Klasszikus grízgaluska leves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal
Csupacsokis brownie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Finomfőzelék
Klasszikus kuglóf
Dödölle - az eredeti recept
Farsangi szalagos fánk
Babgulyás
Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
Hagymás rostélyos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba
Dubarry-csirkemell
Miért zöld néha a főtt tojás sárgájának felülete? Hogyan nem reped meg a tojáshéj, ha lobogó, forró vízbe teszem? Miért kell kartondobozban tárolni, és meddig áll el hűtve? Tojástippek következnek.

1. Ha a tojástartóba beleragadnak a tojások, mártsuk meleg vízbe, s akkor elválnak a tojások a tartótól.

2. A főtt tojást a nyers tojástól úgy különböztethetjük meg, ha egy sima asztallapon megpörgetjük őket: a főtt tojás szabályosan forog, míg a nyers nem.

3. Könnyebb a kemény főtt tojást meghámozni, ha hámozás előtt hideg vízben lehűtjük.

4. Ha a nyers tojás héját szalonnabőrrel bekenjük, tovább friss marad.

5. Tojás főzésekor a tojásfehérje kevésbé reped meg, ha főzés előtt a tojást a tompa végénél gombostűvel megszúrjuk.

6. A már megrepedt tojás sem fut ki, ha egy kevés sót vagy ecetet teszünk a vízbe.

7. Ha több tojás kell egy ételhez, egyenként üssük egy csészébe, majd onnan öntsük a többihez. Így elkerülhetjük, hogy egyetlen rossz tojás tönkretegye az egész ételt.

8. A rántotta méretét növelhetjük, ha a tojásfehérjét habbá verve adjuk hozzá, így könnyebb és lazább lesz.

9. A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt „öregszik” annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt; hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.

10. Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg.

11. A hűtött tojás fehérje és sárgája könnyebben szétválasztható.

12. Bőségesebb habot nyerünk, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

13. A tojás héján mintegy 17 000 pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű a tojást kartondobozban tárolni.

14. A tojást a dobozba a hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.

15. A főtt tojás sárgája körül néha zöldes gyűrű látható, ez vagy a túlfőzés vagy a főzővíz nagy vastartalma következtében keletkezik. Elkerülhető helyes főzési idővel és a főtt tojás gyors lehűtésével.

EGÉSZSÉGES VAGY SEM? MEGDŐLTEK A TOJÁSSAL KAPCSOLATOS TÉVHITEK, ÍME AZ IGAZSÁG! >>>

10 OK, HOGY MIÉRT FOGYASSZ TOJÁST MINDEN REGGEL >>>

TUDOD MIT JELENT A TITOKZATOS KÓD A TOJÁSOK HÉJÁN? ELÁRULJUK! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.