Fekete István gyermekkorunkból ismert olvasmányát, a Bogáncsot zenésítették meg, és egyfajta interaktív mese-operaként adták elő a színészek.
Az opera, mint műfaj, szerintem nem volt szerencsés választás, mert a szereplők rém hangosan ordítottak és alig lehetett érteni a szöveget. Legnagyobb meglepetésemre azonban Dorkának (és a többi gyereknek) bejött az előadás, csillogó szemekkel nézték a műsort.
Hááát, lehet, hogy olykor az alma messzire esik a fától. :-)) Dorka valószínűleg a nagypapára ütött, apa ugyanis az operák szerelmese, és amióta az eszemet tudom, otthon - apám szobájából sosem hallottam könnyű zenét kiszűrődni, csak operákat...
A héten - mivel Márton napja is beleesett -, nagyon finomakat sütöttünk- főztünk, ezekből szedtem össze egy csokorravalót.
Az alábbi menüsort Éva főzte:
Túrós karfiolleves
Hozzávalók: 80 dkg karfiol, 2 csirkeleves kocka, 5 dkg juhtúró, 5 dkg tehéntúró, 3 dl tej/tejszín, petrezselyem, só, bors
Elkészítés:
1.) A rózsáira szedett karfiolt megfőzzük 1 liter csirkeleves kockával készült levesben.
2.) A karfiol felét összeturmixolom a főzőlével és a tejben elkevert túróval. Megborsozzuk, beletesszük a petrezselymet és átforraljuk.
3.) Tálalásnál a megmaradt karfiolrózsákat a tányérba tesszük, majd erre öntjük az elkészült krémlevest.
Zöldbabbal, füstölt sajttal göngyölt pulykamell
Hozzávalók: szeletelt pulykamell, só, fokhagymakrém, oregano/szurokfű/, egész zöldbab, 20 dkg karaván sajt, kis tejföl, 1 db tojás, margarin
Elkészítés:
1.) A pulykamell szeleteket jól kiklopfoljuk, sóval, fokhagymakrémmel, oregánóval befűszerezzük, éjszakára a hűtőbe tesszük.
2.) Másnap a füstölt sajtból kb 1 cm vastag és 2 cm széles csíkokat, és 5-6 db zöldbabot, valamint pici margarint tekerünk a hússzeletekre, hústűvel megtűzzük.
3.) Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 200 fokon kb. 70 perc alatt alufólia alatt puhára pároljuk. A fólia eltávolítása után a maradék sajtból, tejfölből és 1 tojásból készült keveréket teszünk a húsra és ropogósra sütjük.
Mohácsi habos
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg vaj, 25 dkg liszt, 6 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor,szilva vagy baracklekvár
Hozzávalók a habhoz: 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, 10 dkg őrölt mandula
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
2.) Megkenjük szilvalekvárral, a tetejére a 4 tojás fehérjével készül kemény habba beletesszük a madulát és a tészta tetejére simítjuk.
3.) 180 fokon 40 percig sütjük. Négyzetes darabokra szeleteljük.
Mióta megújult a MME, én is létrehoztam magamnak egy saját recepttárat, és ott mások receptjeit gyűjtögetem. A héten megtetszett egy pogácsarecept, bizonyos Amma Ágitól. Dorka engem is ammának hív, ezért nem is volt kérdés, hogy a tengernyi pogácsarecept közül melyiket választom. :-) A recept bevált, hamar elfogyott a sok finom pogácsa, és a kicsinek is nagyon ízlett.
Egyszerű sajtos pogácsa Amma Ági módra >>>
Márton napján - a hagyományokhoz méltón - libacombokat sütöttem. Nagyon finom lett, és noha a fotó nem a legszebb, azért látszik a képen, hogy jól sikerültek a libacombok. :-) A receptet itt találjátok >>>
(Szerintem ez egy olyan finom fogás, amivel nem érdemes Márton napig várni, bármilyen ünnepi alkalomra, vagy hétvégi ebédre megsüthető.)
Végül pedig a trikolor ebédem, amit még valamikor a hét elején készítettem: Spárgás szüzpecsenye - pirosban, Kurkumás rizs - sárgában és Tejfölös uborkasaláta - zöldben. :-)
Spárgás szűzpecsenye
Hozzávalók: 40 dkg szűzpecsenyének való hús felszeletelve, 1 üveg spárga, kevés olívaolaj, víz, só, bors, pirospaprika, grillfűszer, majoranna
Elkészítés:
1.) A hússzeleteket kevés olajon gyorsan megpirítjuk, majd megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, grillfűszerrel, majorannával, felöntjük egy kis vízzel, és a hozzáadott feldarabolt spárgával néhány perc alatt puhára pároljuk.
Kurkumás rizs: 125 gramm rizst telfonban (hogy ne ragadjon le) 350 ml vízzel puhára fűzünk, megsózzuk és egy nagy csipet kurkumával besárgítunk.
Tejfölös ubrkasaláta: 1 kígyóuborkát megmosunk, meghámozunk, felszeletelünk, és összekeverünk 4-5 dl tejföllel, 4 gerezd átnyomott fokhagymával. Megsózzuk, borsozzuk, és tálaláskor megszórjuk pirospaprikával.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.