Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
MME15

Cibere, kása, töltött káposzta : kóstold meg az Észak-Alföld ízeit!

Cibere, kása, töltött káposzta : kóstold meg az Észak-Alföld ízeit!
Hallottál már a peterákról, a cinkéről vagy a ciberéről? Ismerd meg a szabolcsi és szatmári népi ételeket!

A szabolcsi és szatmári területek gasztronómiája a földrajzi elhelyezkedésből és a hagyományokból következően sok rokon vonást mutat az Alföld, a Felföld és Erdély étkezési szokásaival.

A tájegység alapvető konyhai nyersanyagai a rozs, a burgonya, a répa, a napraforgó, a bab és a káposzta. Ezenkívül jellemzőek a gyűjtögetésből származó hozzávalók, pl. az erdei gomba, továbbá az őshonos szilva és a vadvizek lecsapolása után meghonosított alma.

A penyigei szilva köztudottan a legalkalmasabb szilvalekvárhoz
A penyigei szilva köztudottan a legalkalmasabb szilvalekvárhoz

A hússal főzött gyümölcslevesek (pl. almás csirkeleves) mellett elterjedtek az aszalt gyümölcsből, valamint a gombával készülő levesváltozatok (pl. gombás káposztaleves).

Ugyancsak népszerű a pirított tarhonyás leves, a tejjel leöntött pattogatott kukorica alapú pattogóleves és a bográcsos lebbencsleves.

Bográcsos lebbencs leves
Bográcsos lebbencs leves

Ünnep- és hétköznapokon is kerültek az asztalra kásafélék. A ludaskásához hasonlóan laktató lakodalmas kását ma is a tetejére tett pirított csirkemájjal tálalják. A kölesből főzött kitolókását régen a cselédeknek adták, a felmondásuk idején.

Tradicionális kásaféle a cinke is. Ehhez a meghámozott, karikára vágott krumplit annyi sós vízzel teszik fel főni, amennyi ellepi. Ezután csomómentesre törik a saját levével, majd folyamatos keverés mellett liszttel sűrítik és összefőzik. Rövid pihentetés után forró zsírba mártott evőkanállal kiszaggatják, végül kikent tepsiben megpirítják. Hordós káposztával, vagy ízlés szerint hagymás zsírral, kapros juhtúróval nyakon öntve fogyasztják.

Népi ételek az évente megrendezett szatmárcsekei nemzetközi cinkefőző fesztiválon (forrás: szatmárcseke.hu)
Népi ételek az évente megrendezett szatmárcsekei nemzetközi cinkefőző fesztiválon (forrás: szatmárcseke.hu)


A vidék talán legjellemzőbb étele a káposztás paszuly . Ehhez a füstölt csülökkel megfőzött tarka babot összeöntik a külön elkészített savanyú káposztával, majd világos rántással sűrítik és tejföllel gazdagítják. Füstölt kolbász is kerülhet bele. Néhol birssel savanyítják hozzá a – máig lábbal taposott – káposztát.

Nem maradhat ki a felsorolásból a töltött káposzta sem. Ezen a vidéken paradicsomlével készítik, a töltelékbe pedig kukoricakását (málét) is tesznek az apróra vágott hús és a fűszerek mellé.

Ezen a vidéken paradicsomlével készítik, a töltelékbe pedig kukoricakását (málét) is tesznek
Ezen a vidéken paradicsomlével készítik, a töltelékbe pedig kukoricakását (málét) is tesznek

Külön említést érdemel a peterák , amelyhez rizses keveréket töltenek tojáshéjba - így >>>

A penyigei szilva köztudottan a legalkalmasabb szilvalekvárhoz. Első lépésként a gyümölcsöt rézüstökben addig hevítik, amíg a magváról teljesen le nem válik, aztán rostán átdörzsölik. Az így kapott lé a cibere , amelyet az üstbe visszaöntve sűrűre főznek. A ciberéből levest is készítenek.

Szabolcsi receptek >>>

Szatmári receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.