A legnagyobb probléma valójában az volt, hogy nem találtunk olyan komódot, ami biztonsággal elbírta volna az akvárium közel 150 kilós súlyát. A legtöbb tévéállvány ugyanis kb. 60 kg-ra van kalibrálva, a komódok pedig még kisebb teherbírásúak. Végül, egészen véletlenül, két hete bukkantunk rá arra a fiókos szekrénykére, amire az eladó azt mondta, hogy szerinte akár 200 kilót is rátehetünk. Próba szerencse alapon még az áruház területén mindketten ráültünk a komódra, de az meg sem nyekkent. Köszönjük szépen, ez jó lesz, mondta Ká, és már indultunk is a raktárba a bútorért.
A bútorbolt után betértünk a halas boltba is, ahol Ká fél évvel ezelőtt az ajándék akváriumot vette, és megvásároltuk a leendő halaink berendezését: táptalajt, kavicsot, növényeket és haleledelt. Az eladó, egy nagyon kedves fiatal srác elmondta, hogy miként kell berendezni az akváriumot, hogyan kell beültetni a növényeket, és milyen vízápoló cseppeket kell a vízbe adagolni, hogy az megfelelő minőségű legyen.
Hazaérve azonnal munkához láttunk. Ká összeszerelte a komódot, majd beállította a helyére, aztán nekilátott, hogy az akvárium külső hátoldalára felragasszon egy színes, víz alatti világot ábrázoló posztert. Én eközben - aranyásókat megszégyenítő módon - elkezdtem egy szitán átmosni az apró szemű kavicsot és az akváriumba szánt kagylókat, csigákat és köveket. Ezután elkezdődött a feltöltés. Az akvárium aljára növényi táptalaj, arra pedig öt ujjnyi vastag kavicsréteg került.
Ezután Ká az akváriumba tette a legnagyobb kagylót és egy fatörzset, én pedig elkezdtem vízzel feltölteni az üveget. Amikor elértük az arasznyi magas vízszintet, Ká szép sorban beültette a növényeket, majd elhelyezte az összes követ, csigát és dekorációs elemet a fövenyen, majd folytattuk a feltöltést. Rémesen zavaros volt a víz annak ellenére, hogy minden adag kavicsot háromszor öblítettem át. Miután a vízszint elérte az üveg felső peremét, Ká beszerelte a szűrőberendezést és a hőmérőt, majd rátette az akváriumra a tetejét, és bekapcsolta a tetőbe beépített neonokat és a szűrőt. A zavaros víz lassan, csendben kavarogni kezdett. Kezdtem megérteni, miért mondta a halas boltban az eladó, hogy miután berendeztük az akváriumot, egy hétig állnia kell a víznek, és csak ezután vehetjük meg és vihetjük haza a halacskáinkat.
Másnap reggel még mindig nagyon csúnya volt a víz, mintha nem is ment volna a szűrő. "Türelem rózsát terem" - mondogattuk egymásnak, miközben aggódva figyeltük a saras lében hajladozó növényeket. Kiöblítettük a szűrő belsejében feketére változott fehér szivacsot, és becsepegtettük a vízbe a vízszabályozó cseppeket (algásodás-szabályozó, halnyugtató, táptalaj-előkészítő), amit a boltban kaptunk.
Két-három nap elteltével a víz határozottan tisztulni kezdett, és a hetedik napra kristálytisztává vált. Azon nyomban útra is keltünk, hogy hazahozzuk új lakótársainkat, a halacskákat. :o))))
Néhány órával később már a kanapén ülve bámultuk őket: 9 darab csodaszép kis aranyhalat, akik kíváncsian úszkálták körbe a kagylókat, növényeket, kavicsokat, megcsipkedték a mohagolyókat, és a szűrő keltette áramlatban ficánkoltak. Olyan szépek, csillogóak és elevenek voltak, hogy a tévét is elfelejtettük bekapcsolni. Forró kakaót és vajas kiflit készítettem vacsorára, amit ezúttal a kanapén, a halacskákat bámulva fogyasztottunk el, akiknek Ká stílusosan beszórta az eledelüket, hogy együtt vacsorázhasson az egész család...:o))))
A komód összerakása és az akváriumépítés napjaiban persze nem csak kakaót és kiflit ettünk, hiszen a kantin megállás nélkül üzemel, csak nem akartam megszakítani a halas történetet a receptjeimmel. Három új ételt készítettem a napokban, amelyek mind-mind saját kútfőből születtek, és amelyekre ezért kiemelten büszke vagyok. Nézzük csak szép sorban őket!
Karfiolkrémleves
Hozzávalók: 1 nagyobb karfiol, víz, 4 erőleveskocka, 1 doboz (250 ml) tejszín, petrezselyem
Elkészítés:
1.) A karfiolt megtisztítjuk a szárától, rózsáira szedjük, megmossuk, és kb. 2 liter forró vízben (amelybe 4 erőleves kockát oldunk fel) majdnem puhára főzzük. A lábast félretesszük hűlni egy kicsit.
2.) A karfiolokat egy szűrőkanállal kimerjük, és turmixgépben pépesre mixeljük, majd felöntjük a visszamaradt lé felével és a tejszínnel. (Ha sűrű lenne a leves, a maradék erőleves-lével hígíthatjuk)
3.) Visszatesszük a levest a gázra, és rottyantunk egyet rajta. Friss őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel megszórva, kockára vágott pirítóssal tálaljuk.
Csirkemájas rizotto
Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj, 1 csomag előfőzött rizs, 3 kisebb vöröshagyma (vagy 1 szál póréhagyma), só, bors, petrezselyem, ételízesítő, margarin
Elkészítés:
1.) A zacskós rizst 10 perc alatt puhára főzzük, és félretesszük.
2.) A májat megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk.
3.) A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, felkarikázzuk.
4.) Egy teflonban kevés margarint olvasztunk, rátesszük a hagymát és a májat, és néhány percig - folyamatos kevergetés mellett - pirítjuk. Megszórjuk ételízesítővel, borssal és petrezselyemmel, és felöntjük egy kis pohár vízzel, majd félig lefedve puhára pároljuk. (kb. 15 perc.) (Ketté kell vágni egy májat, és ha belül nem véres, akkor már biztosan jó.:o))
5.) A rizst hozzáadjuk a hagymás májhoz, és alaposan összekeverjük. Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, és csalamádéval tálaljuk.
Almás-mákos béles
Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 15 dkg margarin, 2 evőkanál tejföl, 1 csipet só
A töltelékhez: 1, 2 kg alma, 4-5 púpozott evőkanál darált mák, 4-5 evőkanál barna cukor, fahéj, őrölt szegfűszeg, 3-4 evőkanál (szilva) lekvár
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a tésztát kettévágjuk. Mindkét lapot lisztezett deszkán kinyújtjuk.
2.) Az első lapot egy kicsi, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
3.) Megtisztítjuk, lehéjazzuk és lereszeljük az almát.
4.) A tésztát megszórjuk mákkal, rácsöpögtetünk néhány kanál lekvárt, majd ráterítjük a kissé kinyomkodott almát. Megszórjuk barna cukorral, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel, majd lefedjük a másik tésztalappal.
5.) Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon 50-55 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, porcukorral megszórjuk, és felszeletelve tálaljuk.
Ká és én igazi haltulajdonosok lettünk: 9 halacska úszkál a szépen berendezett akváriumunkban, a nappaliban. Velünk együtt ébrednek, velünk is "fekszenek" le aludni, és sokkal-sokkal érdekesebbek, mint a tévéműsor. :o))))
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.