Dorka meglehetősen bizalmatlan az új ízekkel kapcsolatban. A párolt, grillezett zöldségeket meg sem kóstolja, maximum azért fogadja el a tányérjára rakott "ismeretlen eredetű" zöldeket, hogy utána hosszasan "tanulmányozza" őket, mintha csak műanyag játékok lennének.
Ká inkább az előítéletei rabja... mély nyomot hagytak benne ugyanis az iskolai menza ízei: a"rémséges volt a tökfőzelék", és az "ehetetlenül keserű és cukrozott a paradicsomleves". Mentségére szóljon, hogy együttlétünk és a kantin munkássága nyomán már sok "rossz ételt" rehabilitált. Így például a paradicsomlevesem ma már az egyik kedvencének számít, és mellettem megszerette a zöldségleveseket, a zöld főzelékeket, az élesztőpástétomot és egy csomó olyan ételt, amit régen biztos érintetlenül hagyott volna a tányérján.
A cukkini azonban más lapra tartozik, azt semmilyen formában nem szereti - szokta mondogatni. De mi van akkor, ha mégis létezik olyan formája ennek a zsenge kis zöldségnek, amit mégis meg lehet szeretni?
Ma reggel Ká és Dorka még aludtak, engem viszont felébresztett a redőnyök hangos csattogása az ablakon, és az ablakokon kopogó eső. A szél veszettül tombolt kint, rongyosra szaggatta a pergolánk gerendáin lógó csodás petúniáimat. A fregoli eldőlt, és átrepült a teraszon - már tudtam, mi volt éjjel az a nagy csattanás...
Kétszer is meg kellett néznem a hőmérőt, hogy jól látok-e? 6 fok? 6 fok volt odakint. Gyorsan felhúztam egy melegítőt és egy vastag zoknit, mert addigra tudatosodott bennem, hogy a lábaim, a rövid, nyári hálóingemben jéggé fagytak. Főztem egy forró tejeskávét, beleöntöttem a barna, rusztikus csupromba (amit apától kaptam nemrégiben, a Pátyi búcsúban), és a konyhapultra kuporodtam. A cukkinikkel teli fonott kosárka mellé.
- Jó reggelt! - mormogtam a bögrémbe, miközben a hozzám legközelebb fekvő cukkinire meredtem.
- Szia Mirza! - szólt hozzám Cukkini Úr.
Majdnem félrenyeltem.
- Te tudsz beszélni? - kérdeztem hüledezve.
- Psssszt! - pisszegett felém Cukkini Úr. - Csak az érintettek hallanak minket.
- Oooh... - pislogtam meglepetten. - Ezek szerint... ööö... én...
- Igen, Te érintett vagy! A barátunk. - felelte Cukkini úr, és láttam, amint a háta mögül a többi cukkini kíváncsian méregteni kezd.
- És mivel érdemeltem ki a barátságotokat? - kérdeztem.
- Azzal, hogy szeretsz minket, bár a családodban senki nem szereti a fajtánkat, és sosem hagysz minket ott szégyenszemre, a zöldségesnél.
- De... - folytattam volna, de hangokat hallottam a lépcsőházból. Ká slattyogott lefelé az emeletről, a karján a kis Dorkával. Boglyasan, hunyorogva néztek rám, édes álom-illatuk messziről érezhető volt.
- Kivel beszélettél? - kérdezte kíváncsian a férjem.
- A cukkinikkel - mondtam, és olyan képet vágtam, mintha ez teljesen normális lenne.
Ká odalépett mellém, és miközben egy csókot nyomott a fejem búbjára, belenézett a bögrémbe. Aztán a cukkinikre - akik abban a pillanatban mozdulatlanná dermedtek.
- Ááá, értem - hümmögött. - Hát akkor mondd meg nekik, hogy én is üdvözlöm őket - nevetett, és a Kicsivel a nappali felé vette az irányt, miközben észre sem vette, hogy Cukkini Úr szeme felpattant, és halkan megemelte zöld kalapját.
