Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Praktikus

7 tipp, hogy tökéletes legyen a házi vajkrém

A vajkrém készítése nem egyszerű, sajnos előfordul, hogy csalódást kelt a végeredmény. Pedig érdemes kísérletezni, hiszen a klasszikus vajkrém igazi jolly joker: jól ízesíthető, színezhető, így bevonóként, díszítésre is használható.

Mutatunk néhány trükköt, ami megkönnyíti a munkát és segít, hogy ne csak finom, de szép is legyen a sütemény vagy a torta.

Egy jó vajkrémmel könnyű a díszítés / Fotó: Shutterstock
Egy jó vajkrémmel könnyű a díszítés / Fotó: Shutterstock

1. Használjunk szoba-hőmérsékletű vajat

Alapvetően vaj, cukor és folyadék (tej, tejszín) keveréke a vajkrém, és nem meglepő módon a vaj szolgál alapként. Azonban hiába a jó minőség, a finom íz, a szép szín, ha kemény a vaj. Időben vegyük ki a hűtőszekrényből, és csak akkor kezdjük el habosítani a vajat, ha szoba-hőmérsékletűre melegedett.

2. Tej helyett készítsük tejszínnel

Az igazán jó vajkrém titka a sűrű tejszín. Míg legtöbben a vajkrémet tejjel készítik, a tejszín az, ami gazdagságot, krémességet ad a krémnek. Ha nincs otthon tejszín, kipróbálhatjuk a növényi alapú főző- illetve habkrémeket is.

3. Szitáljuk át a cukrot

Ezt a lépést soha ne hagyjuk ki! Még a finom szemű porcukrot is jobb átszitálni, hogy elkerüljük a krém „ropogását”, és kellemes, sima állagot kapjunk.

4. Találjuk meg a tökéletes arányt

A tökéletes vajkrém elkészítése az ideális arány megtalálásán múlik. Használjuk a receptet alapként, de bátran módosítsunk, ha úgy érezzük, valamiből picivel több vagy épp ellenkezőleg, kevesebb kellene. Ha a vajkrém túl sűrű, adjunk még hozzá tejet, vagy tejszínt, ha híg, mehet bele még egy pici cukor, vagy tegyük hűtőbe picit, majd magas fokozaton újra habosítsuk fel.

Fontos a habosítás / Fotó: Shutterstock
Fontos a habosítás / Fotó: Shutterstock

5. Habosítsuk a krémet

Első lépésként a vajat habosítsuk fel, majd adjuk hozzá az átszitált porcukrot és keverjük tovább, hogy még több levegő kerüljön a krémbe. A vajas, porcukros krémhez a tejet vagy a tejszínt robotgéppel keverjük, de állítsuk alacsony fokozatra a gépet. Használhatunk kézi habverőt is, de akkor ügyeljünk rá, hogy a mozdulataink legyenek lendületesek.

6. Ízesítsük bátran

A vajkrém egyszerűen ízesíthető: ha elkészült az alap, mehet bele kakaópor, lekvár, bogyós gyümölcs vagy akár puding. Jó választás a krémsajt is, amivel lazítani lehet a klasszikus vajkrémet. (A krémsajt, csakúgy, mint a vaj, legyen szoba-hőmérsékletű!) Folyékony ízesítőkkel ne próbálkozzunk, mert a vajat nehéz elegyíteni a folyadékkal, de pürékkel, porokkal, kivonatokkal bátran ízesíthetünk.

7. Dolgozzunk spatulával

Teljesen felesleges a habzsákkal bajlódni: egy egyszerű spatulával vigyük fel a krémet a sütemény vagy torta oldalára és tetejére. Puha, texturált lesz a végeredmény. Előfordulhat, hogy a bevonáshoz szánt vajkrém túl habos, így nem lehet szépen elkenni. Ilyenkor keverjük át egy spatulával: ez kicsit összetöri és segít eltávolítani a nagyobb buborékokat.

Ha kell, keverjük át spatulával! / Fotó: Shutterstock
Ha kell, keverjük át spatulával! / Fotó: Shutterstock

Extra tippek:

  • A megsült piskótát hűtsük ki teljesen, mielőtt megkennénk a vajkrémmel.
  • Az elkészített vajkrémmel lehetőleg még aznap töltsük meg a süteményt, tortát. A klasszikus vajkrémet nem kell hűteni, hacsak nincs kánikula, nyugodtan hagyhatjuk pár órát a pulton. Ha a vajkrém tejszínes, mascarponés vagy pudingos, akkor viszont tegyük a hűtőbe.
  • A vajkrém légmentesen záródó edényben legfeljebb 1 hétig a hűtőszekrényben, 1 hónapig a fagyasztóban eláll.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.