Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Ma már sokaknak van air fryere, és nem véletlenül lett ennyire népszerű a forró levegős sütő. Energiatakarékos, ráadásul jóval hamarabb elkészül benne az étel, mint a hagyományos sütőben. Sőt egyesek szerint még finomabb, ropogósabb is lesz a benne készült ebéd. De vajon mennyire egészséges az air fryer? Van hátránya?

Sokan azért használják az air fryert, mert nincs sütőjük, vagy nem akarják bekapcsolni, mondván nagyon bemelegít a konyhában, sok áramot vagy éppen gázt fogyaszt. Az air fryer ezzel szemben nem fűti fel a konyhát, sőt kevesebb áramot is használ, mivel rövidebb ideig sül benne az étel, mint a hagyományos tűzhelyben.

Szerinted egészségesebb az air fryer? Szavazz! FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Az air fryer azonban nemcsak emiatt lett olyan népszerű, hanem azért is, mivel szinte minimális zsiradék vagy olaj felhasználásával extrán ropogós, finom fogások készíthetők benne. Azt hihetnénk, hogy az air fryeres sütési módnak nincs rossz egészségügyi hatása.

Kockázatos lehet az air fryerben való sütés

Az air fryerben magas hőmérsékleten készülnek az ételek, ám a túl nagy hőfok sem mindig jó. A sütés során ugyanis akrilamid vegyületek keletkeznek, amelyek az anyagcsere során olyan anyaggá alakulnak, amik potenciálisan daganatképzők lehetnek. Sült krumpli vagy ropogósra sült csirkecomb esetében az aranybarna szín, a ropogós kéreg is ennek a folyamatnak az eredményeként jön létre.

Egy-egy alapanyag akkor igazán egészséges, ha frissen és nyersen, vagy minimális hőkezelés után fogyasztjuk. Minél tovább sül vagy párolódik, annál kevesebb lesz benne az értékes tápanyag, különösen a vízben oldódó vitaminok vesznek el például az air fryerben történő sütés során.

Mivel az air fryer használata során kevés olajat vagy zsiradékot használunk, ezért azt gondolhatjuk, hogy az így készült ételekből korlátlanul ehetünk, mondván egészségesebbek. Ez azonban sajnos nem igaz, ugyanis bármi hizlalhat, még a legegészségesebb dolgok is, ha sokat eszünk azokból.

A SZAVAZÁS ÁLLÁSA

Szerinted egészségesebb az air fryer használata?

  • Igen, egészségesebb.65%
  • A klasszikus sütési formákra esküszöm.35%

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.