A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Praktikus

9 bevált trükk: így őrizd meg a zöldségek vitamintartalmát!

Shutterstock
A nyers zöldség tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, ha pedig megfőzöd, annak jelentős része sajnos kifő belőle. Mit lehet tenni ellene? Mutatunk 7 bevált praktikát!

A párolás nagy előnye, hogy a zöldségben lévő vízben oldódó vitaminok nem főnek ki a zöldségből, mint ahogy ezt egy bő lévben való főzés során teszik. Ám ahhoz, hogy párolás során a zöldség valóban megtartsa a vitaminokat, okosan kell párolni.

1.

Kevés vízben, vagy alaplében végezd a párolást. A lábast maximum kétharmadig töltsd meg vízzel vagy alaplével, de ha lehet még kevesebb folyadékot használj a pároláshoz.

2.

Só helyett ízesítsd zöldfűszerekkel, így is segíthetsz azon, hogy több vitamin maradjon a zöldségben.

3.

Először mosd meg a zöldséget, és vizesen tedd a pároláshoz az edénybe.

4.

Minél hosszabb ideig és minél magasabb hőmérsékleten párolod a zöldségeket, annál kevesebb vitamin- és ásványi anyag marad bennük.

5.

Hagyd a fedőt az edényen, így a gőz visszacsöpög a zöldségre.

6.

Ne párolj hosszú ideig (burgonyanál 20-30 perc, hagymánál 30-40 perc szükséges), de a legtöbb zöldségnél 10 perc párolással elérheted, hogy a C-vitamin tartalom ne vesszen kárba. Lencse, bab és káposzta nehezebben puhul meg, ezeket természetesen sok vízben kell főzni, de érdemes az első főzőlevet leönteni róluk – ebben oldódnak ki a puffasztó anyagok.

A ropogós grill zöldségek jól kiegészítik az omlós borjúnyelvet
A ropogós grill zöldségek jól kiegészítik az omlós borjúnyelvet

7.

Grillezz! Kevés jó minőségű olajon grillezd meg a zöldségeket pár perc alatt. Arra ügyelj, hogy fajtánként süsd meg a zöldségeket, ne együtt, mert változó, hogy melyik fajtának mennyi grillidőre van szüksége.

8.

Van olyan gyümölcsünk és zöldségünk, amely főzés nem veszít vitamintartalmából. A paradicsom számtalan értékes anyag mellett a likopin a legfőbb értéke a paradicsomnak, és szerencsére ez az anyag nem hőérzékeny, a feldolgozás nem okoz veszteséget. sárgarépa: párolva másfélszeresére nő a karotintartalma nyers állapotához képest.

9.

Gőzölj! Ezt két módon teheted meg: vízzel teli edény fölé helyezz gőzölőedényt, ebbe helyezd a zöldségeket, majd fedd be. A másik megoldás, ha vízzel teli tepsibe helyezed hőálló edényben a zöldséget, majd beteszed a sütőbe. A fedőnél hagyjunk kevés rést, hogy a gőz távozhasson.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.