Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Érdekességek

8 intő jel a lángosozónál – ha ezeket tapasztalod, fordulj sarkon!

Lángosozó intő jelek /Fotó: Shutterstock
A lángos az egyik legkedveltebb magyar étel, igazi strandkaja, ami szinte kötelező eleme a balatoni nyaralásoknak. Otthon is elkészíthetjük, de egyszerűbb megvenni és frissen falatozni a víz mellett. Nem árt azonban odafigyelni arra, hogy hol vesszük!

1. Árulkodó olajszag

Természetes, hogy egy büfében, ahol sütnek lángost, ott némi olajszag is van. Azonban, ha ez túl erős, valamint égett szagú, akkor erős lehet a gyanúnk, hogy a sütéshez használt olajat nem cserélik rendszeresen. Ez nemcsak az ízélményt képes elrontani, de az égett olaj a szervezetünkre káros anyagokat is tartalmaz.

2. Maradjon kellően meleg

A hideg tészta megfekszi a gyomrunkat, könnyedén okoz hasfájást. A lángost pont ezért mindig frissen kell készíteni, így ha langyosan vagy hidegen kapjuk, akkor mindig küldjük vissza. Csak olyan helyen vásároljunk, ahol frissen sütik.

3. Viseljenek kesztyűt

Alap elvárás, hogy az olyan helyeken, ahol étellel foglalkoznak, ott a dolgozók viseljenek kesztyűt. Ez alapvető higiéniai kötelesség, amit szabályok is előírnak. Ez különösen fontos, ha ugyanaz a dolgozó adja ki a lángost, mint aki elveszi a pénzt.

4. Védik a szennyeződéstől

Nagyon fontos szempont az utcai lángososoknál, hogy legyenek megfelelően felkészülve a rovarok ellen. Ne hozzunk el olyan ételt, amelyet kiraktak a pultra és esetleg már elkezdtek rászállni a legyek.

Ha minden bizalmunkat elvesztettük, készítsük el magunk! (Fotó: Mindmegette.hu)
Ha minden bizalmunkat elvesztettük, készítsük el magunk! (Fotó: Mindmegette.hu)

5. Vigyázzunk, ha ragacsos

A lángossütés nem éppen egy tiszta munka, elkerülhetetlen, hogy az olaj kispricceljen. Viszont amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az egész pult ragad, valamint az olaj már odaszáradt, akkor inkább keressünk másik helyet, hiszen ez utalhat arra, hogy nem takarítanak rendszeresen.

6. A Feltét legyen A hűtőben

Vásárlás előtt figyeljük meg, hogy a feltétek a hűtőben vannak-e. Akkor cselekszik helyesen a lángosos hely, ha egyszerre csak kevés feltét van elöl, ami gyorsan elfogy, a többi pedig a hűtőben. A nagy melegben ugyanis gyorsabban romlanak meg a termékek, pláne a sajt és a tejföl.

7. Ragyogjon a tálca

Lehetőleg olyan lángosost válasszunk, ahol az ételt egyszer használatos papírtálcán szolgálják fel. Amennyiben műanyagból van, akkor pedig legyen lefertőtlenítve és alaposan elmosogatva.

Lehetőleg olyan lángosost válasszunk, ahol az ételt egyszer használatos papírtálcán szolgálják fel (Fotó: Shutterstock)
Lehetőleg olyan lángosost válasszunk, ahol az ételt egyszer használatos papírtálcán szolgálják fel (Fotó: Shutterstock)


8. Csak a személyzet

Sok helyen a fokhagymát nem a személyzet teszi rá a lángosra, hanem minden vásárló saját magának. Ez abból a szempontból imponáló, hogy magunknak tudjuk kimérni, mennyit szeretnénk belőle. Azonban ez a módszer nem feltétlenül higiénikus, hiszen előfordulhat, hogy kézzel belenyúlnak, vagy ételmaradékok kerülnek a fokhagymás kencébe.

+1. Készítsük el magunk!

Természetesen a lángoson akkor tudunk a legtöbbet spórolni, ha mi magunk készítjük el. Alapvetően egy rendkívül olcsó ételről van szó, darabja csupán pár száz forintból előállítható. Nyári kerti partik alkalmával kiváló vendégváró étel, ami pénztárcakímélő is, ráadásul egyszerű elkészíteni – mutatjuk is a legjobb lángosrecepjeinket!


(Forrás: Fanny magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.