Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Most egy kitűnő palacsintáról és egy szufléról lesz szó. Közös bennük, hogy mindkettő narancsos édesség - és mindkettő a francia konyha remeke.

Crepe Suzette

A Crepes Suzette (kiejtve: krep szüzett) vagyis Zsuzsika palacsintája narancskrémmel készül. Nevének eredete nem egészen tisztázott, többféle történet ismeretes. Nekem legjobban az tetszik, hogy Suzette egy híres színésznő volt a XIX. század végén, akinek egy darabban minden este egy omlettet kellett elfogyasztani a színpadon. Emiatt panaszkodott a szomszédos vendéglőben, mire a szakács, aki addig csak távolról imádta, szerelme jeleként kreálta neki ezt a finomságot.

Másik verzió szerint a hölgy a wales-i herceg, későbbi VII. Edward király kedvese lett volna. Egy vacsoránál Monte Carlóban a fiatal pincér tálalóasztalnál készítette a palacsintát, amikor véletlenül kiömlött a narancslikőr, és tüzet fogott. A pincérfiú nem ijedt meg, hanem még több likőrt öntött hozzá, és ebbe mártotta a palacsintákat, megmagyarázva a csodálkozó hercegnek és barátnőjének, hogy ez egy új elkészítési mód. A pár megkóstolta, és nagyon ízlett nekik az új mód, a flambírozás pedig elindult világhódító útjára.

 

Crepe Suzette - itt vaníliafagyival
Crepe Suzette - itt vaníliafagyival

 

Hogy készül?

A Crepe Suzette-hez palacsintát csinálunk, a franciáknál ez a miénknél nagyobb átmérőjűt, de nagyon vékonyat, szinte átlátszót jelent. Ha megsült, négybe hajtjuk, negyedkör vagy háromszög alakban tálaljuk majd. A krémhez vajban cukrot karamellizálunk, tisztára mosott narancs héját belereszeljük, a narancs levét hozzáöntjük, kicsit főzzük, amíg besűrűsödik.

Most jön a flambírozás, ami egyáltalán nem kötelező, palacsintánk már e nélkül kiváló. Nagyon látványos, de némi gyakorlatot igényel, talán ne egy ünnepi asztalnál csináljuk legeslegelőször. Veszélyes, ha túl sok alkoholt öntünk, magasra csaphatnak a lángok, nem ünnepi látvány a családfő pörkölt kézzel vagy szemöldökkel. A besűrűsödött narancskrémet a palacsintára öntjük, narancslikőrt (egy igazi francia persze franciát: Cointreau-t vagy a luxusfajtát, Grand Marnier-t) adunk hozzá, és óvatosan meggyújtjuk. Ha a láng elaludt, készen is van a finomság, azonnal essszük.

 

Készül a Crepe Suzette
Készül a Crepe Suzette

Narancsos szuflé

A narancsos szuflé (Soufflé au Grand Marnier) – mint minden szuflé – időt igényel, és nem lehet előre elkészíteni. Ahogy a szigorú francia szakácskönyv mondja, a vendégek kötelessége erre a szufléra várni - és nem fordítva.

Vajat olvasztunk, lisztet (3-3 dkg) és egy pici keményítőt belekeverünk, állandó keverés mellett tejjel (1/8 l) felöntjük és felfőzzük. Levesszük a tűzről, egyenként hozzákeverünk 5 tojássárgát, 1 narancs levét és reszelt héját, valamint narancslikőrt egy nagy kupicával. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket 6 dkg cukorral, majd a két krémet óvatosan egyesítjük.

Kivajazott és cukrozott formába (még jobb kisebb formákba) tesszük a krémet, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje világosbarna lesz. A sütőt közben nem nyitogatjuk! Ha kész van, tetejét megszórjuk porcukorral, és azonnal tálaljuk.

 

Narancsos felfújt - narancslikőrrel és csokihabbal
Narancsos felfújt - narancslikőrrel és csokihabbal

 

Nagyon finom mind a kettő, érdemes kipróbálni!
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.