Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Ká és én a barátainknál, Szabinál és Petránál jártunk Budakeszin. Vacsorára és egy kis babázásra voltunk hivatalosak. Gréti, a kislányuk rendkívül kommunikatív, társaságkedvelő, humoros és bájos kislány - aki a megszeppenést, mint a gyerekekre általában jellemző érzést -, távolról sem ismeri, így könnyű és rendkívül üdítő program volt vele játszani.

Szabi és Petra remekül főznek. Ők már "öreg motorosok", hiszen amikor én még csak vajas-párizsis zsemlét tudtam készíteni, ők már akkor olyan olaszos vacsorákat, zacskóban sült "trükkös" sülteket, süteményeket, befőtteket és bográcsételeket főztek közösen, hogy csak pislogni tudtam lányos zavaromban. (Amúgy az is nagyon tetszik, hogy egyszerre ketten ügyködnek a konyhában, és mindketten rém kreatívak.) Karácsonykor és nagyobb vendégfogadásnál Ká is szokott nekem segíteni - ilyenkor nagyon boldog vagyok, mert szeretem, ha egymás közelében vagyunk, és Ká álomszép tálakat tud készíteni. Született dekoratőr. :o)

Barátaink ezúttal szarvas vacsorával vártak bennünket. Milyen érdekes, nem? 33 évig messziről sem láttam szarvashúst, most pedig 1 hónapon belül másodszor ilyen finomsággal kínálnak minket. Most pedig jöjjön a recept:

Gombás-szószos szarvasborjú comb
Hozzávalók: kb 3 kg-os comb
A pác hozzávalói: mustár, bors, fokhagyma, hagyma, borókabogyó 5-6 szem (mozsárban összetörjük), olívaolaj
Elkészítés:
1.) Előző nap bepácoljuk.
2.) Másnap a sütőt 150 fokra előmelegítjük, és amíg melegedik, a húst a páccal egy nagy serpenyőben egy kis szalonnazsíron elősütjük, hogy a nedvességét ne veszítse el majd sütés közben. Előtte jól besózzuk (mert a pácba nem teszünk sót, nehogy a hús kiszáradjon és megkeményedjen). Ez kb. 5-5 perc mindkét oldalán a forró zsírban.
3.) Ezután a húst egy nagy sütőzacskóba tesszük, még egy kis sót szórunk rá, hozzáöntjük a szalonnás zsírt, egy pici vörösbort, a hús tetejére teszünk még pár csík bacont, és mellé teszünk egy szegfűszeggel megtűzdelt almát.
4.) A zacskót lezárjuk, hegyes késsel néhány lyukat fúrunk rajta, hogy ne robbanjon fel majd a sütőben:), és egy tepsire rakva sütőbe tesszük, legalulra. Így sütjük a húst három órán keresztül.
5.) Miután lejárt a sütési idő, kivesszük a húst a zacskóból, egy serpenyőbe eresztjük a sütés közben keletkezett lét, a húst pedig alufóliával letakarva hagyjuk a tepsiben, hogy lassan hűljön, mert ilyenkor érnek jól össze az ízek, és marad finom puha.
6.) A léből pedig egy kis gomba és vörösbor hozzáadásával finom mártást készítünk. Ez ízlés szerint kiegészíthető bármivel. Köretnek burgonyakrokettet vagy zsemlegombócot, vagy akár krumplipürét is adhatunk.



A Brownie-vel már sokszor szemeztem a szakácskönyvekben, de sosem sütöttem meg és sosem kóstoltam. Petra süteménye isteni finom volt, lehet mondani, hogy a legjobb kakaós tészta, amit valaha ettünk!

Brownie

Hozzávalók: 2/3 pohár vaj vagy margarin, 2 pohár cukor, 4 tojás, 1 teáskanál vanília, 3/4 pohár kakaó (nem cukrozott!), 1,5 pohár liszt, 1 teáskanál sütőpor, 0,5 tk só, 1 pohár dió (kaliforniai) de ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is.
Elkészítés:
1.) Az összetevőket összekeverjük, jól eldolgozzuk, érdemes a diókat félbevágni, úgy nem olyan nagyok, meg könnyebb elkeverni.
2.) A masszát egy kivajazott tálba tesszük, és kb. 30-40 perc alatt 200C-on megsütjük. Akkor sült meg, ha a szélei már elváltak az edény oldalától. A sütési idő különbözhet attól függően is, hogy mekkora edénybe tesszük, mennyire vékony ill vastag a tészta. Érdemes egy kést
beleszúrni, és ha már nem ragad rá a tészta, akkor kész! Melegen fagylalttal, vagy hidegen is tálalhatjuk!

Vacsora után még sokat beszélgettünk, és a kis Grétiben gyönyörködtünk. Az elmúlt hónapok alatt csodás aranyszínű, csigás kislányhajat növesztett magának, és megtanult beszélni. Persze még csak szavakat mond, de azt nagyon meggyőzően és bájosan. Nevet a vicceken (pedig azt néha felnőttek sem értik), érti az ugratást, és csilingelve kacag, ha megcsiklandozzuk a talpát. Ká megint megjegyezte Szabiéknak, hogy szívesen hazavinnénk Grétit, de nem adták. :-)))
Nincs más hátra, meg kell a gólyával beszélnünk a pontos részleteket - a gyerekszobánkkal kapcsolatban. :o))))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.