Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Praktikus

5 ok, amiért főbenjáró bűn, ha kiöntöd a tészta főzővizét

Tésztafőzés - főzővíz /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
A legtöbb háztartásban a tésztafőzés során megmaradt főzővíz a lefolyóban végzi. Kevesen tudják, hogy van néhány főzési praktika, aminek elengedhetetlen hozzávalója ez a konyhai végterméknek közel sem nevezhető összetevő. Ezután garantáljuk, hogy te is másképpen tekintesz majd a tészta főzővizére.

A tészta főzővizének felhasználása jelen esetben nem feltétlenül az élelmiszer-pazarlás csökkentése, vagy a maradék újrahasznosításáról szól, hanem arról, hogy egy olyan alapanyagot hagyunk kárba menni, ami igenis fontos lehet akár egy szósz, egy kiváló alaplé elkészítésénél, ám a dagasztásra, vagy az áztatásra is igen jó hatással van. Túl nagy kincs ez ahhoz, hogy a lefolyóban végezze.

1. Keményítőben gazdag

A profi séfek úgy tartják, hogy a keményítőben gazdag folyadék egy olyan kiváló „ragasztóanyag”, ami segíti a szószokat abban, hogy a tésztára tapadjon. Ezért ha például bolognai szószt készítesz, az összeállításnál nyugodtan keverj hozzá legalább egy csészényit a tészta főzővizéből. Ugyanez a helyzet a carbonara esetében is, ugyanis ha sűrű, ám de mégis krémes állagú szószt szeretnél, akkor a tojáskeverékhez is elengedhetetlen ezt a titkos alkotóelem.

2. Áztatásra is tökéletes

Első hallásra lehet, hogy kicsit meredeken hangzik, de sokkal jobb lesz a végeredmény, ha az olyan hüvelyesek áztatásánál, mint például a bab, vagy a lencse nem sima vízben ázik egy éjszakán át, hanem a tésztafőzésből visszamaradt folyadékot használjuk erre a célra.

3. A legjobb alaplé

A levesek, krémlevesek, főzelékek elkészítéséhez is nyugodtan használjuk a tésztafőzésből származó alaplevet. Sokkal ízletesebb lesz ételünk, az állaga pedig még kiválóbb.

 /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
/Fotó: Illusztráció - Shutterstock

4. Dagasztás

Nigella Lawson, a híres brit tévés sztárséf, számos gasztrokönyv írója úgy tartja, hogy legyen szó bálrmilyen kenyérről, a tészta dagasztásához elengedhetetlen a tészta főzéséből megmaradt víz egy részének felhasználása. Hogy miért? Mert így lesz kivételesen puha.

5. Fagyaszd le!

Nem kell minden alkalommal tésztát főznöd, ha szükséged van egy kis alaplére. A tészta főzővizét nyugodtan lefagyaszthatod, hiszen vannak alkalmak, amikor nem szükséges felhasználnod az összeset. Tedd mindezt úgy, hogy jégkocka tálakba adagolod a fölösleget, így amikor szükség van rá a főzések során, csak elő kell kapnod a mélyhűtőből.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.