Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Morzsáló (blog)

2010. március 21. Virágok közt - veled lenni... :-)

Nagyon szeretem a tavaszt. A félénk napsugarakat, a földből kíváncsian előbukkanó színes virágokat, a fák smaragdzöld bébi-leveleit és a babakék égen lustán csónakázó kövér bárányfelhőket.

Ilyenkor minden sokkal szebb, mint máskor, hiszen végre kimozdulhatunk otthonainkból, és vékony kabátban, sapka és sál nélkül sétálhatunk. A tavaszi napsugár még gyengéd és simogató, nem bántja a téli hónapokban sápad-fehérré vált bőrünket. Máshogy esik a forró tejeskávé, ha a teraszon, a friss levegőn isszuk meg, és más hangulata van a grillezett húsnak is, ha a kertben sütjük meg a jó öreg konyha helyett.

A kertünk is éledezik, bár a nagy tavaszi munkálatok még egy picit váratnak magukra. Előbukkantak a hóvirágok és a krókuszok, nyílnak a barkák és a fű is egyre zöldebben pompázik. Hiányzott már a kertészkedés és a teraszunk, amely ősz óta üresen várakozott ránk. A héten, ha marad a jó idő, árvácskákat ültetünk és biciklizni megyünk a Kicsivel - aki nagyon szeret az apja mögött utazni és a piros sisakja alól nézelődni.

Azt hiszem, a szívünkben, ha nyílna még virág, boldogabb és szebb lehetne az egész világ. Ha véletlenül találkozunk, egy mosoly legyen a jel, hogy ismeretlen ismerősként búcsúzunk majd el. (Halász Judit)

Dorka odáig van a nagyszüleitől, és mindig nagyon várja azokat a napokat, amikor találkozunk velük.

Dorka és a Papa :-)
Dorka és a Papa :-)

Bár még csak 20 hónapos, esténként ő az, aki felkapja a telefont és megpróbálja felhívni őket, aztán alig el sem lehet venni tőle a kagylót, olyan boldog, hogy beszélhet velük. Hétvégén, ebéd után hatalmasat sétáltunk együtt, két játszóteret is útba ejtettünk, de őt alig lehetett leválasztani a nagymamákról, folyton rajtuk csimpaszkodott, vagy a nagypapával szaladtak előre - már amennyire ilyen kis lábakon szaladni lehet. :-))

Dorka a nagymamákkal - nem én vágtam le a fejüket, Ká fotózta így őket... :-))))
Dorka a nagymamákkal - nem én vágtam le a fejüket, Ká fotózta így őket... :-))))

Szombaton anyukám volt a "soros", így ezúttal az ő receptjeit szeretném megosztani veletek.

Húsleves derelyével

Hozzávalók: 1 karalábé, 2 fehér répa, 1 hagyma, 3 sárgarépa, 1 kisebb zellerdarab, 6 csirkeszárny, 1 csirkemell, erőleveskocka
A derelyéhez: 20 dkg liszt, 2 tojás, 1 teáskanál olaj, só, pici víz +1 tojássárga a ragasztáshoz
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk, a húst megmossuk, és mindent egy mély lábasba teszünk. Erőlevessel felöntjük (kockából), és puhára főzzük az egészet.
2.) Derelye-tészta: összegyúrjuk a hozzávalókat (kemény tésztát kapunk), kinyújtjuk, 7 x 10 cm-es téglalapokra vágjuk. Minden téglalap közepére az alábbi tölteléket halmozzuk, a tészta széleket megkenjük tojássárgával, és kettesével összeragasztjuk.
3.) Tölteléket: A levesben megfőtt csirkemellet kivesszük, konyhai robotgéppel pépesítjük, kevés tejföllel, sóval, borssal összekeverjük.
4.) A derelyéket a gyöngyözve forró levesbe tesszük, és közepes lángon (mert kemény a tészta) készre főzzük - kb. 15 perc alatt.
Frissen mosott, felaprított kaporral tálaljuk.

Húsleves derelyével
Húsleves derelyével

Gombás-padlizsános csirkeragu

Hozzávalók: 8 db csirke alsócomb, hagyma, víz, 1 padlizsán, 20 dkg gomba, csirkefűszer, majoránna, gyömbér, 1 hagyma, piros paprika, só, bors
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, a hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd félretesszük.
2.) Kevés olajon a hagymát üvegesre pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a húst, és felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, és jól megfűszerezzük. Puhára pároljuk a csirkét.
3.) A főzési idő lejárta előtt 10 percel a húshoz adjuk a megtisztított és felkockázott padlizsánt és gombát, majd az egészet puhára főzzük.
Rizs vagy tészta illik hozzá, de mi - külön kérésünkre -, tejfölös uborkasalátával ettük. :-)

Nanuk szelet

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg porcukor, 4 tojás, 6 evőkanál hideg víz, 10 dkg liszt, késhegynyi szódabikarbóna, 20 dkg darált dió,
A krémhez: 2,5 dl tej, 3 púpos evőkanál grízes liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg vaj, 20 dkg cukrot, 1 tojás
Csokoládé máz: 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj
Elkészítés:
1.) Tészta: A 30 dkg porcukrot kikeverjük a 4 tojássárgával és a 6 evőkanál hideg vízzel. Hozzáadjuk a 10 dkg lisztet, a késhegynyi szódabikarbónát, majd a darált diót és a 4 tojás keményre vert habját. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt, közepes tepsibe tesszük a tésztát és kb. 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
2.) Krém: 2,5 dl tejet öntünk egy fazékba, hozzákeverünk 3 púpos evőkanál grízes lisztet és 2 csomag vaníliás cukrot, majd kásává főzzük, és kihűlésig keverjük. Eztán egy külön tálban kikeverünk 25 dkg vajat, 20 dkg cukrot és 1 egész tojást, és a grízes krémhez keverjük. A kész homogén krémet a tészta tetejére kenjük.
3.) Csokoládémáz: Gőz felett felolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd szépen elkenjük a krémes sütemény tetején. Tálalásig hűvös helyen tartjuk!
+ Tipp
Anyukám nem egybefüggő csokimázzal kente meg a sütemény tetejét, hanem felvert tejszínhabbal, az olvasztott csokival csak becsíkozta... :-)

Nanuk szelet - tejszínnel
Nanuk szelet - tejszínnel

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.