Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Savanyúságot tetszik? Csemege uborka, káposztasaláta, cékla? A céklát általában csak innen ismerjük, savanyúság ősztől tavaszig. Ecetben eltéve, esetleg kis köménymag rajta.

Pedig a Földközi-tenger vidékén általában melegen eszik, körítésként húsok mellé.

Néhány elkészítési mód:

- A megfőtt céklát kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk, aztán egy serpenyőben, kevés olajjal, ecettel, mustárral, sóval, borssal együtt főzzük néhány percig, állandóan kevergetve, és kész. Már lehet is tálalni sült húsok mellé.

Cékla pirított fenyőmaggal, parmezánnal és kapribogyóval
Cékla pirított fenyőmaggal, parmezánnal és kapribogyóval

- Hagymát kis vajban üvegesre párolunk, hozzáadjuk a már megfőzött, apróra vágott céklát, pár percig kevergetve együtt pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.

- A megfőtt, szeletekre vágott céklát tűzálló edénybe tetőcserép módon lerakjuk, leöntjük besamel mártással, és készre sütjük.

A cékla másik felhasználási módja a leves. A borscs most kimarad, ez az orosz-ukrán-lengyel stb. kiváló céklaleves, de ebben a céklán kívül még rengeteg fajta zöldség és persze hús is van.

A mi céklalevesünkhöz hagymát párolunk, rádobjuk a céklát, erőlevesben vagy tetszés szerint fűszerezve vízben megfőzzük. Aztán tejföllel, liszttel behabarjuk, esetleg citrommal vagy ecettel kicsit savanyítjuk. Vagy a főzés után be a mixerbe (hogy kicsit sűrűbb legyen, egy krumplit is hozzáfőzhetünk), tejszín (főzőtejszín, de tejföl is lehet), és kész a céklakrémleves. Valamilyen betétet (pirított kenyérkocka, gyufára vágott sárgarépa, stb.) adhatunk még hozzá.

Mindezek nagyon finomak, és nagyon egyszerű is elkészíteni őket. Az egyetlen probléma a cékla főzése és hámozása. Vigyázni kell vele, minden piros lesz: edény, ruha, kéz is, jobb kesztyűs kézzel bánni vele. Nyugaton mindenhol árulnak vákuumba csomagolt, előfőzött, hámozott, de nem ízesített céklát, előbb–utóbb remélhetőleg nálunk is lesz ilyen.

Cékla fetával, körtével és mentával
Cékla fetával, körtével és mentával

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.