Kozáksapka recept
Kozáksapka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Minden egy hétköznapinak tűnő délután indult. Zimre Kriszti, a MME anyja (ha szabad így fogalmaznom), felvetette, hogy írhatnék egy gasztronómiai blogot, mert szerinte sokaknak tetszene.

De hát nem is tudok főzni! - hüledeztem, és gyorsan végigpergettem lelki szemeim előtt azokat az ételeket, amelyeket (élő, emberi lények elé) az asztalra mertem volna tenni... melegszendvics, palacsinta, eperturmix... Körülbelül ennyire futotta a listám, bár ha nagyvonalúbb vagyok magammal, talán a különféle szendvicseket és a zacskós leveseket is ide sorolhattam volna.
- Nem baj, annál izgibb lesz - unszolt Kriszti, majd biztató mosollyal hozzátette: közben megtanulsz majd sütni és főzni is!

Te jó ég! Az agyam rémisztő sebességgel zakatolni kezdett. Végülis megpróbálhatnám... anya élesztőpástétomja nem lehet nehéz, és biztos pizzát is tudnék sütni... ha pedig ezek sikerülnek, akkor talán még egy pitével is megbirkózom. És ha nem? Ha mindent elrontok? Véres marad a hús és leég a tészta? Ha rondák és ehetetlenek lesznek az ételeim? Utálni fognak? Kigúnyolnak? Vagy leírják majd kedvesen (anyukásan), hogy kislányom, ezt úgy kellett volna, hogy...

Otthon (legnagyobb megdöbbenésemre) mindenki kitörő lelkesedéssel fogadta a blogírás ötletét, és egy átborozott-átbeszélgetett éjszaka után megszületett a Morzsáló blog, amelynek "címerállatául" Gróf Tituszt választottam.

Gróf Titusz :-)
Gróf Titusz :-)

A választás nem véletlenül esett az öreg kandúrra, hiszen ő volt a leghűségesebb fegyverhordozóm: kedves kuktám, aki a hokedlin ülve, laposakat pislogva, órákon át képes volt nézni, amint tésztát dagasztok, és nagyokat sóhajtott, amikor nyakig lisztesen azt kérdeztem tőle:
- Titusz, szerinted azért nem kelt meg a tésztám, mert megmikróztam a fagyott élesztőkockát? Vagy ez nem baj, és majd sütés közben megnő a kalácsom?
Az öregúr türelmesen pislogott, és az sem zavarta, hogy a csillogó fekete bundája - ahogy a csirizes tésztát csapkodtam -, egyre lisztesebb.
Máskor sajtos stanglit sütöttem Ká barátainak, de olyan kemények lettek, hogy senki nem bírta megenni. A buli után csalódottan üldögéltem a lépcső alján, nagyon égő volt az egész. Imponálni akartam a vendégeinknek, és közröhej tárgyává váltam, hogy még egy stanglit sem tudok megsütni. Az öreg macska odabújt mellém, és mancsával a tálból kihalászott egy sajtos rudat.
- Ne viccelj már! - mondtam neki. - Kitörnek a fogaid.
De Titusz dorombolni kezdett, majd szép komótosan elrágcsálta a süteményemet. Aztán eltűnt, és kisvártatva megjelent mögötte mind a négy kutya. A stanglimért jöttek...
Soha nem láttam még őket olyan lelkesen falni, mint ahogy a stanglikat eltűntették.:-))

Aztán a kőkemény süteményeket és a szétégetett húsokat felváltották a sikerreceptek. Egyik-másik nem csak finom, de nagyon mutatós is volt, és ettől kezdve már boldogan tervezgettem, mit készítek el majd legközelebb. Az idő pedig repült, és már nem éreztem azt, hogy a konyhában létezik lehetetlen. Tőletek, Kedves Olvasóink, rengeteg ötletet, szeretetet, kedvességet kaptam, ami nagy erőt adott ahhoz, hogy újdonságokat keressek, és új dolgokkal rukkolhassak elő.
Időnként persze így is meginogtam, sokszor felmerült bennem, hogy talán már abba kéne hagyni a blogírást, biztos unjátok már... De ilyenkor furcsa mód, a legrövidebb bejegyzésem alá is olyan sokan írtatok és olyan édesen, hogy arra gondoltam, szomorúak lennétek, ha csak úgy eltűnnénk...
Így aztán maradtunk (túl vagyunk a 308. részen), és teljes gőzerővel dübörög a MORZSÁLÓ! :-))

