Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rögtön az elején leszögezném, hogy még sosem jártam Svájcban, így nem kóstoltam igazi svájci röstit, viszont van egy csomó gasztronómiai témájú könyvem... az egyikben hosszasan írnak a svájci röstiről, ami - ha minden igaz -, merőben különbözik a nálunk ismert rokonától...

Szóval, a könyv szerint (amelynek amúgy Kulinária a címe, és legalább 10 kilós :-)) a svájci rösti főtt krumpliból készül, míg ugye, mi, magyarok, nyers reszelt krumplit szoktunk összekeverni egy hagymával, nyers tojással, kevés liszttel, majd olajban kisebb, tenyérnyi darabokat sütünk ki. Ezzel szemben Svájcban a főtt krumplit forrón lereszelik, hozzáadnak egy kockára vágott hagymát, sót, majd egy kiolajozott serpenyőben az egész masszát egyben sütik meg úgy, hogy amikor az alja megpirult, egy tányér segítségével megfordítják a lepényt (mert ez amolyan lepény formájú lesz), aztán átsütik a másik oldalát is.

Ez az alaprecept - ami magában is finom, hát még némi jó fajta sajttal megbolondítva...
Ez az alaprecept - ami magában is finom, hát még némi jó fajta sajttal megbolondítva...

A források szerint a rösti nemzetközi étel, ez szerintem lefordítva azt jelenti, hogy minden nemzet szeretné azt hinni, hogy a legleglegeredetibb recept tőle ered. :-)) Mi, tócsninak hívjuk, a szlovákok "hlebcsánkának", ami szlovákul "kenyérkét" jelent (persze ők a mai napig erőszakkal elvett magyar földeken élnek, így simán lehet, hogy ehhez sincs több közük), aztán ott van a svéd rarakor, az angolszász hash browns, és a svájci rösti - és mindegyik eltér valamiben a másiktól. Az én könyvem persze váltig állítja, hogy a forrás Svájc, és a kantonok titkát azóta is próbálja ellopni a világ (akárcsak a Coca-cola titkát). :DDD

Tükörtojással és egy kis zölddel
Tükörtojással és egy kis zölddel

A rösti tálalása is sokféle lehet, hiszen mi, itthon többnyire sóval megszórva, magában esszük, vagy sajttal-tejföllel, mint a lángost, illetve sok esetben hús helyett, például főzelékek feltétjeként. Én személy szerint nagyon szeretem, és sokszor sütöttem már (ráadásul Dorka lányom, aki nem különösebben szereti a burgonyás ételeket, a röstire mindig azt mondja, "ez egy nagyon finom, ropogós husi"). Nos, ezzel szemben Svájcban tükörtojással, sült kolbásszal, sonkával vagy szalonnával tálalják, és egy kis zölddel. Irtó gusztusos minden verziója, és az útikönyvek is azt javasolják, ha egyszer az égszínkék hegyek országában járunk, mindenképp kóstoljunk meg egy autentikus svájci röstit, mert életreszóló élményben lesz részünk.

Ez lehet valószínűleg az autentikus recept
Ez lehet valószínűleg az autentikus recept

Az olvasottakon fellelkesedve eldöntöttem, kipróbálom a svájci röstit, és ha beválik, sokszor fogok ilyesmit készíteni, persze mindig más és más rakománnyal. Sajnos rögtön az elhatározás után egy aprócska nehézségbe ütköztem, amikor rádöbbentem, hogy mindössze egy serpenyőm van, de az sem egyenes falú, így jó eséllyel nem tudom benne megfordítani a krumplilepényt, hiszen a teteje jóval szélesebb lesz, mint az alja. De aztán fény csillant az alagútban: a kezembe akadt egy lapos sütőtálam, amiben lepényeket és pitéket szoktam sütni, és utána olvastam, megsüthetem-e sütőben is a röstit vagy sem. Azt írták, a legjobb lenne igazi kemencében (hahaha, hát azt honnan szerezzek?), aztán serpenyőben, de ha egyik sincs, hát sütőben is jó lesz.
Az alapreceptet választottam, de úgy gondoltam, zöldfélékkel rakom meg csupán, hiszen előző napról volt egy rúd stefániám.

Vega rösti

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 vöröshagyma, só, olaj
Zöld feltét: friss vegyes saláta, zöldborsó (konzerv), 3 főtt tojás, reszelt sajt, piros arany
Elkészítés:
1.) A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen megpucoljuk, lereszeljük.
2.) A hagymát felkockázzuk, összekeverjük a burgonyával, megsózzuk és alaposan összekeverjük.
3.) Most kéne elővenni egy serpenyőt (egyenes falút), kiolajozni, és belesimítani az egész masszát (kb. 2 cm vastag lesz), majd szépen kisütni az egyik oldalát, aztán egy tányér segítségével megfordítnani, és a másik oldalát is kisütni. Akinek azonban nics ilyen serpenyője, egy kiolajozott sütőformába tudja simítani a masszát, a tetejét is vékonyan megkenni olíva olajjal, és a sütőben 200 fokon megsütni.
4.) Ha kész, sokféleképpen tálalhatjuk: sült húsfélékkel, sajtokkal, tojással, zöldségekkel - ki, mit szeret. Én friss zöld salátát, zöldborsót, reszelt sajtot és tojást tettem rá.

