Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
MME15

Mit együnk a Dunkanyarban? Gasztrotúra Szentendrétől Vácig

Ezúttal ízélményekben gazdag kirándulásra invitálunk a Dunakanyarba, ahol a kilátástól a lélek, az ételektől a test is jóllakik!
Településről településre

A fővárostól északra fekvő Dunakanyar szemet gyönyörködtető tájai, valamint finom és különleges ételei miatt is kedvelt úti cél a turisták körében.

Kirándulásunk első állomása Szentendre, melynek sajátosan mediterrán hangulata az elmúlt évszázadok során alakult ki. A törökök kiűzése után a magyarok mellett szerb, dalmát, szlovák, német és görög telepesek népesítették be a várost. Ez a sokszínűség jellemzi a település gasztronómiáját is: kóstolhatunk itt pljeskavicát, souvlakit (magyarul rablóhús) vagy akár dolmát (töltött szőlőlevél) is.

Pisztrángozzunk!

Utunkat komppal folytatjuk a Szentendrei-szigetre. Ha szerencsések vagyunk, éppen eperszüret idején érkezünk, amikor az apró települések főutcáin helyi asszonyoktól vásárolhatjuk meg az illatos gyümölcsöt. A szamócatermesztés központja immár 150 éve Tahitótfalu. A kedvező fekvésű szigeten közvetlen, teljes napfény éri az epret, amit a legnagyobb szárazságban is könnyen megöntözhetnek a termesztők a talajvíz viszonylagos magassága miatt.

A szigetet elhagyva Dunabogdány felé vesszük az irányt, ahol feltétlenül meg kell kóstolni a pisztrángot. A Duna-parti Siesta Café sajátossága, hogy gyakorlatilag egyetlen alapanyagra (jelen esetben a pisztrángra) épít. Egyhangú ételekről azonban szó sincs, hiszen a konyhán igen változatosan készítik el a halat.

Ez a csodás régió még számos gyöngyszemet tartogat. Gondoljunk csak Visegrádra, Esztergomra vagy Vácra. Megannyi pompás helyszín királyi fogásokkal és mesébe illő desszertekkel.

Püspöki piac

A váci és a város környéki termelők minden friss zöldségeket, gyümölcsöket, saját készítésű pékárukat, tejtermékeket, lekvárt, mézet árulnak a Dunakanyar központjaként is ismert településen, a Püspöki palotánál.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.