- Köszönöm, Uram! :-)
Mire a családom megreggelizett, megszállt a kreativitás, és kétféle cukkinis étel rotyogott a gázon. Nem vertem nagy dobra a menüt, de nagyon bíztam benne, hogy a végeredménnyel "tarolni" fogok. A pozitív hozzáállás minden bizonnyal sokat számít, mert a frissiben feltalált leves receptemmel sikerült elkészítenem - a férjem szerint - "minden idők legfinomabb levesét". Csak amikor már az utolsó csepp is elfogyott (Dorka is mind megette), akkor kérdezte meg:
- Mirza, voltaképp miből volt ez a leves?
:-))))
Hozzávalók: 2 cukkini, 3 szál újhagyma, 1 dl tejszín, 4 tejszínes háromszög sajt, erőleves, kurkuma
A tálaláshoz: felkarikázott, és teflonban (kevés olívaolajon) megpirított kiflikarikák
Elkészítés:
1.) A cukkinit és az újhagymát nagyobb karikákra vágjuk, egy fazékba tesszük, és rámerünk annyi erőlevest, amennyi épp ellepi. Takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük 15 perc alatt.
2.) Lehúzzuk a fazekat a tűzről, megvárjuk, amíg kicsit kihűl, és hozzáadjuk a tejszínt és a sajtokat, majd megszórjuk kurkumával. Botturmix segítségével krémesre keverjük.
3.) A kifliket felkarikázzuk, kevés olíván egy teflonban megpirítjuk, és a leveshez, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
A lecsónak lecsó illata volt, nem kellett sokat reklámozni, mit eszünk. Persze, egy kicsit más volt az íze, hiszen paprika helyett cukkinit tettem bele. Ká-nak ez is ízlett, igaz, megkérdezte, hogy tök is van-e benne? :-)
Hozzávalók: 2 hagyma, 2 cukkini, 5 paradicsom, 4 szál virsli, pirospaprika, kapor, só, bors, olívaolaj (vagy kacsazsír)
Elkészítés:
1.) A hagymát felkockázzuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk.
2.) Rátesszük a felkockázott cukkinit és paradicsomot, megsózzuk, borsozzuk, pirospaprikát is adhatunk hozzá, majd felöntjük vízzel, belekeverjük a virslikarikákat és az egészet puhára pároljuk. A végén megszórjuk kaporral, és rizzsel vagy pirítóssal tálaljuk.
(Ha vendégeknek készítjük, két félbevágott, párolt tök-hajóba töltve, friss kaporral díszítve nagyon dekoratív étel.)
Croissant-ot még sosem sütöttem. Ez a recept azért tetszett meg, mert nagyon gyorsan elkészül, és az édes kis kiflik sok napig elállnak, így egyaránt fogyaszthatók reggelire vagy vacsorára.
Hozzávalók: 25 dkg túró, 0,75 dl olívaolaj, 1,8 dl narancslé, pici só, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 édes alma, 15 dkg darált dió, 2 evőkanál barna cukor, 1 dl tejszín, 4 evőkanál mazsola, 1 evőkanál kókuszreszelék, 1 teáskanál fahéj, 1 evőkanál zabpehely
Elkészítés:
1.) A túrót simára keverjük a narancslével és az olajjal, és egy picit megsózzuk. Apránként hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd jól átgyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és háromszögekre vágjuk.
2.) A töltelékhez lereszeljük, hozzáadjuk a tejszínt, fahéjat, mazsolát, kevés kókuszt, darált diót, barna cukrot és egy kis zabpelyhet.
3.) Minden tészta-háromszög közepébe tölteléket kanalazunk, és az átfogónál (a háromszög legszélesebb oldala) kezdve, felhajtjuk a tésztát.
Sütőpapírra tesszük a croissant-okat, és megkenjük vízzel. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.