Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Praktikus

Nincs otthon mascarpone? 7 dolog, amivel helyettesítheted!

Mascarpone
A mascarpone kétségtelenül finom, de sajnos zsírban gazdag, ráadásul az ára is magas. Így ha erre a bársonyos-krémes összetevőre van szükséged, helyettesítsd más, olcsóbb és egészségesebb alapanyagokkal. Gazdag, vajas ízét és puha textúráját nehéz pótolni, de nem lehetetlen.

Bár a mascarponét legtöbb esetben krémsajtként aposztrofálják, a finomságához jobban illene a tejszínkrém elnevezés. Szinte bármihez használhatjuk. A megszokott olasz édességek mellett a tejszínes krém alternatívájaként is nagyszerű, vagy tortákba tölteléknek, de megállja a helyét fagylaltokban, remekül harmonizál a zöldségekkel, kiválóan képes összefogni a mártásba szánt alapanyagainkat. De mi van akkor, hogy ha a "szinte bármihez" épp ez a csodaalapanyagunk nincs otthon, sem a sarki boltban, ami még éppen nyitva van? Akkor jönnek a helyettesítők:

Krémsajt

Igazán alakbarát helyettesítő, hiszen míg a krémsajt kb. 33 százalék zsírtartalmú, addig a mascarpone akár 75 százalékos is lehet. Sós ételekben működik igazán jól, édességeknél már fel kell picit turbózni kevés vajjal és tejszínhabbal.

Creme Fraiche

A Creme fraiche a mascarpone francia változata, némi különbséggel persze. A Creme fraiche nem olyan sűrű és zsíros, nem édes, inkább savanykás ízű, ezért nem minden sütiben jó helyettesítője a mascarponénak. De sajttorta készítéséhez tökéletes, mint ahogy levesekhez, szószokhoz, pizzákhoz is. A jó hír: kalória és koleszterin tartalma lényegesen kevesebb, így mindenképpen érdemes cserélni.

Ricotta

Mindkettő olasz sajt, kenhető és édeskés ízű. A ricotta azonban sokkal nedvesebb és sajtosabb jellegű, szemcsés textúrájú. Mivel kevesebb zsírt tartalmaz, íze pedig nem annyira vajas és bársonyos, ezért ha mascarpone helyettesítésére használod keverd el kevés tejszínhabbal és krémsajttal. Ez a kombó ízre bárkit megtéveszt, a kalóriatartalma viszont lényegesen kevesebb.

Túró

Ha mascarpone szerepel a receptben, de csökkenteni szeretnéd a bevitt kalóriákat, tökéletes választás helyette a tehéntúró. Több fehérjét tartalmaz, mint olasz rokona, így jobban telít. Állaga nagyon különbözik a mascarponétól, ezért mindenképpen pürésítsd!

Tejföl

A tejföl hasonló állagú, mint a mascarpone, de nem olyan krémes és kevésbé zsíros. A legjobban sós ételekben helyettesítheted vele a mascarponét, édességekben nem igazán működik – bár a sütemények bevonásához készített cukormázhoz bátran adhatod. Egyébként levesekben, öntetekben, szószokban, mártogatósokban kiváló helyettesítő.

Görög joghurt

Míg mascarpone nem minden boltban kapható, görög joghurtot már a legkisebb élelmiszerüzletben is beszerezhetsz. Igaz nem annyira krémes, és az íze is kicsit más, de tökéletes választás a mascarponét tartalmazó gyümölcsös ételekhez. Ügyelj arra, hogy a joghurtot ne főzd meg, mert magas hőmérsékleten nem lesz kellemes a végeredmény látványra és állagra sem...

DIY mascarpone

Elkészítheted saját mascarponédat is krémsajtból, tejszínből és vajból. A szoba-hőmérsékletű krémsajtot villával lazítsd fel, adj hozzá tejszínt és konyhai robotgéppel keverd simára. Adj hozzá kevés lágy vajat és folytasd a turmixolást addig, míg olyan gazdag és krémes lesz, mint a mascarpone. Még finomabb lesz, ha egy csipetnyi citromlevet is adsz hozzá.

Ezek is érdekelhetnek még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.