Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Praktikus

Nincs otthon mascarpone? 7 dolog, amivel helyettesítheted!

Mascarpone
A mascarpone kétségtelenül finom, de sajnos zsírban gazdag, ráadásul az ára is magas. Így ha erre a bársonyos-krémes összetevőre van szükséged, helyettesítsd más, olcsóbb és egészségesebb alapanyagokkal. Gazdag, vajas ízét és puha textúráját nehéz pótolni, de nem lehetetlen.

Bár a mascarponét legtöbb esetben krémsajtként aposztrofálják, a finomságához jobban illene a tejszínkrém elnevezés. Szinte bármihez használhatjuk. A megszokott olasz édességek mellett a tejszínes krém alternatívájaként is nagyszerű, vagy tortákba tölteléknek, de megállja a helyét fagylaltokban, remekül harmonizál a zöldségekkel, kiválóan képes összefogni a mártásba szánt alapanyagainkat. De mi van akkor, hogy ha a "szinte bármihez" épp ez a csodaalapanyagunk nincs otthon, sem a sarki boltban, ami még éppen nyitva van? Akkor jönnek a helyettesítők:

Krémsajt

Igazán alakbarát helyettesítő, hiszen míg a krémsajt kb. 33 százalék zsírtartalmú, addig a mascarpone akár 75 százalékos is lehet. Sós ételekben működik igazán jól, édességeknél már fel kell picit turbózni kevés vajjal és tejszínhabbal.

Creme Fraiche

A Creme fraiche a mascarpone francia változata, némi különbséggel persze. A Creme fraiche nem olyan sűrű és zsíros, nem édes, inkább savanykás ízű, ezért nem minden sütiben jó helyettesítője a mascarponénak. De sajttorta készítéséhez tökéletes, mint ahogy levesekhez, szószokhoz, pizzákhoz is. A jó hír: kalória és koleszterin tartalma lényegesen kevesebb, így mindenképpen érdemes cserélni.

Ricotta

Mindkettő olasz sajt, kenhető és édeskés ízű. A ricotta azonban sokkal nedvesebb és sajtosabb jellegű, szemcsés textúrájú. Mivel kevesebb zsírt tartalmaz, íze pedig nem annyira vajas és bársonyos, ezért ha mascarpone helyettesítésére használod keverd el kevés tejszínhabbal és krémsajttal. Ez a kombó ízre bárkit megtéveszt, a kalóriatartalma viszont lényegesen kevesebb.

Túró

Ha mascarpone szerepel a receptben, de csökkenteni szeretnéd a bevitt kalóriákat, tökéletes választás helyette a tehéntúró. Több fehérjét tartalmaz, mint olasz rokona, így jobban telít. Állaga nagyon különbözik a mascarponétól, ezért mindenképpen pürésítsd!

Tejföl

A tejföl hasonló állagú, mint a mascarpone, de nem olyan krémes és kevésbé zsíros. A legjobban sós ételekben helyettesítheted vele a mascarponét, édességekben nem igazán működik – bár a sütemények bevonásához készített cukormázhoz bátran adhatod. Egyébként levesekben, öntetekben, szószokban, mártogatósokban kiváló helyettesítő.

Görög joghurt

Míg mascarpone nem minden boltban kapható, görög joghurtot már a legkisebb élelmiszerüzletben is beszerezhetsz. Igaz nem annyira krémes, és az íze is kicsit más, de tökéletes választás a mascarponét tartalmazó gyümölcsös ételekhez. Ügyelj arra, hogy a joghurtot ne főzd meg, mert magas hőmérsékleten nem lesz kellemes a végeredmény látványra és állagra sem...

DIY mascarpone

Elkészítheted saját mascarponédat is krémsajtból, tejszínből és vajból. A szoba-hőmérsékletű krémsajtot villával lazítsd fel, adj hozzá tejszínt és konyhai robotgéppel keverd simára. Adj hozzá kevés lágy vajat és folytasd a turmixolást addig, míg olyan gazdag és krémes lesz, mint a mascarpone. Még finomabb lesz, ha egy csipetnyi citromlevet is adsz hozzá.

Ezek is érdekelhetnek még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.