A jól ismert sebességükön és hatékonyságukon túl a forrólevegős sütők számos egyéb okból is zseniálisak. Csökkenthetik például a konyhai munkát, segítségükkel egyszerűen elkészíthetjük az ételeket, és mivel könnyen kezelhetőek, ezért a nagyobb gyerekek is bátran kipróbálhatják. De mit javasol Jamie, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az air fryerből?
Képzeljük el a légsütőt, ahogyan kering benne a forró levegő – ez mindenhol egyenletesen átmelegíti, főzi és ropogóssá teszi az ételt. Amennyiben a forró levegő nem tud megfelelően keringeni, akkor csak a készülő étel teteje forrósodik fel, ezért nem tudnak jól átsülni az alapanyagok.
Mivel a forrólevegős sütőkben kevésbé lesznek szaftosak az ételek, ezért érdemes olyan praktikákat bevetni, amelyekkel megelőzhetjük ezt a problémát. Jó megoldás lehet például a húsok és a zöldségek pácolása, sőt, a joghurtos öntetek és az ízesített vajak is nagy segítségünkre lehetnek. Emellett főzés közben alaplevet vagy bort is önthetünk a fiók aljába, aminek köszönhetően ízesített gőz keletkezik.
A különféle húsokat vagy a zöldséget számos módon fűszerezhetjük. Ha édes, lágyabb ízekre vágyunk, akkor rakjunk az alapanyagok mellé hámozatlan fokhagyma gerezdeket.
De a fokhagymát apróra is vághatjuk (előtte tisztítsuk meg), adhatunk hozzá fűszereket, néhány csepp olajat: ezekkel együtt már tehetjük is a sütőrekeszbe a burgonyát vagy éppen a babkonzervet.
Emellett az is remekül illatosítja az ételeket, ha néhány citromkarikát rakunk az air fryer aljába: a sütés közben párolgó gyümölcs aromája jól átjárja az ételt.
Az air fryerben való főzés öröme abban is rejlik, hogy segítségével remekül gazdálkodhatunk az idővel. Hiszen miről is szólnak a hétköznapok? Mindenki rohan a családban, és persze különböző időpontokban, általában fáradtan és éhesen esünk haza. Ez a készülék azonban tökéletes a maradékok felmelegítésére is, illetve előre összeállíthatunk kis csomagokat, amelyekbe beletehetjük az előkészített hozzávalókat. Ezek a hűtőszekrényben megvárják, míg hazaérünk és már süthetjük is a finom ételeket.
A forrólevegős sütő fiókjában mindenféle zöldséget megpárolhatunk: a spenót, a káposzta, a kelkáposzta és a különféle tavaszi zöldek is pillanatok alatt elkészülnek benne. Egyszerűen csak tisztítsuk meg, és vágjuk fel őket: kevés forró vízzel vagy alaplével már mehetnek is a sütőbe. Jamie szerint a bébispenót már egy percen belül fonnyadni kezd. Közben a zöldségek mellé összedobhatunk egy egyszerű öntetet – többre nem is marad időnk – és már mehetnek is a tányérra a finomságok.
Ha a gombát ayr fryerben, fűszerezés nélkül készítjük, akkor ezáltal egy igazán különleges, diószerű aromát és nagyszerű állagot kaphatunk. Vagy ott van például a sárgarépa, ami néhány csepp olajjal, és némi fűszerezéssel hihetetlenül ízletes lesz, különösen a zöldség szélén, ahol karamellizálódni kezd.
Borítókép: Shuttertock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.