Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legnépszerűbb és legkedveltebb ételeink rendre asztalra kerülnek, gyakorlatilag mindig ugyanabban a formában, ugyanúgy. Pedig néha érdemes egy kis kreativitást bevetni.

Tárkonyos-sajtos burgonyafasírtot készítettem gombapörkölttel és harcsafilével, de ugyanezekből az alapanyagokból – a jelleget is megőrizve – lehetett volna:

- SAJTOS HARCSAFASÍRT, TÁRKONYOS GOMBARAGUVAL, PAPRIKÁS KRUMPLIVAL
- TÁRKONYOS HARCSAPAPRIKÁS, SAJTOS BURGONYAPÜRÉVEL, GOMBAPAPRIKÁSSAL
- GOMBÁVAL TÖLTÖTT BURGONYA, HARCSAFILÉVEL, TÁRKONYOS SAJTMÁRTÁSSAL

Krumpli, gomba, hal, sajt és tárkony - játék az alapanyagokkal
Krumpli, gomba, hal, sajt és tárkony - játék az alapanyagokkal

Szeretem az új és érdekes kombinációkat, szerintem a jó ételhez nem kellenek különleges alapanyagok, inkább csak ötletesség.

Tárkonyos-sajtos burgonyafasírt gombapörkölttel és harcsafilével
Egy - a lehetséges variációk közül
Egy - a lehetséges variációk közül

Hozzávalók:
70 dkg harcsafilé (szürkeharcsa)
4 evőkanál olaj

bors
1 evőkanál liszt

A burgonyafasírthoz:
4 nagyobb burgonya
10 dkg edami sajt
1 evőkanál finomra vágott tárkony
4 tojás

A gombapörkölthöz:
1 fej hagyma
30 dkg gomba
4 evőkanál olaj
1 tv paprika
1 evőkanál fűszerpaprika
2 evőkanál keményítő vízzel elkeverve
tejföl a tálaláshoz

Elkészítés: A burgonyát héjában feltesszük főni. A hagymát, a gombát és a paprikát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a gombát cikkekre vágjuk. Az olajon a hagymát és az apró kockára vágott paprikát megdinszteljük, rádobjuk a gombát, megpároljuk, lehúzzuk a tűzről, meghintjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük, felöntjük 2 dl vízzel, 10 percig főzzük, majd a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük.

A burgonyát meghámozzuk, összetörjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, összedolgozzuk, és fasírtokat formázva serpenyőben kevés olajon mindkét felüket megsütjük.

A harcsát felszeleteljük 4-5 centis szeletekre, sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk lisztben, és teflon serpenyőben kevés olajon megsütjük.

A halat a burgonyagombócokkal tálaljuk, meglocsoljuk a gombapörkölttel, és tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Tárkonyos-sajtos burgonyafasírt gombapörkölttel és harcsafilével
Tárkonyos-sajtos burgonyafasírt gombapörkölttel és harcsafilével

Ha megkérdeznék 10 embert, hogy milyen gombákat ismer és kóstolt, akkor minden bizonnyal a zsákos csiperkét és a laskát említenék elsősorban, az ezekből készült ételkülönlegességek között a rántott gomba és a gombapörkölt vagy gombapaprikás szerepelne. Termesztenek még lila pereszkét, őzlábgombát és shiitake gombát is. Ez utóbbi fűszerként is használható, ez a jó tulajdonság sok más fajra is elmondható.

Felmerül a kérdés, hogy miért van ez így? Én úgy látom, itt is leginkább az árérzékenység a probléma. A másik gond, hogy kevés a gombavizsgáló állomás, így ha a család gombászni indul, kisebb településeken nem talál szakértőt. Azt pedig nem érdemes megkockáztatni, hogy valaki bevizsgálatlanul egyen gombát, viszont ha utazni kell azért, hogy ezt megnézesse az ember, akkor már nem biztos, hogy megéri.

A Magyarországon kapható gombahatározók közül a legjobbnak találom az ALBERT-LOCSMÁNDI-VASAS: ISMERJÜK FEL A GOMBÁKAT! című gyűjteményt. Könnyen kezelhető, érthető, és a kistáskánkban vagy a farzsebünkben is elfér. A legfontosabb szabályokat így kezdi: Ne szedjen gombát az, aki a gyilkos galócát nem ismeri fel biztosan!

A gomba könnyű ételnek tűnik, de nehezen emészthető alapanyag. Ha a zsákos csiperkét vesszük alapul, akkor az előkészítésével kapcsolatosan megoszlanak a vélemények. Meg kell hámozni vagy nem? Én azt mondom, hogy nem, bár a felső réteg még emészthetetlenebb, mint a gomba belseje, csak esztétikai vagy higiénés jelentősége van, az étel ízét nem befolyásolja.

Léteznek olyan gombák is, amelyek nyersen mérgezőek, de megfőzve már fogyaszthatóak, ilyen például a koiromicesz, azaz (disznógomba) nevű szarvasgomba fajta. Régebben úgy is aposztrofálták, hogy villámra gyúrt sárgombóc.

Természetesen a gombákból is lehet fasírtot készíteni. Egyszer gyermekkoromban volt szerencsém szegfűgomba fasírtot enni. Amit mi szedtünk a közeli legelőn, eső után, nyáron. Sajnos a szegfűgomba is egyre kevesebb a legeltetés hiánya miatt.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.