Bár a mascarponét legtöbb esetben krémsajtként aposztrofálják, a finomságához jobban illene a tejszínkrém elnevezés. Szinte bármihez használhatjuk. A megszokott olasz édességek mellett a tejszínes krém alternatívájaként is nagyszerű, vagy tortákba tölteléknek, de megállja a helyét fagylaltokban, remekül harmonizál a zöldségekkel, kiválóan képes összefogni a mártásba szánt alapanyagainkat. De mi van akkor, hogy ha a "szinte bármihez" épp ez a csodaalapanyagunk nincs otthon, sem a sarki boltban, ami még éppen nyitva van? Akkor jönnek a helyettesítők:
Igazán alakbarát helyettesítő, hiszen míg a krémsajt kb. 33 százalék zsírtartalmú, addig a mascarpone akár 75 százalékos is lehet. Sós ételekben működik igazán jól, édességeknél már fel kell picit turbózni kevés vajjal és tejszínhabbal.
A Creme fraiche a mascarpone francia változata, némi különbséggel persze. A Creme fraiche nem olyan sűrű és zsíros, nem édes, inkább savanykás ízű, ezért nem minden sütiben jó helyettesítője a mascarponénak. De sajttorta készítéséhez tökéletes, mint ahogy levesekhez, szószokhoz, pizzákhoz is. A jó hír: kalória és koleszterin tartalma lényegesen kevesebb, így mindenképpen érdemes cserélni.
Mindkettő olasz sajt, kenhető és édeskés ízű. A ricotta azonban sokkal nedvesebb és sajtosabb jellegű, szemcsés textúrájú. Mivel kevesebb zsírt tartalmaz, íze pedig nem annyira vajas és bársonyos, ezért ha mascarpone helyettesítésére használod keverd el kevés tejszínhabbal és krémsajttal. Ez a kombó ízre bárkit megtéveszt, a kalóriatartalma viszont lényegesen kevesebb.
Ha mascarpone szerepel a receptben, de csökkenteni szeretnéd a bevitt kalóriákat, tökéletes választás helyette a tehéntúró. Több fehérjét tartalmaz, mint olasz rokona, így jobban telít. Állaga nagyon különbözik a mascarponétól, ezért mindenképpen pürésítsd!
A tejföl hasonló állagú, mint a mascarpone, de nem olyan krémes és kevésbé zsíros. A legjobban sós ételekben helyettesítheted vele a mascarponét, édességekben nem igazán működik – bár a sütemények bevonásához készített cukormázhoz bátran adhatod. Egyébként levesekben, öntetekben, szószokban, mártogatósokban kiváló helyettesítő.
Míg mascarpone nem minden boltban kapható, görög joghurtot már a legkisebb élelmiszerüzletben is beszerezhetsz. Igaz nem annyira krémes, és az íze is kicsit más, de tökéletes választás a mascarponét tartalmazó gyümölcsös ételekhez. Ügyelj arra, hogy a joghurtot ne főzd meg, mert magas hőmérsékleten nem lesz kellemes a végeredmény látványra és állagra sem...
Elkészítheted saját mascarponédat is krémsajtból, tejszínből és vajból. A szoba-hőmérsékletű krémsajtot villával lazítsd fel, adj hozzá tejszínt és konyhai robotgéppel keverd simára. Adj hozzá kevés lágy vajat és folytasd a turmixolást addig, míg olyan gazdag és krémes lesz, mint a mascarpone. Még finomabb lesz, ha egy csipetnyi citromlevet is adsz hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.