A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos
Kínai szezámmagos csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
Vadas marha
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Epres blondie
Mennyi rizs kell egy rizottóba? Fejenként egy maréknyi. Igen, Itáliában így mérik. Mégpedig mindenkinek a saját marék mérete, vagyis más a gyereknek, más a felnőtt férfinak, nőnek.

Nagyanyámtól megmaradt egy kézzel írott recept gyűjtemény. Erdélyben írta a két világháború között. Gyakran szerepel ilyen mennyiségi meghatározás: vegyünk két lejért lisztet. Nem gondolt arra, hogy szegény unokája ezt nehezen fogja dekára lefordítani.

Mai receptekben is gyakran előfordul, hogy az olvasó bizonytalan, mennyit is kell beletenni. Egy evőkanál - itt azért általában, de nem mindig hozzáteszik, púpozott vagy csapott az a kanál. Kiskanál - vajon milyen? Teás, kávés, mokkás, púpozott, sima, csapott? Bögre, pohár (vizes, fehér - vagy vörösboros stb.) , csésze (teás? kávés? eszpresszós?). Csupa kérdőjel.

További gondok, amikor azt olvassuk, vegyünk három burgonyát, hagymát, almát. Kicsit? Közepeset? Nagyot? Ami az Alföldön nagynak számít, az esetleg a Dunántúlon csak közepes, vagy fordítva. Nem beszélve a tojásokról, amelyek őseink receptjeiben szerepeltek, azokhoz képest a mai átlag csak galambtojás méretű.

Pontosan akkor tudunk mérni, ha tudjuk a mennyiséget...
Pontosan akkor tudunk mérni, ha tudjuk a mennyiséget...

Tudom, a legtöbb szakácskönyvben leírják, hogyan mérjünk mérleg nélkül. Táblázatokból megtudhatjuk, mennyit nyom egy pohár vagy egy csapott evőkanál liszt vagy kristálycukor.

És aztán mit kezdjen a tudatlan olvasó az olyan meghatározásokkal, mint: ne legyen túl folyós, diónyi vaj, arasznyi kolbász, ne süssük nagyon sötétre, keményre - és hasonlók?

Az érem másik oldala: a főzés nem gyógyszerkészítés, nem kell mindent patikamérlegen mérni. Egy kis gyakorlattal már tudjuk, hogy a tésztába még egy kis liszt kell, vagy még egy kicsit kell sütni, ha elfőtte a levét, akkor adunk hozzá még egy kis vizet, és főleg, ha megkóstoljuk, akkor meg tudjuk ítélni, hogy kell még bele pici só vagy cukor. Fontos a mérés, de még fontosabb a háziasszony / háziember érzéke, tapasztalata, ízlése. Galuskát lehet méricskélés nélkül is készíteni. Nem kell minden háztartásba húshőmérő sem, mégis kitűnő sült kerül az asztalra.

Milyen legyen az a kanál?
Milyen legyen az a kanál?

Tanulság mindebből: semmi. Amit kell, azt mérjük pontosan, de bízunk a szemünkben, tapasztalatunkban, lehet anélkül is kitűnően sütni-főzni.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.