Öt évvel ezelőtt született meg a Morzsáló
Öt évvel ezelőtt született meg a Morzsáló



Ezúton szeretnénk mindenkinek megköszönni, hogy ennyi éven át velünk voltatok, írtatok, velünk örültetek és sírtatok, és hogy ennyi szeretetet és kedvességet kaptunk tőletek! :-)

A jubileumunkra egy nagyon finom almatortát sütöttem, mi ezzel ünnepeltük az 5. születésnapunkat. :-)

Falusi almatorta

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, 9 dkg cukor, 12 dkg vaj, 4 alma (Idared), 1-1,2 dl tej, citromlé, sárgabarack lekvár, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só
Elkészítés:
1.) A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Kivajazunk, és liszttel megszórunk egy kapcsos tortaformát.
2.) Egy mély tálban konyhai robotgéppel összekeverjük a vajat a cukorral és a reszelt citromhéjjal, hozzáadjuk a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet, a sót és a tejet. A tésztát a tortaformába simítjuk.
3.) Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd félbe vágjuk, a magházukat kivágjuk. Az almák tetejét beirdaljuk (mint a pogácsát), megkenjük egy ecsettel vastagon citromlével, és vágott felükkel felfelé a tésztára tesszük.
4.) A tésztát a sütőbe tesszük, és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Ha kicsit kihűlt, egy kis lekvárral megkenjük a tetejét, szép csillogó lesz így.
(Vaníliasodóval vagy vaníliapudinggal leöntve nagyon finom!)

Falusi almatorta
Falusi almatorta


A torta - kapcsos formán kívül
A torta - kapcsos formán kívül

Az alábbi recepteket ezúttal Éva szolgáltatta, mivel nála tart a vetésforgó. :-) Fogadjátok szeretettel, mindegyik eszméletlenül finom volt!

Tárkonyos pulyka ragu leves

Hozzávalók: 0,5 kg pulykacomb, 1 csomag uj sárgarépa, a fej vörös, 3 gerezd fokhagyma, 2 fehérrépa, 1 szelet zeller, 15 dkg zsenge zöldborsó és 0,5 csomag spárga, só, bors, tárkony, petrezselyem, liszt, tejföl, 1 tojás
Elkészítés:
1.) A pulykacombot a répákkal, zellerrel, hagymákkal, fűszerekkel 0,5 órán át főzzük kuktában, majd fazékba merjük, és a zöldborsót, spárgát is beletesszük.
2.) Közben elkészítjük 1 tojásból, lisztből és 1 evőkanál olajból a nokedlit, és a levesbe szaggatjuk. Ha megfőtt, 1 kiskanál lisztet elkeverünk 0,5 pohár tejfölben, majd a leveshez adjuk. Legvégén meghintjük friss petrezselyemmel.
(Tejföl helyett főzőtejszínt is használhatunk, azzal elkerülhető, hogy a tejföl összeugorjon a forró lében. :-) Ezzel együtt is nagyon finom volt a leves, mindenki kétszer vett belőle. - Mirza.)

