A finom szemű zabpehely tökéletesen helyettesíti a zsemlemorzsát a húsgombócban vagy a fasírtban. Durvára őrölve akár panírt is készíthetsz belőle: az eredmény ropogós és roppanós bevonat lesz
Nagyszerű gluténmentes helyettesítője a hagyományos zsemlemorzsának. Darálva tökéletes csirkehús vagy halszeletek panírozásához, de húsgombócba is keverheted. Ne feledkezz meg csipsz sótartalmáról: vedd figyelembe, hogy a morzsa is sós, így panírozáskor a tojást nem kell megsózni, illetve húsgombóc készítésénél kevesebb sót használj.
A burgonyacsipsz is tökéletes, gluténmentes alternatíva. Ha ízesített csipszet használsz, extra ízt adhatsz a rántott húsnak vagy zöldségnek. Egyébként ha a maradék, törött csipszet zsemlemorzsával kevered, még ropogósabb lesz a panír.
A darált diófélék extra ízt és tápanyagokat adnak a panírozott ételekhez. A mandula, a pekándió, a dió vagy a kesudió ízletes kéreggé alakul sütés közben, megbolondítva a legegyszerűbb rántott ételt is.
A szezámmag és a napraforgómag enyhe ízüknek köszönhetően tökéletesen helyettesítik a zsemlemorzsát. Az ételek roppanósak, frissek lesznek, ha ezekkel a magokkal készíted el a panírt.
Más sajtokkal ellentétben a parmezán nem olvad el teljesen, így a benne lévő fehérjék ropogós, sajtos, sós kérget eredményeznek.
Csakúgy, mint a parmezán, a cukrozatlan kókuszreszelék is tökéletes választás sós ételek és édességek panírozásához.
Vészhelyzetben nézz körül a gyerekeknek szánt nassok között. Ha találsz maradék perecet vagy pogácsát, ami már kellően száraz, tedd műanyag zacskóba és sodrófával törd össze, vagy daráld le.
A legjobb, ha sós kekszet találsz – finom panír készíthető belőle húsokhoz, húsgombóchoz, fasírthoz. Vajas, enyhén sós ízt adnak a végeredményhez. Mindenképpen csökkentsd a receptben írt sómennyiséget!
Egy másik nassolnivaló, ami megbújhat a szekrényedben a ropogós csicseriborsó. Ez a rost- és fehérjedús hüvelyes egyre népszerűbb csemege. Ha csak konzervet találsz, pürésítsd és gyúrj belőle diónyi golyókat. Serpenyőben pirítsd meg, hagyd kiszáradni majd törd össze. Ugyanúgy használhatod, mint a zsemlemorzsát.
Ha cukrozatlan, natúr gabonafélékkel kényezteted magad és a családodat (például kukoricapehellyel, rizspehellyel), akkor konyhai robotgépben zúzd apróra és használd ugyanúgy, mint a zsemlemorzsát.
A megfőzött és lehűtött quinoa kiváló zsemlemorzsa-helyettesítő. Bónusz: a quinoa kiváló rost- és fehérjeforrás is.
Ha van állott vagy friss kenyér otthon, könnyen készíthetsz morzsát. A friss kenyeret vágd vékony szeletekre és sütőlapon vagy rácson pirítsd meg 150 fokon kb. 15 perc alatt. Ezután robotgéppel vagy darálóval őröld finom morzsává.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.