Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A máglyarakás a legegyszerűbb desszertek egyike. Szikkadt péksütemény, alma és tojás mindig van otthon, előkészítése pedig néhány perc. De érdemes egy kis kreativitást is bevetni!

A legegyszerűbb ételek a legjobbak, és ezekkel lehet a leglátványosabban játszani, kísérletezni. A szokásos alma helyett most körte került az édes kalácságyra, ízesítésül pikáns csipkebogyólekvárt használtam, és hogy még izgalmasabb legyen az ízhatás, a végén málnaöntettel kínáltam.

Máglyarakás körtével és málnaöntettel

 

Habzsákból kinyomva mutatós a tetején a fehérjehab
Habzsákból kinyomva mutatós a tetején a fehérjehab

Hozzávalók:
30 dkg szikkadt kalács
6 tojás
5 körte
fél rúd vanília
2 dl tej
5 dkg cukor
10 dkg porcukor
6 evőkanál csipkebogyólekvár

A málnaöntethez:
30 dkg málna
Fél dl shery
Fél dl szénsavas ásványvíz

Elkészítés: A kalácsot felkockázzuk. A tejet felforraljuk a cukorral és a vanília kikapart belsejével, kissé hűlni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat 5 dkg porcukorral jó habosra verjük, majd hozzáadjuk a vaníliás tejet és 1 evőkanál csipkelekvárt. Meglocsoljuk vele a kalácsot, hagyjuk, hogy a kalács felszívja a folyadékot.

 

A vaníliás-tojásos tejjel meglocsoljuk a kalácsot
A vaníliás-tojásos tejjel meglocsoljuk a kalácsot

 

 

Összeforgatjuk
Összeforgatjuk

 

A tejes kalácshoz kivajazott formába tesszük.

A körtét meghámozzuk, kicsumázzuk, felszeleteljük, enyhén cukros-citromos vízben kicsit megpároljuk.

A lerakott kalácsot megkenjük a csipkelekvárral, kirakosgatjuk a körtével.

 

Kivajazott formákba osztjuk a kalácsos masszát
Kivajazott formákba osztjuk a kalácsos masszát

 

 

Megkenjük csipkelekvárral, jöhetnek a körteszeletek
Megkenjük csipkelekvárral, jöhetnek a körteszeletek

 

A tojásfehérjét felverjük 5 dkg porcukorral, a végén még belekeverünk 1 evőkanál csipkelekvárt, habzsákba töltjük, és a körték tetejére habcsókokat nyomunk.

180 fokos sütőbe toljuk, és 10 percig sütjük.

A málnát a sherryvel és a szénsavas vízzel összeturmixoljuk, és a máglyarakás mellé kínáljuk.

 

Kiadós leves után tökéletes második fogásnak is a máglyarakás
Kiadós leves után tökéletes második fogásnak is a máglyarakás

 

Mondják gyakran a magyar konyha világhírű és utánozhatatlan, tévedés. A magyar konyha kitűnő lehetőségeit elhagytuk X évvel ezelőtt, amikor a minőségről a mennyiségi ellátás felé csaptunk át, de nincs minden veszve egyszerűen a gondolkodásmódunkat kell önmagunknak befolyásolni. Keresni a jót, a minőségit - mind alapanyagokban, mind szolgáltatásban, gasztronómiában, de más területeken is.

Hallgatnunk kell azokra a gasztronómusokra, séfekre, akik már tettek le valamit az asztalra. Akik hazánk nagy lehetőségekkel rendelkező ételeit jobbá, a kornak megfelelően modernebbé, egészségesebbé, szimpatikusabbá, érdekesebbé kívánják tenni. Ezen harcukban nem kötnek kompromisszumot, de vigyáznunk kell, mert a hangzatos szavak mögött nem mindig van tartalom. Gondolok itt fúziós konyha vagy reformkonyha kifejezésekre, de még az újragondolt magyaros szóhasználatra is. Önmagában nem a szóval van a baj, hanem azokkal, akik érdemtelenül használják. Az újragondolt magyaros - ha tudjuk, mit csinálunk - jelentheti azt, hogy a régóta használt, netán rég nem használt ételeket apró változtatásokkal, modern konyhatechnológiai fortélyokkal ízletesebbé, izgalmasabbá tehetjük. Receptjeikből kihagyva a „négy főre készítjük: 50 dkg hagymát üvegesre pirítunk és a zsemleszínű rántást készítünk” című fázisokat. Helyette képzelhetünk el főzeléket úgy is, hogy a friss zöldséget vajon átforgatva és felöntve annyi tejjel vagy tejszínnel, hogy vékonyan hártyaszerűen vonja be a zöldséget, és ez elég, nem pedig úgy, hogy a törtfehér színű cukros sűrű lében néha úszik egy-egy borsó.

Ebben a szellemben igyekeztem elkészíteni ezt a máglyarakást, amelyet körtével, csipkebogyóval akartam érdekesebbé tenni. Formáját tekintve ez nem az egy nagy tepsiben lefektetett, majd sülés után kockára vágott klasszikus, hanem kisebb formákban, adagonként rétegelve, szinte személyre szólóan tálalva képzeltem el. Itt egyből jöhetne az intrika, hogy nekem nincs olyan formám, honnan vegyek olyat és ez különben is egy háztartás. Ezt a nehézséget át lehet hidalni, ha van egy jó lakatos vagy esztergályos ismerősünk, könnyen rávehetjük, hogy szeleteljen fel nekünk egy acél csövet 5cm vastagra az átmérőjelehet 8 cm vagy 10 is. Ezt a vaskarikát használhatjuk majd a rakott burgonyánál, a mákos gubánál, a rakott tésztánál is. Szerintem nagyon fel lehet dobni egy ételt, ha igényesen van megformázva.

Máglyarakás receptek >>>
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.