Először szimpla tejbergrízen gondolkodtam, de aztán Maria Hajková könyvében rábukkantam egy remek receptre, amelyet hogy-hogynem kuglóf formában sütöttem meg, és bár a sütési idő szerintem duplája a leírás szerintinek, a sütemény istenire sikeredett.
Ez a régebbi, tepsis rizsfelfújt receptem >>>
Hozzávalók: 350 g rizs, 1 liter tej, 100 g vaj, 110 porcukor, 3 tojás, késhegynyi só
Elkészítés:
1.) A rizst megmossuk, és a tejben (állandó kevergetés mellett!) takaréklángon puhára főzzük.
2.) A vajat összekeverjük a porcukorral és a tojássárgákkal, majd hozzákeverjük a kihűlt rizshez.
3.) A tojásfehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük és óvatosan a rizshez keverjük.
4.) A kuglófformát kikenjük (én olívás spray-t fújtam bele), és zsemlemorzsával meghintjük, majd belekanalazzuk a rizses masszát. Kb. 190 fokon majd 1 óra alatt sül készre. Ha kész, lapos tányérra borítjuk, és lekvárral vagy szörppel leöntve, porcukorral meghintve tálaljuk.
A zöldborsós máj szintén családi kedvenc, mindenki nagyon szereti, ráadásul nagyon gyors, könnyen összeüthető étel.
Hozzávalók: 60 dkg pulykamáj, 2 vöröshagyma, olaj, só, szárnyasfűszer, 1 doboz konzerv zöldborsó (35 dkg)
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított májat, és megpirítjuk az egészet. Kis vizet is önthetünk rá, és mire az elpárolog, biztos puha lesz a máj, ekkor zsírjára sütjük, fűszerezzük, sózzuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldborsót, és már kész is.
Mi így, magában esszük, hiszen ez szerintem egytálétel, de akinek kevés, esetleg rizzsel tálalhatja. :-)
Aztán lecsós húst főztem, mivel a héten Ká-nak volt a névnapja. Hahaha, Ká-nap. :-)) Szóval, ez az ő kedvence, és ezúttal ez is remekül sikerült, talán, mert fólia alatt, sütőben sütöttem ki a tarja szeleteket, lecsóval borítva, így nagyon finom, omlós lett, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók: 10 szelet tarja, olaj, só, sertéssült fűszerkeverék, 4 hagyma, 5 paprika, 10 paradicsom
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, kiklopfoljuk, és minden szelet mindkét oldalát sózzuk és fűszerezzük. Kevés olajon néhány perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd egy jénaiba rétegezzük.
2.) A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rárakjuk a felkockázott paprikát, végül a paradicsomot, megsózzuk, és puhára pároljuk. Ha kész, a lecsót a hússzeletekre öntjük, a tálat ezüstpapírral lefedjük, és 200 fokon a tálat 45 percig sütjük. Ha kész, fólia alatt hagyjuk kicsit hűlni, és fél óra múlva fogyasztható. Nagyon puha, szaftos lesz a hús, főtt rizs és burgonya egyaránt illik hozzá.
Palóclevest is készítettem a héten, már csak azért is, mert nagyon szép zsenge zöldbabot kaptam, és adta magát, hogy leves legyen belőle. A palócleves nemcsak finom és laktató, de magában is megállja a helyét, nem igényel második fogást, és 3 napig simán eláll a hűtőben. Én újabban mindenből többet főzök, és a szüleinknek dobozolok az ebédből, így egy-egy leves vagy egytálétel egyszerre 3 családot is "kiszolgál", a háziasszonyok pihenhetnek egy picit. :-)
Itt találjátok egy korábbi palócleves receptemet >>>
Hozzávalók: 3 hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 3 evőkanál pirospaprika, 1,5 kg lapocka, 80 dkg zöldbab, 60 dkg burgonya, olaj, bio ételízesítő, só, bors, paprika, 1 csomag petrezselyem, a habaráshoz: 3-4 dl tejföl+3 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, mad hozzáadjuk a felaprított húst, paprikát, paradicsomot, sózzuk, ételízesítővel megszórjuk, és fehéredésig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűrzől, megszórjuk pirospaprikával, és alaposan összekeverjük az egészet. Felöntjük vízzel, és (kuktában) puhára főzzük a húst.
2.) A zöldbabot megmossuk, levágjuk a végeit, és 4 cm-es darabokra aprítjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, majd a babot is, és a krumplit is a leveshez adjuk. Kb. 20 percig fedő alatt főzzük, majd, ha már minden puha, a liszttel összekevert tejföllel behabarjuk, petrezselyemmel megszórjuk, és ha kell, sózzuk, borsozzuk.
Végül jöjjön a vörösboros körtebefőtt, amit sajnos még nem sikerült kipróbálnom, mert mindig megesszük a körtéket, de talán majd egyszer. A receptet mindenesetre közzéteszem, hátha valaki kedvet kap hozzá.
Hozzávalók: 1 kg körte, 2 grapefruit, 5 dl vörösbor, 2,5 dl víz, 50 dkg cukor, 1 rúd vanília, 4 szegfűszeg
Elkészítés:
1.) A körtéket megpucoljuk, hasábokra vágjuk, és egy lábasba tesszük. A grapefruitok levét gyorsan a körtékre locsoljuk, nehogy megbarnuljanak.
2.) A bort egy másik edényben a vízzel, cukorral, szegfűszeggel, bevágott vaníliával és a cukorral felforraljuk, és a lével nyakon öntjük a körtéket, majd az egészet újra felforraljuk, és utána 10 percig takaréklángon főzzük.
3.) Eztán a körtéket tiszta üvegekbe kanalazzuk, a levet felforraljuk, és színültig töltjük az üvegeket. Az üvegeket bezárjuk, és vízfürdőben 10 percig főzzük, majd ott hagyjuk kihűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.