiegészíthető. Tudom, leginkább a fahéj, a szegfűszeg és a szegfűbors a leggyakoribb ízesítője, de lehet frissíteni egy kicsit…

Mint ahogy mostani desszertünk is mutatja: a gyömbér és a bourbon vanília párosítás felülmúlja önmagát. Ráadásul gyorsan elkészíthető, egyszerű desszert, a joghurtos öntettel pedig csökkenthetőek a kalóriák. És gyermekjáték elkészíteni.

 

A fűszerek és a fenyőmag egész más dimenzóba emelik a körtét
A fűszerek és a fenyőmag egész más dimenzóba emelik a körtét

Persze fagylaltot vagy parfét is tehetünk mellé, ha torkoskodni szeretnénk, nem csak csütörtökön…

Gyömbéres karamellkörte mézes joghurttal

Hozzávalók:
4 darab kemény körte
2 dkg friss gyömbér
Fél rúd vanília
2 evőkanál cukor
2 dl édes tokaji bor (aszú, szamorodni vagy késői szüretelésű)
1 lime héja
1 dl joghurt
2 evőkanál méz
2 dkg fenyőmag

Elkészítés: A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, és félcentinként legyezőformában bevágjuk.

 

A körtéket hosszanti irányban bevágjuk, de nem vágjuk teljesen végig
A körtéket hosszanti irányban bevágjuk, de nem vágjuk teljesen végig

 

 

Ne nyissuk szét legyezőnek, a főzés során megpuhul, és magától szétnyílik
Ne nyissuk szét legyezőnek, a főzés során megpuhul, és magától szétnyílik

 

A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, a vanília belsejét kikaparjuk.

A cukrot karamellizáljuk, és a tokajival, a gyömbérrel és a vaníliával felfőzzük, a körtéket beletesszük, mellészórjuk a fenyőmagot, és kb. 8-10 percig pároljuk.

A joghurtot összekeverjük a mézzel és a lime reszelt héjával.

A körtéket tálalhatjuk hidegen vagy melegen desszertként, de akár köretként is, pl. libamájhoz, kacsamájhoz, szárnyasmellhez, sajtokhoz, rántott camembert-hez, a joghurttal meglocsolva.

 

Gyömbéres karamellkörte mézes joghurttal
Gyömbéres karamellkörte mézes joghurttal

 

A legismertebb körtés desszert a Szép Heléna módra készül (Poire Belle Hélene), ehhez a körtét szukorsziropban posírozzuk, majd vaníliafagylaltal és forró csokiszósszal tálaljuk. A Matteó nevű budai étteremben, ami egy csodálatos, ízléses Bauhaus épületben működik, valamikor hajdanán készítettem egy körtés desszertet, ami posírozott körtéből, gorgonzola habból és csokoládéból fonódott össze egy tányéron. Így már az is kiderült, hogy a körte a sajtokhoz is kiváló!


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.