Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Gasztronómiai pályafutásom során azt hiszem, mindössze egyszer készítettem még csak rizsfelfújtat, ám most olyan sok lekvárunk van a kamrában, hogy adta magát, hogy megint valami hasonló finomságot süssek.

Először szimpla tejbergrízen gondolkodtam, de aztán Maria Hajková könyvében rábukkantam egy remek receptre, amelyet hogy-hogynem kuglóf formában sütöttem meg, és bár a sütési idő szerintem duplája a leírás szerintinek, a sütemény istenire sikeredett.

Ez a régebbi, tepsis rizsfelfújt receptem >>>

Rizsfelfújt

Hozzávalók: 350 g rizs, 1 liter tej, 100 g vaj, 110 porcukor, 3 tojás, késhegynyi só
Elkészítés:
1.) A rizst megmossuk, és a tejben (állandó kevergetés mellett!) takaréklángon puhára főzzük.
2.) A vajat összekeverjük a porcukorral és a tojássárgákkal, majd hozzákeverjük a kihűlt rizshez.
3.) A tojásfehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük és óvatosan a rizshez keverjük.
4.) A kuglófformát kikenjük (én olívás spray-t fújtam bele), és zsemlemorzsával meghintjük, majd belekanalazzuk a rizses masszát. Kb. 190 fokon majd 1 óra alatt sül készre. Ha kész, lapos tányérra borítjuk, és lekvárral vagy szörppel leöntve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Főtt rizs - a formába kanalazva
Főtt rizs - a formába kanalazva


... megsütve
... megsütve


Tányérra borítva - szép lett, igaz?
Tányérra borítva - szép lett, igaz?

A zöldborsós máj szintén családi kedvenc, mindenki nagyon szereti, ráadásul nagyon gyors, könnyen összeüthető étel.

Zöldborsós pulykamáj

Hozzávalók: 60 dkg pulykamáj, 2 vöröshagyma, olaj, só, szárnyasfűszer, 1 doboz konzerv zöldborsó (35 dkg)
Elkészítés:
1.) A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított májat, és megpirítjuk az egészet. Kis vizet is önthetünk rá, és mire az elpárolog, biztos puha lesz a máj, ekkor zsírjára sütjük, fűszerezzük, sózzuk, hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldborsót, és már kész is.
Mi így, magában esszük, hiszen ez szerintem egytálétel, de akinek kevés, esetleg rizzsel tálalhatja. :-)

Zöldborsós pulykamáj
Zöldborsós pulykamáj

Aztán lecsós húst főztem, mivel a héten Ká-nak volt a névnapja. Hahaha, Ká-nap. :-)) Szóval, ez az ő kedvence, és ezúttal ez is remekül sikerült, talán, mert fólia alatt, sütőben sütöttem ki a tarja szeleteket, lecsóval borítva, így nagyon finom, omlós lett, érdemes kipróbálni!

Lecsós hússzeletek

Hozzávalók: 10 szelet tarja, olaj, só, sertéssült fűszerkeverék, 4 hagyma, 5 paprika, 10 paradicsom
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, kiklopfoljuk, és minden szelet mindkét oldalát sózzuk és fűszerezzük. Kevés olajon néhány perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütjük, majd egy jénaiba rétegezzük.
2.) A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rárakjuk a felkockázott paprikát, végül a paradicsomot, megsózzuk, és puhára pároljuk. Ha kész, a lecsót a hússzeletekre öntjük, a tálat ezüstpapírral lefedjük, és 200 fokon a tálat 45 percig sütjük. Ha kész, fólia alatt hagyjuk kicsit hűlni, és fél óra múlva fogyasztható. Nagyon puha, szaftos lesz a hús, főtt rizs és burgonya egyaránt illik hozzá.

Elősütjük a hússzeleteket
Elősütjük a hússzeleteket


Friss lecsóval takarjuk be
Friss lecsóval takarjuk be


Ha megsült, rizzsel tálaljuk
Ha megsült, rizzsel tálaljuk

Palóclevest is készítettem a héten, már csak azért is, mert nagyon szép zsenge zöldbabot kaptam, és adta magát, hogy leves legyen belőle. A palócleves nemcsak finom és laktató, de magában is megállja a helyét, nem igényel második fogást, és 3 napig simán eláll a hűtőben. Én újabban mindenből többet főzök, és a szüleinknek dobozolok az ebédből, így egy-egy leves vagy egytálétel egyszerre 3 családot is "kiszolgál", a háziasszonyok pihenhetnek egy picit. :-)

Itt találjátok egy korábbi palócleves receptemet >>>

Palócleves

Hozzávalók: 3 hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 3 evőkanál pirospaprika, 1,5 kg lapocka, 80 dkg zöldbab, 60 dkg burgonya, olaj, bio ételízesítő, só, bors, paprika, 1 csomag petrezselyem, a habaráshoz: 3-4 dl tejföl+3 evőkanál liszt
Elkészítés:
1.) A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, mad hozzáadjuk a felaprított húst, paprikát, paradicsomot, sózzuk, ételízesítővel megszórjuk, és fehéredésig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűrzől, megszórjuk pirospaprikával, és alaposan összekeverjük az egészet. Felöntjük vízzel, és (kuktában) puhára főzzük a húst.
2.) A zöldbabot megmossuk, levágjuk a végeit, és 4 cm-es darabokra aprítjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, majd a babot is, és a krumplit is a leveshez adjuk. Kb. 20 percig fedő alatt főzzük, majd, ha már minden puha, a liszttel összekevert tejföllel behabarjuk, petrezselyemmel megszórjuk, és ha kell, sózzuk, borsozzuk.

Palóc leves
Palóc leves

Végül jöjjön a vörösboros körtebefőtt, amit sajnos még nem sikerült kipróbálnom, mert mindig megesszük a körtéket, de talán majd egyszer. A receptet mindenesetre közzéteszem, hátha valaki kedvet kap hozzá.

Vörösboros körtebefőtt

Hozzávalók: 1 kg körte, 2 grapefruit, 5 dl vörösbor, 2,5 dl víz, 50 dkg cukor, 1 rúd vanília, 4 szegfűszeg
Elkészítés:
1.) A körtéket megpucoljuk, hasábokra vágjuk, és egy lábasba tesszük. A grapefruitok levét gyorsan a körtékre locsoljuk, nehogy megbarnuljanak.
2.) A bort egy másik edényben a vízzel, cukorral, szegfűszeggel, bevágott vaníliával és a cukorral felforraljuk, és a lével nyakon öntjük a körtéket, majd az egészet újra felforraljuk, és utána 10 percig takaréklángon főzzük.
3.) Eztán a körtéket tiszta üvegekbe kanalazzuk, a levet felforraljuk, és színültig töltjük az üvegeket. Az üvegeket bezárjuk, és vízfürdőben 10 percig főzzük, majd ott hagyjuk kihűlni.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.