Míg a gyöngyözők és a habzók esetén egyszerűbb készítési módról beszélünk, és ennek megfelelően gyorsan piacra kerülő, általában egy éven belül – ha nem éppen már a szezonban – elfogyó tételekről beszélünk, addig a tradicionális eljárással készült pezsgőkre akár éveket is kell várni. Különbség még, hogy utóbbiak esetében inkább a neutrális szőlőfajtákat részesítik előnyben, ezzel is erősítve a klasszikus pezsgőstílust. Vannak, akik a hagyományos, burgundi fajtákkal dolgoznak, chardonnay-val és pinot noirral, de egyre többen házasítanak hozzájuk hazai fajtákat.
A világ pezsgőközéppontja kétségkívül Champagne, ám mivel egyelőre az összehasonlításból nem kerülnénk ki győztesen, jobb az az álláspont, amelyet a legtöbb balatoni borász képvisel, miszerint egy saját, balatoni pezsgőstílust érdemes megcélozni, amelyik inkább kedvesebb, gyümölcshangsúlyosabb, és a szigorúbb francia előírásoktól eltérően több teret enged a borásznak, hogy megvalósítsa egyéni elképzeléseit.
Ez a sokszínűség előnyére válik az itteni pincéknek, hiszen az idelátogatók így egyaránt megkóstolhatják az intenzívebb ízű, populáris stílusú gyöngyözőket, amik akár egy strandon is felbonthatók, és persze azok is kedvükre válogathatnak, akik a komoly pezsgőket keresik. Most nekik ajánlunk három tételt, a Balaton északi és déli partjáról.
A dél-balatoni család tagjai bevallottan nagy rajongói a buborékos italoknak. Magyarországon az elsők között dobtak piacra gyöngyözőbort, amely Zöld, illetve Kék néven még mindig kapható, a most divatos pét-nat-ból egyenesen három is készült, a pezsgőjükből pedig még magnum palackot is töltöttek. Ennyi pezsgés egy helyen csak jót jelenthet!
A Blanc de Noirjuk tradicionális eljárással, pinot noirból készült, egyszerre érezni benne a gyümölcsös és a virágos jegyeket. A korty feszes, komoly gyümölcshangsúllyal, frissítő citrusokkal. Lendületes savak, apró buborékok, elegancia jellemzi.
Az északi part egyik gyöngyszeme a Káli-medence, azon belül is Köveskál, ahol a Pálffy pincészetet találjuk. A családi birtokot Gyula vezeti két fiával együtt, akik a szőlőben, a borkészítésben és a vendéglátásban is segítenek, hiszen egy hangulatos borterasz és egy vendégház is tartozik a borászathoz.
Pezsgőjük alapanyagát 2017-ben szüretelték, így már érettebb jegyeket mutat ez a pinot noirból készült, de fehér pezsgő. Az almás, virágos jegyek mellett grépfrúthéjat és élesztős jegyeket érezni benne. A korty krémes, a buborékok lágyan pattannak szét. Egy szép nyári este kísérőjének nem is választanánk mást
Balatoni pezsgőkről nem beszélhetünk a Kreinbacher Birtok nélkül. A tótól kissé távolabb fekvő Nagy-Somlói borvidéken találjuk őket, az extravagáns, modern pinceépület, a sokat dicsért bisztró vagy éppen a 15 szobás kis hotel miatt érdemes őket meglátogatni a hegyen. Évek óta vezetik a magyar pezsgőpiacot, és a külföldi elismerések sem sokat várattak magukra.
A Brut Nature chardonnay, furmint, pinot noir és pinot blanc házasítása, egyetlen gramm maradék cukor nélkül. A citrusok és a fehér virágok vezetik a kortyot, a gyümölcsök fanyarok és frissek benne. Az érlelés élesztős jegyei elegánsan simulnak az aromatikába.
Budapest Borfesztivál
2021. szeptember utolsó hétvégéjén (23-26.) a Budavári Palota újfent ünneplőbe öltözik, hiszen Európa legszebb borfesztiválját, a Budapest Borfesztivált a 30. alkalommal rendezik meg! Az utánozhatatlan borfesztivál hangulat mellett találkozhatunk kiállítókkal az összes magyar borvidékről, változatos gasztronómiai fogásokat kóstolhatunk, élvezhetjük a magyar könnyűzenei, világ- és népzenei koncerteket, valamint idén is a Borfesztivál részeként kerül sor a Magyar Jazz Napjára. Az idei fesztivál vendége Somló lesz, mely 12 borászattal képviselteti magát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.