A hagymás krumplit a sütőtálba simítjuk (én egy kis libazsírral kentem ki az alját)
A hagymás krumplit a sütőtálba simítjuk (én egy kis libazsírral kentem ki az alját)


Íme, a kisült röszti - azt hiszem, legközelebb pirosabbra sütöm
Íme, a kisült röszti - azt hiszem, legközelebb pirosabbra sütöm


Kedvencem, a konzerv borsó - ilyet mindig tartunk itthon :-)
Kedvencem, a konzerv borsó - ilyet mindig tartunk itthon :-)


Friss zöld saláta - ez szerintem mindenhez megy
Friss zöld saláta - ez szerintem mindenhez megy


Legalulra egy kis borsó és reszelt sajt kerül
Legalulra egy kis borsó és reszelt sajt kerül


Aztán egy kis zöld vegyes saláta
Aztán egy kis zöld vegyes saláta


... majd főtt tojás csónakocskák
... majd főtt tojás csónakocskák


... végül még egy kis sajt
... végül még egy kis sajt


... no meg egy kis stefánia, hogy annyira ne legyen vega. :-))
... no meg egy kis stefánia, hogy annyira ne legyen vega. :-))

Az első "svájci" röstim mindenkinek nagyon ízlett, bár azt mondtuk, nem sokkal "különb", mint a magyar, pirított hagymás tört krumpli, ami ugyan nem ilyen mutatós, de ízében teljesen ilyen. Persze, nyilván más lett volna, ha serpenyőben sütöm, és meseszép sült kolbászt, tükörtojást és egy kis svájci zászlót teszek rá, de ami késik, nem múlik. Kedvet kaptam hozzá, így csak idő kérdése, és előjövök a zászlós verzióval. :DDD

Desszert gyanát geszenyét szerettem volna készíteni, amit azonban a kis Dorka nem szeret. Viszont a csokit igen, így előkotortam a szekrényből Nigella szakácskönyvét, amiben van egy csokis gesztenyerúd. Halványan derengett, hogy ezt egyszer már elkészítettem, de nem voltam benne biztos, és különben is: a jól bevált ételeket miért ne ismételhetnénk, nem igaz?

Csokis gesztenyerúd tejszínhabbal

Hozzávalók: 2 gesztenyemassza (2 x 250 g), 175 g lágy vaj, 300 g étcsoki, 3 ek rum (én ezt kihagytam, mert Dorkának nem való, és mindenki vezet, ráadásul a gesztenyemasszában alapból is van rum aroma)
A díszítéshez: 5 dl tejszín, porcukor, színes díszítő cukorkák
Elkészítés:
1.) A gesztenyemasszát simára keverjük a lágy vajjal.
2.) A csokit gőz felett felolvasztjuk. (Én véletlenül csak 2 táblát vettem, de szerencsére Dorka Mikulás zsákjából még maradt némi zabpelyhes tejcsoki, ezt olvasztottam be a többivel - látni fogjátok a képeken a zabszemeket. :-))
3.) Kicsit várunk, hogy a csoki kihűljön, és habverővel simára keverjük a gesztenyés masszával.
4.) Kibélelünk folpackkal egy őzgerincformát (már, akinek van :-)))), és belesimítjuk a masszát, ráhajtjuk a fólia széleket, aztán egy éjszakára (de legalább 4 órára) a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt egy lapos tálra borítjuk, szépen félrehajtjuk - lehúzzuk róla a fóliát, és felvert tejszínhabbal díszítjük. Rászórhatunk színes cukorkát, de a narancskarikák és a rumos meggy is remekül illik hozzá.

A csokis gesztenyerúd hamar megdermed. A fóliától ugyan ráncos lesz, de nem számít. :-)
A csokis gesztenyerúd hamar megdermed. A fóliától ugyan ráncos lesz, de nem számít. :-)


Felvert tejszínhabbal díszítjük
Felvert tejszínhabbal díszítjük


Én a rúd köré is kanalaztam egy kis habot
Én a rúd köré is kanalaztam egy kis habot


... aztán a férjem megszórta egy kis kakaóporral (remek ötlet!)
... aztán a férjem megszórta egy kis kakaóporral (remek ötlet!)


Végül rászórtuk a színes cukorkákat
Végül rászórtuk a színes cukorkákat


Hát nem gyönyörű? :-)
Hát nem gyönyörű? :-)


... még egy kép, csak mert olyan szép...
... még egy kép, csak mert olyan szép...


Végül egy szelet belőle
Végül egy szelet belőle

Összegzés: a kicsi Dorka megevett egy fél szeletet, és azt mondta, "Anya, EZ a gesztenye nagyon finom volt"! Hát kell ennél nagyobb siker? :-))))))

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.