Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
MME15

Cibere, kása, töltött káposzta : kóstold meg az Észak-Alföld ízeit!

Cibere, kása, töltött káposzta : kóstold meg az Észak-Alföld ízeit!
Hallottál már a peterákról, a cinkéről vagy a ciberéről? Ismerd meg a szabolcsi és szatmári népi ételeket!

A szabolcsi és szatmári területek gasztronómiája a földrajzi elhelyezkedésből és a hagyományokból következően sok rokon vonást mutat az Alföld, a Felföld és Erdély étkezési szokásaival.

A tájegység alapvető konyhai nyersanyagai a rozs, a burgonya, a répa, a napraforgó, a bab és a káposzta. Ezenkívül jellemzőek a gyűjtögetésből származó hozzávalók, pl. az erdei gomba, továbbá az őshonos szilva és a vadvizek lecsapolása után meghonosított alma.

A penyigei szilva köztudottan a legalkalmasabb szilvalekvárhoz
A penyigei szilva köztudottan a legalkalmasabb szilvalekvárhoz

A hússal főzött gyümölcslevesek (pl. almás csirkeleves) mellett elterjedtek az aszalt gyümölcsből, valamint a gombával készülő levesváltozatok (pl. gombás káposztaleves).

Ugyancsak népszerű a pirított tarhonyás leves, a tejjel leöntött pattogatott kukorica alapú pattogóleves és a bográcsos lebbencsleves.

Bográcsos lebbencs leves
Bográcsos lebbencs leves

Ünnep- és hétköznapokon is kerültek az asztalra kásafélék. A ludaskásához hasonlóan laktató lakodalmas kását ma is a tetejére tett pirított csirkemájjal tálalják. A kölesből főzött kitolókását régen a cselédeknek adták, a felmondásuk idején.

Tradicionális kásaféle a cinke is. Ehhez a meghámozott, karikára vágott krumplit annyi sós vízzel teszik fel főni, amennyi ellepi. Ezután csomómentesre törik a saját levével, majd folyamatos keverés mellett liszttel sűrítik és összefőzik. Rövid pihentetés után forró zsírba mártott evőkanállal kiszaggatják, végül kikent tepsiben megpirítják. Hordós káposztával, vagy ízlés szerint hagymás zsírral, kapros juhtúróval nyakon öntve fogyasztják.

Népi ételek az évente megrendezett szatmárcsekei nemzetközi cinkefőző fesztiválon (forrás: szatmárcseke.hu)
Népi ételek az évente megrendezett szatmárcsekei nemzetközi cinkefőző fesztiválon (forrás: szatmárcseke.hu)


A vidék talán legjellemzőbb étele a káposztás paszuly . Ehhez a füstölt csülökkel megfőzött tarka babot összeöntik a külön elkészített savanyú káposztával, majd világos rántással sűrítik és tejföllel gazdagítják. Füstölt kolbász is kerülhet bele. Néhol birssel savanyítják hozzá a – máig lábbal taposott – káposztát.

Nem maradhat ki a felsorolásból a töltött káposzta sem. Ezen a vidéken paradicsomlével készítik, a töltelékbe pedig kukoricakását (málét) is tesznek az apróra vágott hús és a fűszerek mellé.

Ezen a vidéken paradicsomlével készítik, a töltelékbe pedig kukoricakását (málét) is tesznek
Ezen a vidéken paradicsomlével készítik, a töltelékbe pedig kukoricakását (málét) is tesznek

Külön említést érdemel a peterák , amelyhez rizses keveréket töltenek tojáshéjba - így >>>

A penyigei szilva köztudottan a legalkalmasabb szilvalekvárhoz. Első lépésként a gyümölcsöt rézüstökben addig hevítik, amíg a magváról teljesen le nem válik, aztán rostán átdörzsölik. Az így kapott lé a cibere , amelyet az üstbe visszaöntve sűrűre főznek. A ciberéből levest is készítenek.

Szabolcsi receptek >>>

Szatmári receptek >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.