Összegyűjtöttünk néhány gyakori hibát, amit a fagyasztott pizza elkészítése során véthetünk, így amikor legközelebb előkapod az éhhaláltól megmentő finomságot, tökéletes végeredményre számíthatsz.
Néha, amikor kiveszed a dobozából a pizzát és eltávolítod a műanyag borítást, azt látod, hogy a feltétek „elmásztak” a helyükről. Ha éppen olyan hangulatban vagy, gyorsan a közepére halmozol mindent, aztán már tolod is a sütőbe a pizzát. Pedig jó lenne, ha mindig módszeresen átrendeznéd a feltéteket sütés előtt. Hogy miért? Képzeld magad elé, hogy hol fogod felvágni a pizzát! Ha ennek a vágásnak megfelelően helyezed el a feltéteket, akkor szeleteléskor a pizzavágó nem fog átvágni semmit: a pizzaszeleteken minden szép és gusztusos lesz. Ugye megéri erre figyelni?
Talán furcsának tűnik, hogy azt javasoljuk, ne kövesd a doboz oldalán található elkészítési utasításokat, de hidd el, okkal mondunk ilyet. Tudtad, hogy az ideális pizza titka a kéreg roppanós textúrájában és a tetején lágyan olvadó sajtban rejlik? Ezt az éttermekben ipari sütőkkel oldják meg, ahol a hőmérséklet folyamatosan magas. Otthon azonban ezt nehéz kivitelezni, ezért állítsd a sütőt 280 fokra és süsd a pizzát kb. 5-8 percig szemben a szokásos 12-15 perccel. A legjobb, ha pizzakövön sütöd a tésztád, de ha nincs ilyened, a pizzát helyezd közvetlenül a rácsra.
Nehéz ellenállni a csábításnak, hogy azonnal belevágj a tésztába ahogy kiszedted a sütőből, de hidd el, több okból is jobban teszed, ha vársz egy kicsit. Egyrészt a sajtnak és feltéteknek a helyén kellene maradnia – ezt pedig úgy tudod kivitelezni a legkönnyebben, ha három percig szobahőmérsékleten állni hagyod a pizzát. Így a feltétek és a sajt is még forró marad, de már megváltozik annyira az állaguk, hogy nem húzod le a pizzavágóval a tésztáról a „lényeget”. Másrészt ha túl korán vágsz a pizzába, fennáll annak a veszélye, hogy a sajtból kifolyó zsiradék a tésztába kerül, eláztatva azt, és így a végeredmény nem lesz kellően ropogós. Gondold csak meg: senki sem szereti a puha, ázott pizzaszéleket!
A kemence belső felülete porózus kerámia, amely egyedülálló pára- és hőmérséklet-szabályozó képességekkel rendelkezik. Elnyeli a tésztából felszabaduló felesleges párát, és egyenletes hőmérsékletet biztosít a sütőtérben. Ez a tökéletes pizza alapja. Otthon azonban mások a körülmények: a konyhai sütő egy zárt lemezdoboz, melyben a pára megreked, így a pizza gőzben párolódik. Ezen kívül a meleg sem egyenletesen érkezik, mivel felülről a levegő, alulról a tepsi veszik körbe az ételt. A pizzakövek segítenek, hogy kemencévé varázsold a sütődet, és még tökéletesebb legyen a végeredmény.
Nincs semmi rossz abban, ha a fagyasztott pizzádat egy kis sajttal szeretnéd feldobni, sőt! Egy dologra kell figyelned: arra, hogy mikor szórod rá a pizzára a sajtot. A fagyasztott pizzákon általában mozzarella van: ha te is azzal turbózod fel, nyugodtan tedd rá a sütési folyamat elején. Ha azonban más típusú sajtot választasz (pl. cheddar, gouda, ementáli, stb.), akkor inkább a sütési idő felénél szórd rá, mert ezek gyorsabban sülnek.
Jó ötlet a fagyasztott pizzához extra zöldségfeltétet adni, de nagyon elronthatod a végeredményt, ha nem készíted elő megfelelően a zöldségeket. Aprítsd fel, majd párold vagy pirítsd meg a zöldségeket! A gomba szinte ehetetlen lesz, ha nem párolod meg és bizony a hagyma is nyers marad, ha nem készíted elő – de még a kaliforniai paprikát is érdemes meghámozni és megpirítani, mielőtt a pizzára teszed.
Persze, a fagyasztott pizza úgy (is) jó, ahogy kiveszed a dobozból. De miért ne tehetnéd még finomabbá egy kis extra fűszerezéssel? Nem tart semeddig, cserébe fantasztikus lesz a végeredmény. Mehet rá oregánó, kakukkfű, fokhagyma, só és bors, vagy bármi, amit szeretsz. A hozzáadott fűszerek karakteresebb ízt adnak a pizzának, és különlegessé, az ízlésednek még inkább megfelelővé teheted a legegyszerűbbet is.
Ha van grillsütőd, nyert ügyed van: a végeredmény olyan lesz, mintha étteremből rendelted volna a pizzát. Nem kell mást tenned, csak melegítsd elő magas fokozaton a grillt kb. 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet és tedd be a pizzát. Hidd el, tényleg nagyon finom lesz még a sarki boltban akciósan vásárolt fagyasztott pizza is.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.