Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kirus egy nagyon jópofa, örök vidám csaj. A kolléganőm. 10 héttel korábban lett kismama, mint én, így hálás voltam a jó tanácsaiért, amelyekkel menet közben segített minket. Az imént hírt kaptam felőlük: 3,5 kilóval megszületett a babájuk, egy csodaszép kisfiú. Ezúton szeretnénk nekik gratulálni, és nagyon jó egészséget, boldogságot, hosszú életet kívánni! (Remélem, hamarosan fotót is kapok a csöppségről, amit azonnal kiteszek, hogy ti is tudjatok gyönyörködni benne.)

Nem tudom, ki hogy van ezzel, de én már ettől a hírtől elsírtam magam. Nagyon szeretem a kisbabákat, és mindig összeszorul a szívem a boldogságtól, ha ilyen remek híreket kapok. Lehet, hogy gyengék az idegeim? :-))) Nem számít. Hiszem, hogy a világ jobb lehet a kisbabáktól, akiket mi nevelünk, és talán a javulási tendencia hamarosan meg is mutatkozik...

... és itt is van a kisbaba, név szerin: Patrik! :-))

Nnno, de addig is gondoltam azokra, akik épp azon tanakodnak, hogy mit főzzenek a hétvégére. Mai ajánlatom a következő:
1.) Mézes szilvakrém leves
2.) Sült kacsacombok lila káposztával és hagymás-sós tört krumplival
3.) Szilvalekváros diós/mákos tekercsek

Mézes szilvakrém levest még sosem főztem, de már látom, hogy ez lesz az egyik kedvence a családnak.
Hozzávalók: 70 dkg (fagyasztott) szilva, víz, fahéj, őrölt szegfűszeg, 4 púpos evőkanál cukor, méz, 2 csomag vaníliás cukor, 1 doboz (2 dl) főzőtejszín, (és ha van otthon, 1 marék fagyasztott málna)
A tálaláshoz: felvert tejszínhab és néhány szem szilva
Elkészítés:
0.) Néhány szem szilvát félreteszünk.
1.) A szilvát (és a málnát) felengedjük, majd egy fazékba tesszük és annyi vízzel felöntjük, ami épp ellepi. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, és az egészen rottyantunk egyet.
2.) Megvárjuk, amíg picit kihűl, majd turmixgépbe tesszük és krémesre aprítjuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és visszaöntjük az egészet a lábasba. Megint rottyantunk egyet rajta, majd hagyjuk teljesen kihűlni. megkóstoljuk, és ízlés szerint hozzáadunk annyi mézet, amennyi jólesik. (Én 4 evőkanálnyit belekevertem és nagyon finom lett.)
3.) Tálalásig a hűtőben tároljuk, majd felvert tejszínhabbal és néhány szem szilvával tálaljuk.

Kacsasültet még sosem készítettem, és nem is igazán ettem. Talán egyszer, gyerekkoromban... Most viszont a szomszéd faluban megismerkedtünk egy nagyon kedves hentessel, aki olyan húsokat ad nekünk, hogy ha akarnám, akkor sem tudnám elrontani. Most például rábeszélt arra, hogy kacsát süssek. Kérdeztem, mit csináljak, hogy ne legyen kemény? Azt mondta, erről majd ő gondoskodik... és mire másnap visszamentünk, a hentespulton egy virágcsokor szerű pakk várt minket. A kacsa volt az. Konkrétan 6 db befűszerezett kacsacomb megszórva tv paprikával, paradicsommal, hagymával és pritamin kockákkal. Sütőpapírba volt az egész csomagolva, de még így is érződött az illata. Kérdeztem, hogy ezek után mi a teendő, mire újdonsült ismerősünk azt mondta, hogy tegyem tepsibe a zacskót, vágjam le a 2 csücskét, majd süssem az egészet 180 fokon 1 és 3/4 órát (vagy kettőt). Eztán vágjam ki a zsákot középen, és locsoljam meg a lével a kacsacombokat, így pirítsam még 10-15 percig, tálalásig. Így is tettem. :-))
Hozzávalók: 6 db kacsacomb, 1 tv paprika, 1 vöröshagyma, 1 paradicsom és 1 pritamin (paprika), só, bors, kakukkfű, olaj
Elkészítés:
1.) A kacsacombokat, megmossuk, sózzuk-borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk, majd olajjal vékonyan megspricceljük, és egy sütőzacskóba tesszük.
2.) A zöldségeket megmossuk, apró kockákra vágjuk és a kacsacombok tetejére tesszük.
3.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőzacskó 2 csücskét levágjuk (elég egy pici lyuk a távozó gőzöknek), és egy tepsibe tesszük az egészet. 1 óra 40 percen át, vagy ha úgy látjuk, hogy elbírja, 2 órán át sütjük a zacskóba pakolt combokat. Ha a zacskó felpúposodna, meg kell szurkálni spéktűvel! Ha letelt a sütési idő, a zacskót középen kettévágjuk és az időközben keletkezett szaftos lével alaposan meglocsoljuk a combokat. Még 10-15 percig pirítjuk, majd villával ellenőrizzük, hogy jól átsültek-e a combok, majd egy tálra szedve hagymás-sós tört krumplival és párolt lilakáposztával tálaljuk.

A hagymás-sós tört burgonya receptje nagyon egyszerű, ráadásul szinte mindenféle sült húshoz, fasírthoz illik.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 db vöröshagyma, olaj, só
Elkészítés:
1.) A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, lehéjazzuk és a sajtreszelő legnagyobb fokán lereszeljük.
2.) A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzákeverjük a reszelt burgonyát, jól összekeverjük, megsózzuk, és azon melegiben tálaljuk.

A menü végén, desszert gyanánt szilvalekváros diós/mákos tekercseket sütöttünk Ká-val.
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 5 dkg porcukor, 4 tojássárga, 2 dl tejföl, pici só
A kenéshez: savanykás (szilva)lekvár
A töltelékhez: 4 tojásfehérje, 4-6 evőkanál porcukor, a csomag vaníliás cukor, 10-10 dkg darált mák és dió, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja
A csokoládémázhoz: 1-2 tábla étcsokoládé, pici vaj
A szóráshoz: porcukor
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 4 részre osztjuk.
2.) Elkészítjük a töltelékeket. Felverjük a 4 tojásfehérjét, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet kettéválasztjuk a habot 2 külön tálba. Az egyik tálba belekeverjük a darált diót és a reszelt narancshéjat, a másikba a darált mákot és a reszelt citromhéjat.
3.) Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
4.) Minden egyes tésztadarabot egy kb. 15 x 20 cm-es lappá nyújtjuk, és vastagon megkenünk lekvárral. Feltekerjük a két hosszabbik oldalát úgy, hogy középen kb. 2 ujjnyi terület üresen maradjon. A felcsavart tésztát a tepsire tesszük. Ha mind a 4 tészta a tepsiben van, akkor kettőt középen megtöltünk a diós, a másik kettőt pedig a mákos habbal.
5.) A süteményt az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
6.) Kivesszük a tepsit, letakarjuk ezüstpapír csíkokkal a töltelékkel borított részt, és a tésztát vastagon megszórjuk porcukorral. Eztán levesszük az ezüstpapírt, és a töltelékes részt megkenjük az időközben gőz felett megolvasztott étcsokoládéval. Tálalásig hűvös helyen tartjuk.


Mindenkinek nagyon szép, napsütötte hétvégét kívánunk, Kiruséknak pedig sok-sok puszit küldünk, különösen a kisbabának! :-)))

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.