Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A minap különös szerzemény érkezett hozzánk: messze-messze földről repült egyenesen Dorka kis karjai közé. Sárga ruháját fekete csíkok díszítették, hátán pihe-puha szárny lapult, kerek arca pedig széles mosolyra húzodott, csakúgy, mint újsonsült tulajdonosának.

A régi olvasóink közül biztos sokan emlékeznek Szikszai Anikóra, akivel még évekkel ezelőtt kezdtem el levelezni, először csak hozzászólások formájában, aztán barátsággá alakult az ismerettségünk. Anikó egy tündéri nő, aki Amerikában él a családjával: van egy nagyon helyes férje, Paul, aki autókat épít újjá, de olyan szépen, mintha varázspálcával suhintva varázsolna a régi roncsokból csodaszép, csillogó luxusautókat, és van két nagyon szép gyereke: Orsika és Zsolt, akik okosak, tehetségesek, és persze már a maguk felnőtt életét élik.

A méhecske Anikótól érkezett - egyenesen Amerikából - Dorkához, aki(hozzánk hasonlóan) el volt ájulva az ajándéktól.

A méhecske - aki átszelte az óceánt
A méhecske - aki átszelte az óceánt

A kis csíkos lény valójában több funkciós: puha párna, amin remekül lehet aludni (már én is kipróbáltam :-)))), és édes plüssjáték, amit mindenhoval magunkkal tudunk hurcolni, ahova Dorka szeretné. Tehát mindenhova. :D

Dorka és a méhecske
Dorka és a méhecske

Drága Anikó! Ezúton is nagyon szépen köszönjük ezt a csodás meglepetést, nagyon-nagy örömöt szereztél vele Dorkának is, és nekünk is! Gondját fogjuk viselni a kis kövér mézgyűjtőnek! :-))

Most pedig jöjjön egy kis gasztrománia!
A héten kipróbáltam a focacciát, az olasz lepényt, amely a szakácskönyvem szerint az olaszok jellegzetes étele, amit kenyérlepényként fogyasztanak, és amely minden régióban más és már ízű. Egy könnyű alapreceptet választottam, amit ehetünk magában is, fokhagymás olívával megkenve, vagy akár minden földi jóval: bruschettával, olasz sonkával, kemény sajttal, brokkolival, hagymával, paradicsom karikákkal, egyebekkel megpakolva.

Focaccia

Hozzávalók: 1,5 dkg friss vagy 1 csomag szárított élesztő, 2,5 dl meleg víz, 50 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 teáskanál finomra őrölt só, 0,8 dl extra szűz olíva olaj (aminek a fele megy a tésztába, a másik fele meg rá)
A szóráshoz: 1 púpozott teáskanál durva tengeri só
Elkészítés:
1.) A tésztát bedagaszthatjuk és megkeleszthetjük kenyérsütő gépben (én így csináltam), vagy hagyományos módon, amit most leírok:
- A friss vagy szárított élesztőt tegyük tálkába, adjunk hozzá egy kevés cukrot, a meleg víz felét és villával keverjük, amíg az élesztő fel nem oldódik.
- Pihentessük a keveréket kb. 10 percig - akkor jó, ha krémes állagúvá válik. Mielőtt hozzáadjuk a tésztához, keverjük át még egyszer.
- A lisztet tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, majd az élesztős keveréket, végül a maradék vizet. Fakanállal addig keverjük, amíg a massza összeáll, ekkor gyúrjuk gömbbé a tésztát.
2.) Szórjunk meg liszttel egy gyúródeszkát, és 10 percig kézzel gyúrjuk át a tésztát, hogy egyáltalán ne ragadjon. Ki kell lapítani kézzel, majd egymásra hajtani az oldalakat, majd megint kilapítani, és megint hajtai. Ettől állítólag nagyon könyű lesz majd a tészta - és tényleg!
3.) Tegyük a tésztát egy tálba, takarjuk le ronggyal, és kelesszük még tovább (kb. 1,5 órán át).
4.) Helyezzük a tésztát olajjal megkent sütőlapra (tepsibe), és kézzel nyújtsuk 30 cm átmérőjű, 1-1,5 cm vastag kör alakra. Ujbegyünkkel nyomkodjunk bele gödröket, és locsoljuk meg a maradék olajjal, szórjuk meg durva szemcséjű sóval.
5.) Előmelegített sütőben, 200 fokon, 20 perc alatt megsül.

Az első focacciám :-)
Az első focacciám :-)

A következő receptem egy régi, magyar recept: almafánk, bár, ha nekem kellett volna elneveznem, inkább alma-tócsninak hívtam volna, ugyanis egészen olyan állagú, és hasonlóan készül, mint a tócsni, csak épp itt burgonya helyett almát kell lereszelni. Érdemes kipróbálni, mert gyorsan elkészül, és nagyon finom.

Almafánk

Hozzávalók: 1 kg alma, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál cukor, 35 dkg liszt, fahéj, olaj a kisütéshez
Elkészítés:
1.) Az almát meghámozzuk és megreszeljük.
2.) A levét gyengén kinyomkodjuk, ezután hozzáadjuk a tojásokat, a lisztben elkevert sütőport és a cukrot.
3.) A masszát összedolgozzuk, majd a forró olajba szaggatjuk evőkanállal. Pirosra sütjük és fahéjas porcukorral meghintjük.

Az almafánk
Az almafánk


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.