Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mesterkurzus (blog)

Gyors málnadzsem – paradicsommal vagy marcipánnal

Most van itt a befőzés ideje. Most minden zöldség, minden gyümölcs reális áron, nagy mennyiségben kapható a piacokon, házaknál, útszéli árusoknál vagy a szedd magad mozgalmakban.

A befőzés külön műfaj, fontos több dologra odafigyelni, még mielőtt nekilátunk a befőzésnek. Odafigyelést, törődést igényel a befőzés, ami később meghálálja a befektetett munkát.

Málnadzsem kétféle módon: marcipánnal illetve paradicsommal
Málnadzsem kétféle módon: marcipánnal illetve paradicsommal

Előkészületek

Első fontos szempont a higiénikus környezet, érdemes konyhánkat, nyári konyhánkat felkészíteni a nagy mennyiségű zöldség-gyümölcs áradatra. Előző nap egy nagytakarítás keretében a gépek, tányérok elpakolása, nagyobb munkafelület kialakítása, könnyen tisztítható terítők kihelyezése hozzátartozik az előkészületekhez. Fontos, hogy tiszta konyhába kerüljön be a gyümölcs.

Második lépés a zöldségek, gyümölcsök tisztítása. Ezt óvatosan, de alaposan végezzük, hogy az alapanyag ne sérüljön, de a földmaradványokat gondosan el kell távolítani, így elkerülhetjük a későbbi nem kívánt romlást, rothadást. Az alapos mosás és válogatás fél siker lehet az eltarthatóság szempontjából. A puhább, sérült részeket el kell távolítani, csak az egészséges gyümölcsökkel, zöldségekkel szabad dolgozni.

Edények

Az edény kiválasztása szintén nagyon fontos, érdemes nagyobb edénnyel dolgozni, mint a megfőzésre szánt mennyiség, így könnyebb kavargatni, és nem fog kicsurogni az edényből.

Befőttes üvegeink előkésztésénél mindenképpen törekedjünk rá, hogy 100 fok feletti hőmérsékletet kapjon az üveg, így sterilizálva lesz baktériumoktól, kórokozóktól. Ezt végezhetjük vízbe mártással 5-10 percig, vagy még üresen sütőben is sterilizálhatjuk az üvegeket 160 fokon 10-15 percig. A tetőket, lapkákat szintén forró vízben készíthetjük elő, hogy a tető alatti gumi gyűrű szépen megpuhuljon.

20 perc alatt kész a szenzációs málnadzsem
20 perc alatt kész a szenzációs málnadzsem

Főzés

Manapság sokféle zselésítő anyaggal találkozik az ember. Ezeken általában használati utasítást is találunk, ezeket érdemes követni, többségében jók.

És akkor következhet a megfőtt, beízesített zöldség vagy gyümölcs lekvár üvegbe töltése. A lekvárt mindig forró (min. 70 fokos) üvegekbe töltjük, és a felmelegített lapkával még forrón lezárjuk. Nem húzzuk rá teljes erőből, de azért feszesen, határozott mozdulattal.

Pasztörizálás

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Következhet a pasztörizálás, melynek lényege, hogy az üvegben a belső hőmérséklet elérje a 85-90 fokot, majd ezen a hőmérsékleten tartsuk 20 percig, végül fokozatosan, szépen lassan hűtsük le. Így biztosan megöljük a baktériumokat, és nem fog megromlani a lekvárunk.

Tartósítószert ki-ki használat, de ezzel a módszerrel nem szükséges. Eltarthatósága gyümölcstől függő, legalább fél év, de nem ritka, hogy 3 évig is bírja. Lehűtés után természetesen hűvös, sötét helyen (kamra) tároljuk. Felbontás után pedig hűtőszekrényben!

Variációk

Nem kell félni a párosításoktól, érdemes akár 2-3 féle gyümölcsöt is egy üvegbe zárni. A fűszerezéssel pedig nyugodtan kísérletezzünk, csak maradjon meg a gyümölcs eredeti jellegzetes íze is. Nekem régi nagy kedvencem a málna-paradicsom házasítása, próbálják ki, nem fognak csalódni! Édesszájú olvasóinknak pedig a marcipános változatot ajánlom!

Gyors paradicsomos málnadzsem

Hozzávalók:
1 kg málna
25 dkg paradicsom
50 dkg zselécukor
3 dkg hibiszkuszvirág

Elkészítés:
1. A málnát a cukorral feltesszük főni alacsony hőfokon, addig kevergetjük, amíg levet enged, és a cukor felolvad.
2. Kockára vágott paradicsomot és hibiszkusz virágot adunk hozzá.
3. Körülbelül negyed órát főzzük, majd forrón üvegekbe töltjük, és forró vízben áztatott kupakokkal lezárjuk.
4. Forró vízzel teli edénybe állítjuk az üvegeket, így 25 percig főzzük.
5. Majd a tűzről levéve hideg vizet folyatunk rá, amíg az üvegek lehűlnek, és a kupakok behorpadnak a vákuumtól.

Elkészítés: 20 + 25 perc
Fogyasztható: azonnal


Gyors marcipános málnadzsem pirított mandulával

Pirítósra, süteménybe vagy csak kiskanállal...
Pirítósra, süteménybe vagy csak kiskanállal...

Hozzávalók:
1 kg málna
50 dkg zselécukor
15 dkg marcipán
10 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:
1. A málnát a cukorral feltesszük főni alacsony hőfokon, addig kevergetjük, amíg levet enged, és a cukor felolvad.
2. 10 perc főzés után belereszeljük a marcipánt, majd még 5 percig főzzük.
3. A mandulát serpenyőben megpirítjuk, és a lekvárhoz adjuk.
4. A lekvárt forrón üvegekbe töltjük, és forró vízben áztatott kupakokkal lezárjuk.
5. Forró vízzel teli edénybe állítjuk az üvegeket, így 25 percig főzzük.
6. Majd a tűzről levéve hideg vizet folyatunk rá, amíg az üvegek lehűlnek, és a kupakok behorpadnak a vákuumtól.

Elkészítés: 20 + 25 perc
Fogyasztható: azonnal

A befőzésről még itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.