Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Morzsáló (blog)

2005. április 29. Angol keksz, ami lehet, hogy skót

Sikereimen felbátorodva arra gondoltam, hogy délután, meló után angol kekszet sütök Ká-nak. Hogy milyen az angol keksz? Nos, az igazat megvallva lövetem sincs.

Ká-nak viszont annál több, ugyanis siheder korában úszó olimpikon volt (ezért lett ilyen szép, sudár dzsonivejszmülleres alkata), és nyaranta skót gyerekekkel felváltva csereüdültetésen vett részt. Idejött a skót kiscsóka, és Ká szüleinél lakott, akik megetették gulyással, meg paprikás csirkével, rászoktatták a túró rudira, meg a Balcsira, aztán Ká utazott a skót kiscsókához, aki birkabendőt etetett vele, és angol (?) kekszet. Mondjuk a skótok utálják az angolokat, így lehet, hogy az a bizonyos keksz nem is angol, hanem skót volt. Mindegy, nem ez a lényeg, hanem az, hogy Ká kisfiúként Glasgow-ban minden reggel úgy kezdte a napot, hogy kinyitotta tetőtéri kis szobájának ablakát, kinézett a zöldellő dombokra és a hangával borított hegyekre, mélyet szippantott a hűs hegyvidéki, virágillatú levegőből, és leballagott az étkezőbe a többiekhez. Az asztalon pedig a gőzölgő tea, és a friss tej mellett mindig ott volt a szeletekre kisütött (?) világos színű, háromszögletű keksz, ami nagyon mély nyomokat hagyott benne.

Régóta tervezem, hogy felkutatom a titkos receptet, és egyszer meglepem vele Ká-t. (aztán, ha finom, és jól sikerül, többször is).A világháló ezúttal is a segítségemre sietett, így egyszerűnek tűnt a feladat. Megvártam, míg Ká a huszonheteik gyilkosos sorozat után autós újságjára bucskázva elalszik, majd gyengéden betakargattam, és nesztelen léptekkel a konyha felé vettem az irányt. Persze két perc alatt átzuhantam az ágy mellett hagyott táskámon, és helyből levertem a komód sarkán lévő fikuszt és a mögötte sorakozó agyagedényeket (amit ki akartunk kivinni a telekre, csak elfelejtettük), és amelyek elképesztő detonációval robbantak szét a földön. Ká úgy ült fel az ágyban, mint akit most lőttek fel az űrbe, és azt sem tudja, fiú-e vagy lány. (egyébként fiú) – Úristen, mi történt, mi ez a robaj? – pislogott álmosan. – Miért nem teszed már egyszer a fotelbe a táskád? Hát ez az, amit annyira szeretek benne. Majdnem minden reggel elzuhanok a táskámban (meg az utcán is), és mégis szeret.

A konyhában már minden olajozottan működött. Titusz a hallban árválkodó ős-öreg fotelben „karikában” aludt, így egyedül láttam neki a keksznek. Fogtam egy mély tálat és beleöntöttem 22 deka lisztet, 6 deka cukrot, 12 deka puha vajat, 1 csipet sót, és 2 evőkanál baracklekvárt (anyukám tavalyi befőzéséből).

Kivajaztam a kerek kerámia tortaformámat és a közben golyóvá gyúrt tésztát szépen belenyomkodtam a tálba. (Persze, kinyújthattam volna nyújtódeszkán, de már korábban rájöttem, hogy az ilyen tésztákat egyszerűen, egy üvegpohárral bele lehet gyurmázni bármilyen formába – akkor pedig miért is nehezítsem meg a saját életem, nem igaz?) A kreatív emberek lusták, ez nem vitás.
Egy villával a tészta szélét megnyomkodtam (így szép, csíkos lett), majd konyhakéssel 8 egyenlő cikkelyre vágtam. Végül villával minden cikkelyt megszurkáltam (hogy ne púposodjon majd fel), aztán bedobtam a sütőbe és 25 perc alatt megsütöttem.
Picit ugyan sötétebb lett, mint terveztem, de mennyei volt az illata és, hogy is mondjam…olyan angolosan….azaz….izé….skótosan nézett ki!

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.