Sokan azért használják az air fryert, mert nincs sütőjük, vagy nem akarják bekapcsolni, mondván nagyon bemelegít a konyhában, sok áramot vagy éppen gázt fogyaszt. Az air fryer ezzel szemben nem fűti fel a konyhát, sőt kevesebb áramot is használ, mivel rövidebb ideig sül benne az étel, mint a hagyományos tűzhelyben.
Az air fryer azonban nemcsak emiatt lett olyan népszerű, hanem azért is, mivel szinte minimális zsiradék vagy olaj felhasználásával extrán ropogós, finom fogások készíthetők benne. Azt hihetnénk, hogy az air fryeres sütési módnak nincs rossz egészségügyi hatása.
Az air fryerben magas hőmérsékleten készülnek az ételek, ám a túl nagy hőfok sem mindig jó. A sütés során ugyanis akrilamid vegyületek keletkeznek, amelyek az anyagcsere során olyan anyaggá alakulnak, amik potenciálisan daganatképzők lehetnek. Sült krumpli vagy ropogósra sült csirkecomb esetében az aranybarna szín, a ropogós kéreg is ennek a folyamatnak az eredményeként jön létre.
Egy-egy alapanyag akkor igazán egészséges, ha frissen és nyersen, vagy minimális hőkezelés után fogyasztjuk. Minél tovább sül vagy párolódik, annál kevesebb lesz benne az értékes tápanyag, különösen a vízben oldódó vitaminok vesznek el például az air fryerben történő sütés során.
Mivel az air fryer használata során kevés olajat vagy zsiradékot használunk, ezért azt gondolhatjuk, hogy az így készült ételekből korlátlanul ehetünk, mondván egészségesebbek. Ez azonban sajnos nem igaz, ugyanis bármi hizlalhat, még a legegészségesebb dolgok is, ha sokat eszünk azokból.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.