Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Valamikor régen, még a hatvanas években a Matróz csárdában legendásan jól csinálták. A Szabadság híd lábánál az alsó rakparton a Közgazdasági (akkor még Marx Károly nevét viselő) Egyetem alatt volt a csárda, elsősorban diákok és kamionosok látogatták.

Olcsón nagy adag halakat lehetett enni, ráadásul rendkívül finomakat. Az első gebinesek között volt, nagyon elütött az akkor még uniformizált pesti vendéglőktől. Még egy helyen volt pompás rácponty: a Mátyás Pincében, de az már akkor is közönséges halandók számára megfizethetetlen volt.

Ma elég ritkán látni az étlapon, nem tudom, miért. Nagyon finom, és nem túl bonyolult elkészíteni. Vagy mégis?

Rácosan nem csak halat készíthetünk, hanem húst is
Rácosan nem csak halat készíthetünk, hanem húst is

Régebbi receptek szerint (amelyek általában a pontyfilézés technikájának leírásával kezdődnek) általában a karikára vágott krumplira tesszük a szalonnával beírdalt halat, rá hagymát, paradicsomot, paprikát, így megsütjük, a vége felé még tejföl jön rá. Néha én is próbálkoztam, nem lett rossz, de valahogy nem volt az igazi. A hal kicsit nyers maradt, vagy nem járta át rendesen a paprika-paradicsom íze.

Újabban inkább szabálytalanul csinálom (azért remélem, nem jön a rendőr értem), de szerintem egyszerűbb és főleg biztosabb és sikeresebb.
Tehát: először is kis olaj-vaj keverékben nagyjából megsütöm a kicsit belisztezett halat. Készen vett filét, a filézés tudományát sajnos máig nem sikerült elsajátítanom. Nem is kell feltétlenül ponty legyen, lehet más hal is, akár tengerből is jöhet. A krumplit héjában megfőzöm, meghámozom, karikára vágom, ez jön az aljára, rá a hal. Irdalva nem lesz, nem is lehet a már megsütött halat, örülök, ha törés nélkül kiveszem az egyes darabokat. Egyszerűen betekerem szalonnával a halakat. Ezután nem hagyma, paprika és paradicsom jön rá, hanem mindez együtt, összefőzve – vagyis egy finom, ízes lecsó, ami a halsütés után ugyanabban serpenyőben készül. Sok tejföl a rétegek közé, és már mehet is a sütőbe. Mérsékelt tűzön jó félórát rotyog, és kész is. A krumpli megitta a rá csöpögő finom levet, az egész homogén, mégis érezni, hogy hal van benne.

Sokat kell belőle csinálni, úgyis elfogy !

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.