Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Praktikus

7 tipp, hogy tökéletes legyen a házi vajkrém

A vajkrém készítése nem egyszerű, sajnos előfordul, hogy csalódást kelt a végeredmény. Pedig érdemes kísérletezni, hiszen a klasszikus vajkrém igazi jolly joker: jól ízesíthető, színezhető, így bevonóként, díszítésre is használható.

Mutatunk néhány trükköt, ami megkönnyíti a munkát és segít, hogy ne csak finom, de szép is legyen a sütemény vagy a torta.

Egy jó vajkrémmel könnyű a díszítés / Fotó: Shutterstock
Egy jó vajkrémmel könnyű a díszítés / Fotó: Shutterstock

1. Használjunk szoba-hőmérsékletű vajat

Alapvetően vaj, cukor és folyadék (tej, tejszín) keveréke a vajkrém, és nem meglepő módon a vaj szolgál alapként. Azonban hiába a jó minőség, a finom íz, a szép szín, ha kemény a vaj. Időben vegyük ki a hűtőszekrényből, és csak akkor kezdjük el habosítani a vajat, ha szoba-hőmérsékletűre melegedett.

2. Tej helyett készítsük tejszínnel

Az igazán jó vajkrém titka a sűrű tejszín. Míg legtöbben a vajkrémet tejjel készítik, a tejszín az, ami gazdagságot, krémességet ad a krémnek. Ha nincs otthon tejszín, kipróbálhatjuk a növényi alapú főző- illetve habkrémeket is.

3. Szitáljuk át a cukrot

Ezt a lépést soha ne hagyjuk ki! Még a finom szemű porcukrot is jobb átszitálni, hogy elkerüljük a krém „ropogását”, és kellemes, sima állagot kapjunk.

4. Találjuk meg a tökéletes arányt

A tökéletes vajkrém elkészítése az ideális arány megtalálásán múlik. Használjuk a receptet alapként, de bátran módosítsunk, ha úgy érezzük, valamiből picivel több vagy épp ellenkezőleg, kevesebb kellene. Ha a vajkrém túl sűrű, adjunk még hozzá tejet, vagy tejszínt, ha híg, mehet bele még egy pici cukor, vagy tegyük hűtőbe picit, majd magas fokozaton újra habosítsuk fel.

Fontos a habosítás / Fotó: Shutterstock
Fontos a habosítás / Fotó: Shutterstock

5. Habosítsuk a krémet

Első lépésként a vajat habosítsuk fel, majd adjuk hozzá az átszitált porcukrot és keverjük tovább, hogy még több levegő kerüljön a krémbe. A vajas, porcukros krémhez a tejet vagy a tejszínt robotgéppel keverjük, de állítsuk alacsony fokozatra a gépet. Használhatunk kézi habverőt is, de akkor ügyeljünk rá, hogy a mozdulataink legyenek lendületesek.

6. Ízesítsük bátran

A vajkrém egyszerűen ízesíthető: ha elkészült az alap, mehet bele kakaópor, lekvár, bogyós gyümölcs vagy akár puding. Jó választás a krémsajt is, amivel lazítani lehet a klasszikus vajkrémet. (A krémsajt, csakúgy, mint a vaj, legyen szoba-hőmérsékletű!) Folyékony ízesítőkkel ne próbálkozzunk, mert a vajat nehéz elegyíteni a folyadékkal, de pürékkel, porokkal, kivonatokkal bátran ízesíthetünk.

7. Dolgozzunk spatulával

Teljesen felesleges a habzsákkal bajlódni: egy egyszerű spatulával vigyük fel a krémet a sütemény vagy torta oldalára és tetejére. Puha, texturált lesz a végeredmény. Előfordulhat, hogy a bevonáshoz szánt vajkrém túl habos, így nem lehet szépen elkenni. Ilyenkor keverjük át egy spatulával: ez kicsit összetöri és segít eltávolítani a nagyobb buborékokat.

Ha kell, keverjük át spatulával! / Fotó: Shutterstock
Ha kell, keverjük át spatulával! / Fotó: Shutterstock

Extra tippek:

  • A megsült piskótát hűtsük ki teljesen, mielőtt megkennénk a vajkrémmel.
  • Az elkészített vajkrémmel lehetőleg még aznap töltsük meg a süteményt, tortát. A klasszikus vajkrémet nem kell hűteni, hacsak nincs kánikula, nyugodtan hagyhatjuk pár órát a pulton. Ha a vajkrém tejszínes, mascarponés vagy pudingos, akkor viszont tegyük a hűtőbe.
  • A vajkrém légmentesen záródó edényben legfeljebb 1 hétig a hűtőszekrényben, 1 hónapig a fagyasztóban eláll.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.