Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Miért zöld néha a főtt tojás sárgájának felülete? Hogyan nem reped meg a tojáshéj, ha lobogó, forró vízbe teszem? Miért kell kartondobozban tárolni, és meddig áll el hűtve? Tojástippek következnek.

1. Ha a tojástartóba beleragadnak a tojások, mártsuk meleg vízbe, s akkor elválnak a tojások a tartótól.

2. A főtt tojást a nyers tojástól úgy különböztethetjük meg, ha egy sima asztallapon megpörgetjük őket: a főtt tojás szabályosan forog, míg a nyers nem.

3. Könnyebb a kemény főtt tojást meghámozni, ha hámozás előtt hideg vízben lehűtjük.

4. Ha a nyers tojás héját szalonnabőrrel bekenjük, tovább friss marad.

5. Tojás főzésekor a tojásfehérje kevésbé reped meg, ha főzés előtt a tojást a tompa végénél gombostűvel megszúrjuk.

6. A már megrepedt tojás sem fut ki, ha egy kevés sót vagy ecetet teszünk a vízbe.

7. Ha több tojás kell egy ételhez, egyenként üssük egy csészébe, majd onnan öntsük a többihez. Így elkerülhetjük, hogy egyetlen rossz tojás tönkretegye az egész ételt.

8. A rántotta méretét növelhetjük, ha a tojásfehérjét habbá verve adjuk hozzá, így könnyebb és lazább lesz.

9. A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt „öregszik” annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt; hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.

10. Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg.

11. A hűtött tojás fehérje és sárgája könnyebben szétválasztható.

12. Bőségesebb habot nyerünk, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

13. A tojás héján mintegy 17 000 pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű a tojást kartondobozban tárolni.

14. A tojást a dobozba a hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.

15. A főtt tojás sárgája körül néha zöldes gyűrű látható, ez vagy a túlfőzés vagy a főzővíz nagy vastartalma következtében keletkezik. Elkerülhető helyes főzési idővel és a főtt tojás gyors lehűtésével.

EGÉSZSÉGES VAGY SEM? MEGDŐLTEK A TOJÁSSAL KAPCSOLATOS TÉVHITEK, ÍME AZ IGAZSÁG! >>>

10 OK, HOGY MIÉRT FOGYASSZ TOJÁST MINDEN REGGEL >>>

TUDOD MIT JELENT A TITOKZATOS KÓD A TOJÁSOK HÉJÁN? ELÁRULJUK! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.