Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

9 bevált trükk: így őrizd meg a zöldségek vitamintartalmát!

Shutterstock
A nyers zöldség tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, ha pedig megfőzöd, annak jelentős része sajnos kifő belőle. Mit lehet tenni ellene? Mutatunk 7 bevált praktikát!

A párolás nagy előnye, hogy a zöldségben lévő vízben oldódó vitaminok nem főnek ki a zöldségből, mint ahogy ezt egy bő lévben való főzés során teszik. Ám ahhoz, hogy párolás során a zöldség valóban megtartsa a vitaminokat, okosan kell párolni.

1.

Kevés vízben, vagy alaplében végezd a párolást. A lábast maximum kétharmadig töltsd meg vízzel vagy alaplével, de ha lehet még kevesebb folyadékot használj a pároláshoz.

2.

Só helyett ízesítsd zöldfűszerekkel, így is segíthetsz azon, hogy több vitamin maradjon a zöldségben.

3.

Először mosd meg a zöldséget, és vizesen tedd a pároláshoz az edénybe.

4.

Minél hosszabb ideig és minél magasabb hőmérsékleten párolod a zöldségeket, annál kevesebb vitamin- és ásványi anyag marad bennük.

5.

Hagyd a fedőt az edényen, így a gőz visszacsöpög a zöldségre.

6.

Ne párolj hosszú ideig (burgonyanál 20-30 perc, hagymánál 30-40 perc szükséges), de a legtöbb zöldségnél 10 perc párolással elérheted, hogy a C-vitamin tartalom ne vesszen kárba. Lencse, bab és káposzta nehezebben puhul meg, ezeket természetesen sok vízben kell főzni, de érdemes az első főzőlevet leönteni róluk – ebben oldódnak ki a puffasztó anyagok.

A ropogós grill zöldségek jól kiegészítik az omlós borjúnyelvet
A ropogós grill zöldségek jól kiegészítik az omlós borjúnyelvet

7.

Grillezz! Kevés jó minőségű olajon grillezd meg a zöldségeket pár perc alatt. Arra ügyelj, hogy fajtánként süsd meg a zöldségeket, ne együtt, mert változó, hogy melyik fajtának mennyi grillidőre van szüksége.

8.

Van olyan gyümölcsünk és zöldségünk, amely főzés nem veszít vitamintartalmából. A paradicsom számtalan értékes anyag mellett a likopin a legfőbb értéke a paradicsomnak, és szerencsére ez az anyag nem hőérzékeny, a feldolgozás nem okoz veszteséget. sárgarépa: párolva másfélszeresére nő a karotintartalma nyers állapotához képest.

9.

Gőzölj! Ezt két módon teheted meg: vízzel teli edény fölé helyezz gőzölőedényt, ebbe helyezd a zöldségeket, majd fedd be. A másik megoldás, ha vízzel teli tepsibe helyezed hőálló edényben a zöldséget, majd beteszed a sütőbe. A fedőnél hagyjunk kevés rést, hogy a gőz távozhasson.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.