Az index.hu, a vg.hu és nol.hu is tudósított arról, hogy 2005-ben az Év Borászának kikiáltott Vincze Béla 2005-ös borai is manipuláltak. Az egri bikavérben literenként 14,8 gramm glicerint talátak, ami jóval meghaladta a természetesnek mondható 6-10 grammos mennyiséget, illetve a cabernet franc-ban is sok, 14 gramm volt a glicerin, illetve 17,8 grammos eredménnyel megbukott a vizsgán egy tétel blauburger is.
Találtak a bolti mustrán hamisított 2005-ös cabernet franc-t illetve egy palack 2005-ös kékfrankost is. Minden esetben szintetikusan előállított glicerinnel próbálták a bort testesebbé tenni.
Arról nem szólnak a híradások, de kíváncsi lennék, hogy hogyan lehetett ő 2005-ben egy ilyen borral az Év Borásza? Ki, illeve kik azok, aki ezt a címet egy ilyen bornak odaadományozzák? Azt gondolom, hogy nem csak a borászat, hanem az Év Borásza cím is igencsak lejáratta magát, hiszen hamisítványnak ítélte oda a díjat. Vajon ha elkezdenénk vizsgálódni a többi díjnyertes borok háza táján, találnánk még silány minőséget? Abba belegondolni is rossz, hogy hány olyan bort kóstoltam, amiről azt gondoltam, minőségi, holott valójában egy pancsolt, vegyészeti lötty...
Összességében letöltendő szabadságvesztésre ítélném mindazokat, akit élemiszert hamisítanak, átdátumoznak vagy bármilyen módon manipulálják termékeiket, hiszen az egészségünkkel játszanak pusztán azért, hogy nagyobb profitra tegyenek szert.
(a kép forrása: http://www.vinczepinceszet.hu/)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.