Bár túl sok jót még nem hallottam az amerikai konyháról (csak, hogy ízetlenül főznek, és a hálaadási pulykájuk ehetetlen), a hét végén megkóstoltam a tipikus amerikai kukorica krémlevest, ami hibátlannak bizonyult. Hiába, azért nem lehet egy nemzet kulináris szokásait leírni, a mendemondák miatt, mert mindig akadnak kivételek, és amúgy is, mindenkinek más az ízlése. Ami az egyiknek ehetetlen, az a másiknak mennyei manna. :-)
Úgy volt, hogy mindannyian Évához megyünk ebédre, de Anyáék elkapták Zsigáéktól a Rota-vírust, Dorkának pedig hőemelkedése lett (valószínűleg csak a fogzástól), így mindannyian lemondtuk a vendégséget. Éva azonban nem volt rest, kijött hozzánk, és különféle dobozokban és tepsikben elhozta a teljes menüsort. :D
Hozzávalók: 1 doboz konzerv kukorica, 1 fej hagyma, zellerszár, 1 csésze csirke húsleves / erőleves (kint ezt dobozban árulják :-)), 2,5 csésze tej
1 evőkanál liszt, 0,5 csésze tejszín
Elkészítés:
1.) A hagymát és a zellerszárat kis olajon megpároljuk, hozzáöntjük a tejet, csirke levest, összefőzzük.
2.) Leturmixoljuk, majd a tejszínnnel habarást készítünk. Tálaláskor meghintjük friss petrezselyemmel és pirított kukoricával.
Hozzávalók: 5 nagyméretű burgonya, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg fehérrépa, 6 dkg zeller, 2 dkg vaj, ételízesítő, petrezselyemzöld, 10 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
1.) A krumplikat héjában megfőzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
2.) Közben az ételízesítős vízben kis hagymával megfőzzük a zöldségeket, és megsózzuk.
3.) A kihűlt burgonyákat félbe vágjuk, a közepét kivájjuk. Kivajazott tepsibe rakjuk, majd megtöltjük a leszűrt zöldséggel, amit előbb összekeverünk a petrezselyemmel is.
4.) Közepes hőfokon készre sütjük, de féildőben rászórjuk a durvára reszelt füstölt sajtot.
Hozzávalók: 8 szelet vékony pulykamellfilé, tejszínes torma, só, bors
fokhagyma, 2 üveg spárga konzerv
Elkészítés:
1.) A hússzeleteket előző nap besózzuk, bedörzsöljük fokhagymával és tejszínes tormával megkenjük.
2.) A hússzeleteket kevés olajon fehéredésig megkapatjuk, majd borsozzuk és felengedjük kevés vízzel, ráteszünk 1,5 üveg spárgát. Ebben pároljuk, majd félidőben a maradék spárgát is beletesszük. Zsírjára sütjük. Tálaláskor minden szelet húsra bőven jut spárga.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tej, 1 dkg szalalkáli, 2 egész tojás
Hozzávalók a krémhez: 4 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál liszt, 7 dl tej, 10 dkg vaj
Hozzávalók a mázhoz: 2 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg vaj
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 lapba 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
2.) Krém: 4 tojás sárgáját 5 evőkanál cukorral kikeverünk, hozzáadjuk az 5 evőkanál lisztet, majd felengedjük a 7 dl tejjel. Sűrű krémet főzünk, még melegen belekeverjük a 10 dkg vajat és a 4 tojás felvert habját. Ezzel megkenjük a lapokat.
3.) Tetejére mázat készítünk. 2 evőkanál kristálycukrot a 3 evőkanál vízben hólyagosra főzzük, beletesszük a evőkanál kakaót, jól elkeverjük.
A tűzről levéve tesszük bele az 5 dkg vajat, majd elterítjük a felső lapon.
Másnap szeleteljük.
Egyébként remekül vagyunk, várjuk a havat. :-) Amikor csak lehet, nagyokat sétálunk, hazatérve begyújtjuk a kályhát, és forró kakaót szürcsölünk előtte. Van egy három részes mázas népies csésze-garnitúránk: egy nagy, egy közepes és egy kis bögre, csészealjjal - piros alapon kövér fehér pettyekkel. Egy búcsúban vásároltuk, hogy majd ha nagy hó lesz, szánkózni megyünk, és utána a ropogó tűz mellett ücsörögve felavatjuk. S bár a tévében láttuk, hogy az oroszoknál már nagy pelyhekben hull a hó, nálunk még egy picit várni kell rá - de nem baj, a ráhangolódás megvan. Mire leesik a hó, szánkónk is lesz, és kezdődhet a móka! :-)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.