Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ká anyukájának van egy barátnője, aki az év felét Amerikában tölti, mert kint élnek a gyerekei és az unokái, az év másik felét pedig itthon, mert itt vannak a barátai és a gyökerei. Ilyenkor előszeretettel csapnak ötye-vacsorákat, amelyek alkalmával Gitta mindig valami "kinti" finomsággal lepi meg a többieket.

Bár túl sok jót még nem hallottam az amerikai konyháról (csak, hogy ízetlenül főznek, és a hálaadási pulykájuk ehetetlen), a hét végén megkóstoltam a tipikus amerikai kukorica krémlevest, ami hibátlannak bizonyult. Hiába, azért nem lehet egy nemzet kulináris szokásait leírni, a mendemondák miatt, mert mindig akadnak kivételek, és amúgy is, mindenkinek más az ízlése. Ami az egyiknek ehetetlen, az a másiknak mennyei manna. :-)
Úgy volt, hogy mindannyian Évához megyünk ebédre, de Anyáék elkapták Zsigáéktól a Rota-vírust, Dorkának pedig hőemelkedése lett (valószínűleg csak a fogzástól), így mindannyian lemondtuk a vendégséget. Éva azonban nem volt rest, kijött hozzánk, és különféle dobozokban és tepsikben elhozta a teljes menüsort. :D

Gitta kukorica krémlevese

Hozzávalók: 1 doboz konzerv kukorica, 1 fej hagyma, zellerszár, 1 csésze csirke húsleves / erőleves (kint ezt dobozban árulják :-)), 2,5 csésze tej
1 evőkanál liszt, 0,5 csésze tejszín
Elkészítés:
1.) A hagymát és a zellerszárat kis olajon megpároljuk, hozzáöntjük a tejet, csirke levest, összefőzzük.
2.) Leturmixoljuk, majd a tejszínnnel habarást készítünk. Tálaláskor meghintjük friss petrezselyemmel és pirított kukoricával.

Kukorica krémleves (amerikai recept)
Kukorica krémleves (amerikai recept)

Töltött burgonya

Hozzávalók: 5 nagyméretű burgonya, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg fehérrépa, 6 dkg zeller, 2 dkg vaj, ételízesítő, petrezselyemzöld, 10 dkg füstölt sajt
Elkészítés:
1.) A krumplikat héjában megfőzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
2.) Közben az ételízesítős vízben kis hagymával megfőzzük a zöldségeket, és megsózzuk.
3.) A kihűlt burgonyákat félbe vágjuk, a közepét kivájjuk. Kivajazott tepsibe rakjuk, majd megtöltjük a leszűrt zöldséggel, amit előbb összekeverünk a petrezselyemmel is.
4.) Közepes hőfokon készre sütjük, de féildőben rászórjuk a durvára reszelt füstölt sajtot.

Töltött burgonya
Töltött burgonya

Pulykamellfilé spárgával

Hozzávalók: 8 szelet vékony pulykamellfilé, tejszínes torma, só, bors
fokhagyma, 2 üveg spárga konzerv
Elkészítés:
1.) A hússzeleteket előző nap besózzuk, bedörzsöljük fokhagymával és tejszínes tormával megkenjük.
2.) A hússzeleteket kevés olajon fehéredésig megkapatjuk, majd borsozzuk és felengedjük kevés vízzel, ráteszünk 1,5 üveg spárgát. Ebben pároljuk, majd félidőben a maradék spárgát is beletesszük. Zsírjára sütjük. Tálaláskor minden szelet húsra bőven jut spárga.

Pulykamellfilé spárgával
Pulykamellfilé spárgával

Szalalkális krémes

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 1 dl tej, 1 dkg szalalkáli, 2 egész tojás
Hozzávalók a krémhez: 4 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál liszt, 7 dl tej, 10 dkg vaj
Hozzávalók a mázhoz: 2 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg vaj
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 4 lapba 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
2.) Krém: 4 tojás sárgáját 5 evőkanál cukorral kikeverünk, hozzáadjuk az 5 evőkanál lisztet, majd felengedjük a 7 dl tejjel. Sűrű krémet főzünk, még melegen belekeverjük a 10 dkg vajat és a 4 tojás felvert habját. Ezzel megkenjük a lapokat.
3.) Tetejére mázat készítünk. 2 evőkanál kristálycukrot a 3 evőkanál vízben hólyagosra főzzük, beletesszük a evőkanál kakaót, jól elkeverjük.
A tűzről levéve tesszük bele az 5 dkg vajat, majd elterítjük a felső lapon.
Másnap szeleteljük.

Szalalkális krémes
Szalalkális krémes

Egyébként remekül vagyunk, várjuk a havat. :-) Amikor csak lehet, nagyokat sétálunk, hazatérve begyújtjuk a kályhát, és forró kakaót szürcsölünk előtte. Van egy három részes mázas népies csésze-garnitúránk: egy nagy, egy közepes és egy kis bögre, csészealjjal - piros alapon kövér fehér pettyekkel. Egy búcsúban vásároltuk, hogy majd ha nagy hó lesz, szánkózni megyünk, és utána a ropogó tűz mellett ücsörögve felavatjuk. S bár a tévében láttuk, hogy az oroszoknál már nagy pelyhekben hull a hó, nálunk még egy picit várni kell rá - de nem baj, a ráhangolódás megvan. Mire leesik a hó, szánkónk is lesz, és kezdődhet a móka! :-)

Dorka a mesekönyvével :-)
Dorka a mesekönyvével :-)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.