Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A sóban sütés az egyik legjobb konyhatechnológiai eljárás, az egyik nagy kedvencem. Ez az a módszer, ami mindenkinek sikerül, elronthatatlan, és nem kell félni: az étel nem lesz túl sós!

Sóban sült süllő
Sóban sült süllő

A sóban sütés nagyon-nagyon régi találmány, inkább az lenne a helyes, hogy ősi hagyomány. A készítése roppant egyszerű, és nagy előnye, hogy a beburkolt étel nem szárad ki, rendkívül szaftos marad, az ételhez felhasznált fűszerek – amit leginkább a sütni való hal vagy csirke hasába tuszkolunk, nagyon jól viselik magukat abban a zárt térben, minden aromájuk, illatanyaguk megmarad, illetve átveszi azt az étel. És ami fontos még: a sóburoktól nem lesz sós az ételünk! A végeredmény hasonló, mint az agyagburokban sült ételeknél, viszont jóval könnyebben kivitelezhető otthon, a konyhában.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű tiszta tengeri sót használjuk. Vannak rutinosabbak, ők sótésztát készítenek, így kevesebb sót kell felhasználni, és sokkal izgalmasabb feltörni a burkot. 1 kg tiszta tengeri sóhoz 1 kg lisztet és 4-5 db tojásfehérjét adunk, 3-4 dl vízzel elkeverjük. Viszont az így készült burkot csak egyszer használhatjuk, míg a csak sóban sült módszernél a sót többször is fel lehet használni sütéshez. De azért ne keverjük össze úgy, hogy egyszer halat sütünk benne, másszor pedig csirkét.

Sóban sült tengeri süllő morzsás spagettivel

Minden aroma és illat megmarad a sóburok alatt
Minden aroma és illat megmarad a sóburok alatt

Hozzávalók:
1 kg tengeri só
4 db tengeri süllő, aranydurbincs vagy más egész tengeri hal
3 tojásfehérje
1 citrom
friss zöldfűszerek

A körethez:
6 szelet toastkenyér
5 dkg vaj
4 ág kakukkfű
20 dkg spagetti
2 gerezd fokhagyma
1 marék rukkola

Elkészítés: A halat megmossuk. A tojásfehérjéket picit felverjük, hozzáadjuk a durva szemű sót, összekeverjük. Harmadát sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, ráfektetjük a halakat. A citromot cikkekre vágom, a hal üregébe töltjük a zöldfűszerekkel együtt, majd befedjük a maradék sóval. 200 fokos sütőben 35 percig sütjük.

A körethez a kenyeret mixerben morzsásra aprítjuk. A vajat felolvasztjuk, belerakjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd a morzsát is, aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a fogkeményre főzött spagettit és a rukkolát, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk.

A halról a megkeményedett sókérget óvatosan feltörjük, kiemeljük, és a morzsás spagettivel és zöldsalátával tálaljuk.

A sókéreg alatt omlósra sül a hal
A sókéreg alatt omlósra sül a hal

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Bár én halat készítettem, nyugodtan süthetünk sóban egész csirkét, egyben sült marhát vagy sertést, de akár zöldségeket vagy gyümölcsöt is. Erre a célra kitűnő a cékla vagy a hagyma, esetleg az ananász vagy az avokádó is. Ha halat készítünk, akkor belül ugyan meg kell tisztítanunk, de nem kell megnyúzni, sőt lepikkelyezni sem.

Éttermekben, de akár otthon is mindig nagy probléma a maradék kenyér vagy morzsa felhasználása. Legtöbben a panírozáshoz használják, de a durvább kenyérmorzsa barna vajban zöldfűszerekkel megpirítva spagettivel vagy más tésztával összeforgatva pofonegyszerű, olcsó, de nagyon finom, ropogós, érdekes étel. Ráadásul nagyon hamar elkészül, és még a mindennapi betevő kenyér maradéka is felhasználásra került. Kell ennél több érv mellette?

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.