Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Az elmúlt két évhez hasonlóan idén is szeretném előre megosztani veletek azokat a recepteket, amelyeket Karácsonykor fogunk anyukámmal elkészíteni. Tekintve, hogy új receptek is szerepelnek idén a palettán, nézzétek el nekem, hogy ezekhez nem tudok még fényképet prezentálni. :o)

A Karácsony idén is a hagyomány jegyében fog eltelni nálunk, ezért alapjaiban nem változtattunk a jól bevált ünnepi menünkön. A Szentestét a szüleink nálunk töltik, így az első nap Ká és én főzünk. Mert bizony, a férjem az ünnepek alatt is mellém áll, és mindenben segít: krémeket keverni, tojást tölteni, tölteléket kóstolni, bejglit tekerni és asztalt díszíteni. Ő az ünnepi tálak fő dekoratőre is, ami nagyban hozzájárul a vacsora ünnepélyességéhez, hiszen a legegyszerűbb saláta is műalkotássá válik a kezei között.

Az ünnepi menü az idén a következőképpen alakul:

1.) Reggeli: Cserépben sült foszlós kalács, habos kakaóval

2.) Ebéd: Füstölt sajtos zellerkrémleves pirítóssal és sajttal
(ebédre mást nem eszünk, tekintve, hogy a vacsora kiadós lesz)

3.) Vacsora: Hússaláta, Sajtsaláta, Kaszinótojás, Sült lazactörzsek, házi kenyér. Süti: Diós és mákos bejgli, kópélinzer

És most jöjjenek a receptek:

1.) Cserépben sült foszlós kalács - ez Anyukám receptje, már régóta fent van a Morzsálóban, de most idemásolom. Azzal a különbséggel fogom elkészíteni, hogy én édesebbre sütöm, mert Ká az édes kalácsokat szereti. Anya azért nem süti édesebbre, mert Apa és a tesómék a kaszinótojáshoz szokták enni, ahhoz pedig nem passzol egy túlságosan édes kalács.
December 24-én mindig így kezdődik a nap: megterítünk a nagymama álomszép porcelánjaival, kakaót főzünk, és felverjük a tejszínhabot. A vajas kalácshoz mindenki egy csésze habos kakaót kortyolhat. :o)

A kalács receptjét itt tudjátok megnézni >>>

2. Ebédre füstölt sajtos zellerkrémlevest főzök. Azért szeretem ezt a levest, mert nagyon gyorsan elkészül, egészséges, laktató, de nem nehéz. (És Ká is nagyon szereti.:o))

A füstölt sajtos zellerkrémlevest itt tudjátok megnézni >>>

3.) A vacsorára alaposan rákészülök. A bejglit például holnapután, szombat délután fogom megsütni, a kópélinzerrel együtt. Mindkettő finomabb lesz, ha 1-2 napig hagyom állni, és így nem merülök annyira ki december 24-re.
Anyukám bejgli receptje szerintem elronthatatlan. Eddig 2 ízben sütöttem meg, és mindkét alkalommal hibátlanul sikerült. Megrepedni ugyan mindig megrepednek, de annyira szaftos és finom a tésztában rejlő töltelék, hogy még soha, senki nem tette szóvá, a repedéseket. :o))

A bejgli receptjét itt tudjátok megnézni >>>

Kópélinzert még sosem sütöttem. Ezt a receptet a szüleim Lipcsében élő barátaitól: Klaustól és Margittától kaptuk. Eredeti neve: Spitzbuba. Történt ugyanis, hogy gyerekkorunkban nagyon sokat társasoztunk, és hogy-hogynem, mi gyerekek mindig győzelmet arattunk a német vendégeken, akik hangosan kacagva mindig ezt kiabálták ránk: Spitzbuba!! Azaz: Kópék! .... hát, most meglátjuk, hogy milyen Klausék híres linzere.

Kópélinzer (kb. 50 db lesz belőle)
Hozzávalók: 37, 5 dkg liszt, 12, 5 dkg darált mandula, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj
Töltelék: málnalekvár
Tetejére: vaníliás porcukor
Elkészítés:
1.) Egy mély tálban összekeverjük a lisztet a mandulával, a cukorral és a vaníliás cukorral illetve a vajjal. Gömböt gyúrunk a tésztából, alufóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
2.) Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Elővesszük a tésztát a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és virág formájú kiszúróval kiszúrjuk a kekszeket. A tepsire helyezzük őket, és 8-10 perc alatt készre sütjük őket. Forrón tálra szedjük a linzereket, majd amikor kicsit kihűltek, lekvárral kettesével összeragasztjuk, és porcukorral megszórjuk őket. (A süteménynek kifejezetten használ, ha 1-2 napig hagyjuk állni, puhulni.)

Idén a kaszinótojás mellett Hússalátára cserélem a jól bevált francia salátát. Nem nagy változtatás, de azt hiszem, ízvilágát tekintve mégis óriási lesz a különbség.

Hússaláta
Hozzávalók: 25 dkg párizsi vagy sonka, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg csemege uborka, 1-2 alma
A tartármártáshoz: 4 dl tejföl, 1 dl majonéz, 1 teáskanál mustár, só, cukor
Elkészítés:
1.) Minden hozzávalót vékony csíkokra vágunk és összekeverjük a tartármártással.
2.) A tartármártás elkészítése: összekeverünk 4 dl tejfölt, 1 dl majonézt, 1 teáskanál mustárt, egy csipet sót és cukrot. Utólag sózzuk, borsozzuk - ízlés szerint.

A kaszinótojás és a franciasaláta receptjét itt tudjátok megnézni >>>

A sült lazachoz nincs különösebb receptem. Ká vásárolt egy zacskó fagyasztott, filézett lazactörzset, amelyeket be kell tenni egy kivajazott jénaiba, és kb. 200 fokon, 10-12 perc alatt készre sütni. Arra gondoltam, hogy összevágok egy csokor petrezselymet és snidlinget, összekeverem egy kis olívaolajjal, és ezzel a keverékkel megkenem a halak tetejét sütés előtt - így még ízletesebbek lesznek.

A salátához tejszínes kenyeret sütök a kenyérsütő gépben.
Hozzávalók: 100 ml tej, 150 g tejszín, 2 tojás, 1 tojássárga, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 500 g liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés: Minden hozzávalót a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe teszünk, és megsütjük a kenyeret. Omlós, héjában ropogós, kissé pogácsára emlékeztető ízű kenyér. Javaslom mindenkinek!

Sajtsaláta
Hozzávalók: 3-4 féle sajt (összesen kb. 50-60 dkg), tartármártás
Elkészítés:
1.)
A 3-4 féle sajtot felkockázzuk és egy adag tartármártással összekeverjük. Jégsalátával bélelt üvegedénybe töltjük, és néhány szál snidlinggel díszítjük.

A Morzsáló Karácsonyi receptjei >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Mindenkinek nagyon szép, szeretetteljes, békés Karácsonyt és egészségben gazdag, Boldog Új Évet kívánunk sok szeretettel:
Ká és Mirza

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.