Tárkonyos pulyka ragu leves
Tárkonyos pulyka ragu leves


Tavaszi fasírt

Hozzávalók: 1 kg darált pulykahús, 2 tejben áztatott zsemle, 4 tojás, 1 fej közepes vörös és 1 fej közepes lila hagyma, 3 gerezd összetört fokhagyma, só, bors, piros paprika ízlés szerint, 2 főtt új sárgarépa és 2 vastagabb főtt spárga petrezselyem
Elkészítés:
1.) A hagymát felaprítjuk, megdinszteljük, majd a húshoz adjuk. A tejben megáztatott zsemléket jól kinyomkodjuk és a húshoz keverjük. 2 egész tojást ütünk bele, sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk.
2.) Közben a másik két tojásból pici tejjel és a petrezselyemmel rántottát készítünk. A jól kiolajozott tepsi aljára elterítjük a hús egyik felét, arra tesszük a rántottát, majd a főtt sárgarépát és spárgát. Ezután a hús másik felével befedjük, öntünk alá kb. 1 dl vizet, alufóliával lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük, majd a fóliát levéve megpirítjuk.

Tavaszi fasírt újburgonyával és zöld salátával
Tavaszi fasírt újburgonyával és zöld salátával


Csak salátával...
Csak salátával...

Túrós piskóta

Hozzávalók: 80 g liszt, 20 g étkezési keményítő, 4 tojás fehérje, 1 kiskanál citromlé, 50 + 50 g édesítő, pici só
Töltelék: 250 g túró, 10 gramm mazsola, 1 db pudingpor (vanília), 5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 50 g édesítő
A díszítésre: néhány szem szőlő
Elkészítés:
1.) A piskótához összekeverjük a lisztet és az étkezési keményítőt. A tojásfehérjéket a citromlével és az édesítővel kemény habbá verjük. A tojássárgákat fehéredésig keverjük az 50 gramm édesítővel, majd beleforgatjuk a lisztet és a habot.
2.) 30x40 cm-s sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 240 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Deszkára borítjuk és amíg hül, elkészítjük a tölteléket.
3.) A tejből és a pudingporból szabályos pudingot főzünk. Ha félig kihűlt, belekeverjük a túrót, a mazsolát és a citromhéjat.
4.) A piskótát harmadoljuk és minden lapra teszünk a töltelékből. Tetejére, oldalára is hagyunk a pudingból. Néhány szem megmosott szőlővel díszítjük.
A családomnak nagyon ízlett! Nem csak diétázók, de cukorbetegek is fogyaszthatják.

Túrós piskóta
Túrós piskóta

Végezetül pedig, a Morzsáló 5. születésnapja alkalmából fogadjátok szeretettel az alábbi írást:

Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett. Ha megállsz egy pillanatra, hallani fogod a szellőt, ahogy a fák között tovaoson. Te már tudod, hogy ezt a szellőt az angyal rázta elő, köpenye ráncaiból. Ha jól figyelsz, a manókat is hallhatod : surrannak, matatnak, itt-ott a sűrűben. Sok dolguk van, igyekezniök kell. A virágokat is láthatod majd, és minden virág kelyhéből egy tündérke les rád. Figyelik, hogy rontó ember vagy e? Azoktól félnek. De te látó- ember leszel, és a tündérek ezt hamar felismerik. Kiülnek a virágok szirmaira, és kedvesen reád kacagnak. Amikor rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak. De akkor a patakot is meghallod, ahogy neked mesél, csodálatos meséket az erdőről. Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. Nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállsz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet, és a békességet. Te minderről semmit sem tudsz akkor. Csak annyit hallasz, hogy a madarak nagyon szépen énekelnek körülötted, és a patak nagyon szépen mesél. Csak annyit látsz, hogy nagyon szép az erdő. A fák, a virágok, a fű, a moha, a magas kék ég és rajta az a nagy, csillogóan fehér felhő, amelyiken a Jóisten ül, bárányfelhőket pöfékel nagy kék pipájából, és jóságosan mosolyog. Csak amikor visszatérsz újra az emberek közé, a rontó-emberek közé, és hiába gonoszak hozzád, te mégis jóval viszonozod gonoszságukat, szeretettel vagy mindenki iránt és az élet legsúlyosabb perceiben is derű és békesség van a homlokodon: csak akkor látják meg rajtad, hogy az Angyalok Tisztásán jártál, kedvesem. Wass Albert


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.