Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Bár az elmúlt napok szélsőséges időjárása kissé megviselte a frontokra érzékeny szervezetünket, Ká és én kitörő örömmel fogadtuk a néhány napra beköszöntött jó időt. Kíváncsian nézelődtünk a kertben, ahol bizony az első kis virágok elkezdték kidugni a fejüket a mulcs alól. Vélhetően a hóvirágok azok, de könnyen meglehet, hogy már a krókuszok is sorban állnak a napsütésért.

Ősszel ugyanis rengeteg virághagymát ültettem: hóvirágot, krókuszokat, fürtös gyöngyikét, tulipánt és nárciszokat. Persze így is rengeteg hely maradt a kertben arra, hogy apró, de színes virágokat ültessünk bele, de ezeket nyári és ősszel nyíló növényeknek tartom fent.
Szilvi, a sógornőm virág- és kertrajongó, ő "izzított" be az ültetésre, és be kellett látnom, hogy igaza volt. Hihetetlen örömöt és kikapcsolódást jelent az embernek, amikor látja, hogy a növényei napról napra fejlődnek, csillogó leveleket, új hajtásokat és színes virágokat hoznak. Minden nap van tennivaló, hiszen a gazokat ki kell húzni, az elszáradt részeket pedig el kell távolítani, de mindezt örömmel teszi az ember, hiszen tudja: a kert meghálálja a munkáját.
Már nagyon várom az igazi tavaszt, amikor kiülhetünk a kertbe olvasgatni, és újra létrehozhatom időszakos kis konyhakertemet.

Szilvi nagyon szívén viseli a kismamaságomat, így aztán programokat eszel ki nekem. Most például azt tervezzük, hogy amint beköszönt az igazi tavasz, nyári és őszi növényeket fogunk ültetni a kertbe, és virágládákba, valamint hatalmas dézsákba színes, egynyári növényeket telepítünk. Közben persze más dolgom is akad, hiszen Szilvitől és a tesómtól megörököltük Zsiga és Árpika összes babaruháját, kis játékát, és minden olyan babaholmit, amit az első 2 évben használtak. Emellett babaőrzőt és mindenféle elektromos szerkezetet, járókát, takarókat, lábzsákot kaptunk, amiket úgy tervezünk Ká-val, hogy lassan áthozzuk a szüleimtől, és elkezdjük szétválogatni, kimosni és elrendezni. Persze a Pici szobája még üres, még csak most kezdtünk el nézelődni a különféle babaáruházakban, hogy megnézzük, milyen babakocsit, babaágyat, pelenkázót vagy fürdetőt érdemes vennünk. Nem kapkodunk, hiszen még csak most töltöttük be a 4. hónapot, de a barátnőim szerint (akik egytől egyig anyukák) nem szabad a bababútor-vásárlást a nyári hőségre, és a utolsó hetekre hagyni.

Közben a kantin is tavaszi ételekre hangolódott. Ebben nem kis szerepe volt annak, hogy a bátyám sportolni kezdett és megváltoztatta az étrendjét. Sok zöldséget és húst eszik, a fehér kenyeret rozskenyérre cserélte, és semmilyen finomított cukrot nem fogyaszt. Szilvivel minden nap futnak (-6 fokban is futottak!), naponta edzenek, és úszni járnak. Az eredmény magáért beszél: Szilvi mondjuk eleve vékony volt, de a tesóm úgy lefogyott, hogy csak nézünk. Egy hónap alatt kb. 5-6 kg ment le róla, de elképesztően látványos. Olyannyira, hogy Ká is kedvet kapott a fogyózáshoz. No nem a futáshoz és az edzéshez, hanem a könnyedebb, húsos-zöldséges ételekhez. Igaz, azt is megígérte, hogy jövő héttől mi is úszni fogunk járni...
Az elhatározás örömére én is ráálltam a tavasziasabb, zöldségesebb ételek készítésére.

Sajtos karalábéleves
Hozzávalók: 1 csomag leves zöldség, 2 zsenge karalábé, 1 hagyma, 1 csokor petrezselyem, olívaolaj, erőleveskocka, 1 kemping sajt
A nokedlihez: 5 evőkanál liszt, 1 tojás, fél dl víz, 1 csipet só
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a fehér répát kettévágjuk, a karalábékat kockákra vágjuk, a hagymát egészen apróra vágjuk, a kelkáposztát (mert nálunk a leveszöldségben minding van), csíkokra vágjuk, a zellergumót egyben hagyjuk.
2.) Egy mély lábasban kevés olívaolajon a zöldségeket néhány percig folytonos kevergetés mellett pirítjuk, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel, és hozzáadunk 4 erőleveskockát. Kb. 20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
3.) Elkészítjük a nokedli tésztát, és a levesbe szaggatjuk, majd 5 perc alatt gyöngyöző forrás mellett készre főzzük.
4.) Egy bögrébe néhány merőkanálnyi forró levest merünk, hozzáadjuk a kemping sajtot és habverővel simára keverjük. Az egészet a leveshez öntjük, rottyantunk egyet rajta, majd tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Pirított csirkemelles-sajtos karfiol
Hozzávalók: 1 dupla csirkemell filé, 1 kisebb karfiol, 1 csokor petrezselyem, 1 paradicsom, 2-3 kockasajt, 1 (5 dl) tejföl, só, tej, víz, olívaolaj, 5-6 gerezd fokhagyma, fokhagymás pecsenye fűszer, margarin, zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) A csirkehúst megmossuk, felkockázzuk, sóval és fokhagymás pecsenye fűszerrel megszórjuk, majd kevés olívaolajon egy teflonban pirosra és ropogósra pirítjuk.
2.) A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk, és rózsáira tesszük. Egy lábasban tejes sós vizet forralunk, és ebben néhány percig fedő nélkül főzzük a karfiolt. Nem kell, hogy puha legyen, csak épp egy picit megpuhítjuk.
3.) Egy kerámia tálat kikenünk margarinnal, megszórjuk zsemlemorzsával, és szépen rápakoljuk a leszűrt karfiolrózsákat és a húskockákat, majd rátesszük a hasábokra vágott paradicsomszeleteket és a felkockázott kockasajtot, és megszórjuk az egészet még egy kis fokhagymás pecsenye fűszerrel. A tejfölbe belekeverjük az 5-6 gerezd áttört fokhagymát és picit megsózzuk, majd a karfiolokra kanalazzuk. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 35 perc alatt készre sütjük, majd petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.


Minden nagyon finom volt, pláne azután, hogy óriási sétát tettünk a környéken. Nem győztünk gyönyörködni a kertekben nyíló virágokban, a távolban magasló hegyekben és a csendes, napsütötte utcákban.
Ez az egyik legkedvesebb hétvégi programunk. Többnyire hatosban megyünk, és a környező utcákat rójuk egy-két órán át. A tesóm Ká-val diskurál, Zsiga Árpinak magyaráz, mi pedig Szilvivel beszéljük meg az élet nagy dolgait, miközben ámulva nézzük az éledező természetet, az épülő házakat, és a négylábú helyi lakosokat. :o))

Mirza kismama naplója >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.