Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kis kertünk és a terasz árnyékolása a beköltözés óta megoldatlan kérdés. Ugyan 3 fát is ültettünk, mindegyik pici, amolyan díszfa, amely nem zavarja a szomszédainkat, és elférnek a keskeny fűsáv mellett. Az árnyékuk pedig oly csekély, hogy maximum az egész nap muzsikáló tücsköket védi a perzselő nap ellen.

Fix terasz-árnyékolót nem építhettünk, mert a helyi önkormányzat nem engedte, illetve nálunk már nem fért bele a beépíthetőségbe. Társasházban lakunk ugyanis, így egy telken eleve 4 lakás áll, "kilőve" ezzel a megengedett beépíthetőséget. Tegyük hozzá, az árnyékolókon semmi sem múlna... de ha nem lehet, az ember ne húzza ki a gyufát, igaz?
A teraszunk nyugati oldalára építettünk egy pergolát, de mivel tilos lefedni, nem sok hasznát vesszük. Az eső ellen nem véd, árnyékot pedig nem sokat ad. A tövébe ugyan ültettünk trombitafolyondárt és klematiszt, amelyek vélhetően néhány év alatt befedik majd a gerendákat, megteremtve ezzel a hőn áhított árnyékot, de az még odébb van, ezért úgy döntöttünk, házilag készítünk árnyékolót. Vásároltunk 28 méter 150 cm széles vásznat, és felvágtuk 4 x 7 méteres darabokra. Anyukáméknál van egy öreg Singer varrógép, azzal összevarrtunk 2-2 csíkot, így kaptunk 2 hatalmas vászondarabot, egyesével 7 x 3 métert, azaz két 21 m2-es árnyékolót. A széleket gondosan beszegtük, középen pedig, az illeszésnél triplán végigvarrtuk az anyagot, hogy bírja majd a hirtelen feltámadó szeleket. Az árnyékolók 4 csücskét kb. 7 cm szélesen behajtottuk, hogy át tudjuk majd fűzni rajta a kötelet, amivel kifeszítjük az anyagot.

Az egyik vásznat a pergolánkra kötöttük, a másikat pedig kifeszítettük az L-alakú terasz hosszabbik oldalára: 2 csücskét a felső teraszkorlátokhoz, az alsókat pedig a kerítéshez kötöttük ki. A látvány elégedettséggel töltött el minket: házi árnyékolónk nagyon szépre és praktikusra sikerült! :-))
Bekerülési ára 12.000 Ft (anyag) + 1.000 Ft (kötél + karabinerek), azaz összesen 13.000 Ft. Ezzel szemben múlt héten kihívtunk egy árnyékolással foglalkozó embert, aki felmérte a teraszunkat, és 150.000 Ft-ra (!) hozta ki a végösszeget. Nem rendeltük meg, helyette megvarrtuk a sajátunkat. A varrás 4 óra volt, a felszerelés pedig további 1 órát vitt el. Hátránya, hogy nagy viharban le kell szerelni, mert aztán "elvitorlázik" a házunk...:-)))))

Így borítottuk be a pergolát
Így borítottuk be a pergolát

Természetesen nem csak "szereltünk" a héten. Apának most volt a 66. születésnapja, erre készültünk lelkesen. A kedvenc ételeit, felvidéki sztrapacskát és puncstortát készítettem, ezen kívül egy fetás-zöldborsós batyut és egy epres süteményt. A puncsortára különösen büszke vagyok, mert a tortalap alapjául szolgáló 8 tojásos piskótalapom (ahogy majd látni fogjátok a képeken is) hibátlanra sikerült. (Horváth Ilona érdeme, persze, az ő szakácskönyvéből van a recept.)

Epres formasütemény

Hozzávalók: 30 dkg eper, 16 dkg margarin + a kenéshez, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, 1 dl joghurt, 25 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 csomag sütőpor, 5 evőkanál porcukor, 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
1.) A gyümölcsöket leöblítjük, lecsepegtetjük. Egy hosszúkás formát margarinnal kikenünk és morzsával beszórunk.
2.) A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy tálban. Hozzákeverjük a tojást és a joghurtot, majd a liszttel elkevert sütőport és a keményítőt.
3.) A massza felét a formába simítjuk, rászórjuk az eper felét, majd betakarjuk a massza másik felével, és rászórjuk az eper másik felét.
4.) 180 fokra előmelegített sütőben kb. 70 perc alatt készre sütjük a süteményt. Ha elkészült, kivesszük, a formában hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és teljesen kihűtjük.
5.) A porcukrot simára keverjük a citromlével, és bevonjuk vele a süteményt. Szeletelve, gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

