A túró igazán sokoldalúan felhasználható élelmiszer: ehetjük gyümölccsel, paradicsommal, granolával, adhatjuk salátákhoz, készíthetünk belőle mártogatóst, körözöttet, süthetünk vele – ezért is lehet kellemetlen, ha sütés/főzés előtt jövünk rá, hogy elfelejtettünk venni. A jó hír, hogy viszonylag sok túró-alternatíva létezik. A recepttől függ, hogy melyik működik jól, hiszen például a süteményben használt helyettesítő nem biztos, hogy jó lesz a lasagnához vagy más sós ételhez.
A legjobb megoldás akár sós, akár édes ételben kell helyettesíteni a túrót. Kicsit krémesebb és könnyebben kenhető a túrónál, íze enyhén édes. A ricotta egy olasz sajt, amely más sajtok, például a mozzarella vagy a provolone gyártása során keletkezett savómaradványból készül. Több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a túró, viszont kevesebb benne a cukor és a nátrium. Könnyű, puha textúrája kiváló helyettesítővé teszi a lasagna, a cannelloni és más típusú tésztákban. Adhatjuk süteményekhez, édes ételekhez is. Használjunk ugyanannyi ricottát, minta receptben előírt túró mennyisége.
Nagyon hasonlít a túróhoz, de valójában egy friss sajt, ami bár oltóanyaggal készül, nem erjesztett, nem érlelt. Érdekessége, hogy egy speciális eljárásnak köszönhetően a készítés során a tejből apró gömböcskék, sima felületű kis göbök állnak össze. Íze selymesebb, mint a túróé, miközben nem krémes. Laktózérzékenyek nem fogyaszthatják. 100 g túrót 100 g cottage cheese-el helyettesíthetünk. Édes és sós ételekben is remek helyettesítője a túrónak. Azzal számoljunk, hogy krémesítése nem egyszerű, főleg olyan ételeknél működik jó helyettesítőként, ahol rögös túrót használnánk.
A görög joghurt a túró népszerű helyettesítője. Magas fehérjetartalma, alacsony kalória- és cukortartalma miatt remek nassolnivaló. Gazdag kalciumban és a B-12-vitaminban, valamint probiotikumokban, amelyek erősítik az emésztőrendszer egészségét. A görög joghurt nem más, mint átszűrt (savótól megszabadított) joghurt, ezért sűrű, krémes az állaga. Íze édes, így ha a túró enyhén savanykás ízére van szükség adjunk hozzá például citromlevet vagy ecetet. A görög joghurt több nedvességet tartalmaz, mint a túró, ezért csökkenteni kell az ételek folyadéktartalmát, amikor a túrót görög joghurttal helyettesítjük.
Kiváló tejmentes, ám magas fehérjetartalmú és alacsony kalóriatartalmú túróhelyettesítő a tojásfehérje. A magas zsírtartalmú tojássárgájától eltérően a tojásfehérje nem tartalmaz koleszterint és szinte semmilyen zsírt, viszont vitaminokban és nyomelemekben gazdag. A legtöbb sós ételben keményre főzve és apróra darabolva helyettesíthetjük vele a túrót, édességekben viszont nem működik.
A tofu nem tejfehérje-forrásként a vegánok és vegetáriánusok kedvelt alternatívája. Alacsony koleszterin- és zsírtartalma, ezért ideális túróhelyettesítő. A tofuban található szója izoflavinok csökkentik az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszintet a szervezetben, és jótékony hatással vannak a szív egészségére. A tofut pépesítsük vagy morzsoljuk, míg hasonlóvá nem válik a túró textúrájához. Jó helyettesítő tésztaételekben, péksüteményekben, süteményekben. Vegyük figyelembe, hogy szójatartalma miatt íze kissé más, mint a túróé!
A feta sajtot juhtejből vagy kecsketejből készül, gyöngyfehér színű, lágy tapintású sajt. Fantasztikus tápanyagforrás, védi az emésztőrendszer egészségét. Jól helyettesíthetjük vele a túrót, különösen sós ételekben, de süteményekhez is adhatjuk. Ugyanannyi feta sajtot használjunk, mint a receptben írt túró mennyisége.
A szükség nagy úr: vészhelyzetben durvára reszelt cheddar sajtot is használhatunk túró helyett. Elsősorban sós ételekben állja meg a helyét helyettesítőként, de ha bevállalunk egy kis extrém állagot és ízvilágot, akár édességbe is megpróbálhatjuk. Ugyanannyi cheddar sajtot használjunk helyettesítésre, mint a receptben ajánlott túró mennyisége.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.