Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Mákos guba
Tojásos nokedli fejes salátával
Babgulyás
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kínai szezámmagos csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Tárkonyos csirkeraguleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Praktikus

9 bevált trükk: így őrizd meg a zöldségek vitamintartalmát!

Shutterstock
A nyers zöldség tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, ha pedig megfőzöd, annak jelentős része sajnos kifő belőle. Mit lehet tenni ellene? Mutatunk 7 bevált praktikát!

A párolás nagy előnye, hogy a zöldségben lévő vízben oldódó vitaminok nem főnek ki a zöldségből, mint ahogy ezt egy bő lévben való főzés során teszik. Ám ahhoz, hogy párolás során a zöldség valóban megtartsa a vitaminokat, okosan kell párolni.

1.

Kevés vízben, vagy alaplében végezd a párolást. A lábast maximum kétharmadig töltsd meg vízzel vagy alaplével, de ha lehet még kevesebb folyadékot használj a pároláshoz.

2.

Só helyett ízesítsd zöldfűszerekkel, így is segíthetsz azon, hogy több vitamin maradjon a zöldségben.

3.

Először mosd meg a zöldséget, és vizesen tedd a pároláshoz az edénybe.

4.

Minél hosszabb ideig és minél magasabb hőmérsékleten párolod a zöldségeket, annál kevesebb vitamin- és ásványi anyag marad bennük.

5.

Hagyd a fedőt az edényen, így a gőz visszacsöpög a zöldségre.

6.

Ne párolj hosszú ideig (burgonyanál 20-30 perc, hagymánál 30-40 perc szükséges), de a legtöbb zöldségnél 10 perc párolással elérheted, hogy a C-vitamin tartalom ne vesszen kárba. Lencse, bab és káposzta nehezebben puhul meg, ezeket természetesen sok vízben kell főzni, de érdemes az első főzőlevet leönteni róluk – ebben oldódnak ki a puffasztó anyagok.

A ropogós grill zöldségek jól kiegészítik az omlós borjúnyelvet
A ropogós grill zöldségek jól kiegészítik az omlós borjúnyelvet

7.

Grillezz! Kevés jó minőségű olajon grillezd meg a zöldségeket pár perc alatt. Arra ügyelj, hogy fajtánként süsd meg a zöldségeket, ne együtt, mert változó, hogy melyik fajtának mennyi grillidőre van szüksége.

8.

Van olyan gyümölcsünk és zöldségünk, amely főzés nem veszít vitamintartalmából. A paradicsom számtalan értékes anyag mellett a likopin a legfőbb értéke a paradicsomnak, és szerencsére ez az anyag nem hőérzékeny, a feldolgozás nem okoz veszteséget. sárgarépa: párolva másfélszeresére nő a karotintartalma nyers állapotához képest.

9.

Gőzölj! Ezt két módon teheted meg: vízzel teli edény fölé helyezz gőzölőedényt, ebbe helyezd a zöldségeket, majd fedd be. A másik megoldás, ha vízzel teli tepsibe helyezed hőálló edényben a zöldséget, majd beteszed a sütőbe. A fedőnél hagyjunk kevés rést, hogy a gőz távozhasson.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.