Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Bár még én is csak az előkészületeknél tartok, olyan sokan írtatok azzal kapcsolatban, hogy mit süssünk idén Húsvétra a hagyományos sonkás-tojásos tálak mellé, úgy döntöttem, kutatómunkába fogok és írok nektek néhány javaslatot - hátha valamelyikhez kedvet kaptok.

Mivel sokan kerestek kenyérsütőgépben süthető kalács recepteket, rögtön ezekkel kezdeném a sort. Esztétikai szempontból ugyan a hagyományos kalácsok sokkal mutatósabbak, mint a kenyérsütőgépben sült "rokonaik", megértem, miért választjátok sokan a "formakalácsot". Olyannyira, hogy az én gépem is épp most dagasztja a kakaós kalácsunkat. :-)) Hiába, az ember csak beszórja a hozzávalókat a gépbe, és mehet a dolgára: nem kell dagasztani, edényeket összekoszolni, nyújtani, fonni, majd a sütőt figyelni. 3 óra múlva felhangzik a sípszó, és az édes kalácsillat beteríti a házat.

Kakaós kalács - kenyérsütőgépben
Hozzávalók: 3 dl tej, 5 dkg margarin apróra vágott darabokban, 4-5 evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaó, pici só, 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés: A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük és "Édes kenyér" programon megsütjük.
(Amint elkészül, pótlom a fényképét!) :-))

Narancsos kalács - kenyérsütőgépben
Hozzávalók: 2 dl kefir, 1 narancs leve és reszelt héja, 2 evőkanál forrázott rumba áztatott mazsola, 3 evőkanál méz, pici só, 45 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítés: A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük és "Édes kenyér" programon megsütjük.

(Ha nem kenyérsütő gépben sütjük, akkor szokás szerint dagasztjuk, kelesztjük, megfonjuk, a tetejét tejjel megkenjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 45 perc alatt megsütjük.)

A következő recept Anyától származik, ez egy hagyományos süteményrecept, amit gyerekkoromban a nagymamám sütött nekünk előszeretettel. Nanuk szelet, ez a neve - és Anya szerint újpetrei lakodalmas sütemény.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg porcukor, 4 tojás, 6 evőkanál hideg víz, 10 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 20 dkg darált dió,
A krémhez: 2,5 dl tej, 3 púpos evőkanál grízes liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 20 dkg cukrot, 1 tojás
Csokoládé máz: 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj
Elkészítés:
1.) Tészta: A 30 dkg porcukrot kikeverjük a 4 tojássárgával és a 6 evőkanál hideg vízzel. Hozzáadjuk a 10 dkg lisztet, a késhegynyi szódabikarbónát, majd a darált diót és a 4 tojás keményre vert habját.
2.) Krém: 2,5 dl tejet öntünk egy fazékba, hozzákeverünk 3 púpos evőkanál grízes lisztet és 2 csomag vaníliás cukrot, majd kásává főzzük, és kihűlésig keverjük. Eztán egy külön tálban kikeverünk 25 dkg vajat, 20 dkg cukrot és 1 egész tojást, és a grízes krémhez keverjük. A kész homogén krémet a tészta tetejére kenjük.
3.) Csokoládémáz: Gőz felett felolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd szépen elkenjük a krémes sütemény tetején. Tálalásig hűvös helyen tartjuk!


Ezt a süteményt pedig azoknak ajánlom, akik nem szeretnek vagy nem tudnak sütni, illetve kevés idejük van, de mégis szívesen tennének valamiféle édes süteményt az asztalra. Trópusi gyümölcsös házi piskóta.
Hozzávalók: 6 tojás, 30 dkg margarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 45 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 dl tej, 1 nagy (kb. 50-60 dkg) doboz trópusi gyümölcskeverék konzerv
Elkészítés:
1.) Előveszünk egy keverőtálat, és a margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
2. ) Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejet, majd a liszttel elkevert sütőport.
3.) A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és ezt is óvatosan hozzákeverjük a tésztához.
4.) Egy közepes nagyságú, mélyebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát szépen belesimítjuk. A konzervet kinyitjuk, a gyümölcsök levét szűrőn lecsepegtetjük, és a gyümölcsöket elrendezzük a tészta tetején. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45-50 perc alatt készre sütjük a piskótát. (Akkor jó, ha a teteje aranybarna lesz!)


A korábbi kalács receptjeimet összefoglaló naplóbejegyzésemet itt találjátok! >>>

Mindenkinek nagyon szép Húsvéti Ünnepeket, sok piros tojást, a gyerekeknek a Nyuszi látogatását és nagy-nagy csoki majszolást kívánunk sok szeretettel: Ká, Mirza és a Baba :-)

"Jó reggelt azoknak, akik itt lakoznak, Verset mondanék, ha meghallgatnának. Jézus feltámadott, nagy örvendezéssel Áldják hát az Istent hangos énekléssel. Áldom és is ezért, mert ma húsvét napja Virradt mireánk, áldott szent órája. Most jöttünk Krisztus kicsiny mezejébõl Az illatozó rózsák virágos kertjébõl. Azt kívánom most, még sokáig éljenek, Sok boldog húsvétot vígan megérjenek. Kárt, bút, bánatot sose szenvedjenek, Mind földön, mind mennyben boldogok legyenek!"

Amennyiben szép, olvasmányos, Húsvétról szóló cikkeket szeretnétek olvasni, javaslom az alábbiakat:

Húsvét, az áldozatos szeretet ünnepe >>>

Híres Mária-jelenések >>>

A Mátra, mint szakrális hely >>>

40 napos nagyböjt a testi - lelki megtisztulásért >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.