Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mennyi rizs kell egy rizottóba? Fejenként egy maréknyi. Igen, Itáliában így mérik. Mégpedig mindenkinek a saját marék mérete, vagyis más a gyereknek, más a felnőtt férfinak, nőnek.

Nagyanyámtól megmaradt egy kézzel írott recept gyűjtemény. Erdélyben írta a két világháború között. Gyakran szerepel ilyen mennyiségi meghatározás: vegyünk két lejért lisztet. Nem gondolt arra, hogy szegény unokája ezt nehezen fogja dekára lefordítani.

Mai receptekben is gyakran előfordul, hogy az olvasó bizonytalan, mennyit is kell beletenni. Egy evőkanál - itt azért általában, de nem mindig hozzáteszik, púpozott vagy csapott az a kanál. Kiskanál - vajon milyen? Teás, kávés, mokkás, púpozott, sima, csapott? Bögre, pohár (vizes, fehér - vagy vörösboros stb.) , csésze (teás? kávés? eszpresszós?). Csupa kérdőjel.

További gondok, amikor azt olvassuk, vegyünk három burgonyát, hagymát, almát. Kicsit? Közepeset? Nagyot? Ami az Alföldön nagynak számít, az esetleg a Dunántúlon csak közepes, vagy fordítva. Nem beszélve a tojásokról, amelyek őseink receptjeiben szerepeltek, azokhoz képest a mai átlag csak galambtojás méretű.

Pontosan akkor tudunk mérni, ha tudjuk a mennyiséget...
Pontosan akkor tudunk mérni, ha tudjuk a mennyiséget...

Tudom, a legtöbb szakácskönyvben leírják, hogyan mérjünk mérleg nélkül. Táblázatokból megtudhatjuk, mennyit nyom egy pohár vagy egy csapott evőkanál liszt vagy kristálycukor.

És aztán mit kezdjen a tudatlan olvasó az olyan meghatározásokkal, mint: ne legyen túl folyós, diónyi vaj, arasznyi kolbász, ne süssük nagyon sötétre, keményre - és hasonlók?

Az érem másik oldala: a főzés nem gyógyszerkészítés, nem kell mindent patikamérlegen mérni. Egy kis gyakorlattal már tudjuk, hogy a tésztába még egy kis liszt kell, vagy még egy kicsit kell sütni, ha elfőtte a levét, akkor adunk hozzá még egy kis vizet, és főleg, ha megkóstoljuk, akkor meg tudjuk ítélni, hogy kell még bele pici só vagy cukor. Fontos a mérés, de még fontosabb a háziasszony / háziember érzéke, tapasztalata, ízlése. Galuskát lehet méricskélés nélkül is készíteni. Nem kell minden háztartásba húshőmérő sem, mégis kitűnő sült kerül az asztalra.

Milyen legyen az a kanál?
Milyen legyen az a kanál?

Tanulság mindebből: semmi. Amit kell, azt mérjük pontosan, de bízunk a szemünkben, tapasztalatunkban, lehet anélkül is kitűnően sütni-főzni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.