Epres formasütemény -  még a sütőben
Epres formasütemény - még a sütőben


... és kissé lefolyt puncsmázzal
... és kissé lefolyt puncsmázzal

Zöldborsós-fetás táskák

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg margarin, 2 tojás, 1 csipet só
+ 1 tojás a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez: 1 lilahagyma, 10 dkg feta sajt, 15 dkg spenót, 30 dkg zöldborsó, 2 evőkanál margarin
Elkészítés:
1.) A tészta összevalóit összegyúrjuk, majd gombóccá formáljuk, fóliába csavarjuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.
2.) Elkészítjük a tölteléket: egy teflonban margarint olvasztunk, rátesszük az összevágott lilahagymát és megpirítjuk. Rátesszük a megmosott spenótot, és addig kevergetjük, amíg megfonnyadnak a levelek. Beletesszük a megtisztított zöldborsót és 3 evőkanál vizet, majd addig kevergetjük, amíg a lé teljesen elpárolog.
3.) Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a kockára vágott feta sajtot, sózzuk-borsozzuk.
4.) A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kb. 12 négyzetet vágunk ki belőlük. Mindegyik közepébe tölteléket teszünk, a széleket kézzel, majd villával összenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük felverrt tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

Zöldborsós-fetás táskák
Zöldborsós-fetás táskák


Ugyanaz - félbevágva
Ugyanaz - félbevágva

Puncstorta

Hozzávalók a piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, csipet só
Hozzávalók a tortához: 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál eperíz, 3-4 evőkanál rum, kevés tej, 3 evőkanál porcukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg dió, 10 dkg cukrozott gyümölcs, a tetejére puncsmáz
Elkészítés:
1.)Elkészítjük a piskótát: 8 tojás sárgáját habosra keverünk a cukorral és a liszttel egy tálban. Egy másik tálban egy csipet sóval keményre verjük a tojásfehérjéket, majd óvatosan beleforgatjuk a másik tálba. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A piskótát egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük, és betesszük a sütőbe. Kb. 50 perc alatt megsül. Közben nem szabad nyitogatni a sütőt, és ha elkészült, nem szabad azonnal kivenni, csak résnyire nyitva kell hagyni a sütő ajtaját, és így hagyni 10-15 percig. Eztán szabad csak kivenni, leszedni a tortaforma szélét és hagyni kihűlni.
2.) A kihűlt piskóta alsó és felső részéből 1-1 ujjnyi vastag lapot levágunk, és félretesszük. A többit felkockázzuk, mély tálba tesszük, összekeverjük a kakaóval, cukorral, apróra vágott dióval, gyümölccsel, mazsolával, rummal, és annyi tejet öntünk rá, hogy lucskos legyen, de nem híg. Az alsó, félretett lapot megkenjük lekvárral, egyenletesen a marásimítjuk a tölteléket, majd ráfektetjük a másik, lekvárral megkent tésztalapot. Vágódeszkával lefedjük, és legalább egy éjszakára lenyomatjuk. (De a töltelék ne jöjjön ki a széleken!)
3.) Másnap puncsmázzal beborítjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük - tálalásig.

A puncstorta alapja - 8 tojásos házi piskóta
A puncstorta alapja - 8 tojásos házi piskóta


Puncstorta -máz nélkül (bár hamburgernek néz ki... nem? :-))))
Puncstorta -máz nélkül (bár hamburgernek néz ki... nem? :-))))

A sztrapacska receptjét itt találjátok >>>

Apának idén kreatív ajándékot (is) adtunk. Maria Treben füveskönyvéből (és a helyi patikusok segítségével), összeállítottunk egy 10 gyógynövényből álló teakeveréket, amely kifejezetten apa "nyavajáira" jó. A tealeveleket egy nagy csatos üvegbe tettük, amelyből napi 1 teáskanálnyi teát kell 1,5 liter vízzel leforráznia, és a másfél liter teát napközben, lehűtve elkortyolni. Ha minden igaz, 2 hónap múlva úgy fogja magát érezni, mint akit kicseréltek. :-)

Válogatott gyógyteák
Válogatott gyógyteák

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.