Dubarry-csirkemell
Eggs Benedict (Benedek tojás)
Édes polenta vagy puliszka
Csupacsokis brownie
Medvehagyma-krémleves fenyőmaggal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus grízgaluska leves
Zúzapörkölt
Parasztlángos (kenyérlángos)
Zsemlegombóc
Hagymás rostélyos
Reszelt túrós sütemény
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus kuglóf
Toros káposzta
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Káposztás tészta egyszerűen
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Ahogyan azt mi is megírtuk, Jamie Olivert az elmúlt hetekben sokan támadták új főzőműsora miatt, amiben olyan ételeket mutat be, amik air fryerben készülnek. Azonban hiába ez az óriási felháborodás, ugyanis igazán ritka az, hogy egy konyhai eszköz ennyire leegyszerűsítse a főzést, mint az air fryer.

A jól ismert sebességükön és hatékonyságukon túl a forrólevegős sütők számos egyéb okból is zseniálisak. Csökkenthetik például a konyhai munkát, segítségükkel egyszerűen elkészíthetjük az ételeket, és mivel könnyen kezelhetőek, ezért a nagyobb gyerekek is bátran kipróbálhatják. De mit javasol Jamie, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az air fryerből?

Jamie Oliver hasznos tanácsaival még finomabb ételek készülhetnek az air fryerben / Fotó: Shutterstock
Jamie Oliver hasznos tanácsaival még finomabb ételek készülhetnek az air fryerben / Fotó: Shutterstock

Ne töltsük tele a kosarat

Képzeljük el a légsütőt, ahogyan kering benne a forró levegő – ez mindenhol egyenletesen átmelegíti, főzi és ropogóssá teszi az ételt. Amennyiben a forró levegő nem tud megfelelően keringeni, akkor csak a készülő étel teteje forrósodik fel, ezért nem tudnak jól átsülni az alapanyagok.

Így marad szaftos az étel

Mivel a forrólevegős sütőkben kevésbé lesznek szaftosak az ételek, ezért érdemes olyan praktikákat bevetni, amelyekkel megelőzhetjük ezt a problémát. Jó megoldás lehet például a húsok és a zöldségek pácolása, sőt, a joghurtos öntetek és az ízesített vajak is nagy segítségünkre lehetnek. Emellett főzés közben alaplevet vagy bort is önthetünk a fiók aljába, aminek köszönhetően ízesített gőz keletkezik.

Figyeljünk rá, hogy ne pakoljuk tele a készülék kosarát / Fotó: Shutterstock
Figyeljünk rá, hogy ne pakoljuk tele a készülék kosarát / Fotó: Shutterstock

A legfinomabb aromák

A különféle húsokat vagy a zöldséget számos módon fűszerezhetjük. Ha édes, lágyabb ízekre vágyunk, akkor rakjunk az alapanyagok mellé hámozatlan fokhagyma gerezdeket.
De a fokhagymát apróra is vághatjuk (előtte tisztítsuk meg), adhatunk hozzá fűszereket, néhány csepp olajat: ezekkel együtt már tehetjük is a sütőrekeszbe a burgonyát vagy éppen a babkonzervet.
Emellett az is remekül illatosítja az ételeket, ha néhány citromkarikát rakunk az air fryer aljába: a sütés közben párolgó gyümölcs aromája jól átjárja az ételt.

Segít a jó időbeosztásban

Az air fryerben való főzés öröme abban is rejlik, hogy segítségével remekül gazdálkodhatunk az idővel. Hiszen miről is szólnak a hétköznapok? Mindenki rohan a családban, és persze különböző időpontokban, általában fáradtan és éhesen esünk haza. Ez a készülék azonban tökéletes a maradékok felmelegítésére is, illetve előre összeállíthatunk kis csomagokat, amelyekbe beletehetjük az előkészített hozzávalókat. Ezek a hűtőszekrényben megvárják, míg hazaérünk és már süthetjük is a finom ételeket.

Szupergyors zöldségek

A forrólevegős sütő fiókjában mindenféle zöldséget megpárolhatunk: a spenót, a káposzta, a kelkáposzta és a különféle tavaszi zöldek is pillanatok alatt elkészülnek benne. Egyszerűen csak tisztítsuk meg, és vágjuk fel őket: kevés forró vízzel vagy alaplével már mehetnek is a sütőbe. Jamie szerint a bébispenót már egy percen belül fonnyadni kezd. Közben a zöldségek mellé összedobhatunk egy egyszerű öntetet – többre nem is marad időnk – és már mehetnek is a tányérra a finomságok.

Kísérletezzünk az alapanyagokkal!

Ha a gombát ayr fryerben, fűszerezés nélkül készítjük, akkor ezáltal egy igazán különleges, diószerű aromát és nagyszerű állagot kaphatunk. Vagy ott van például a sárgarépa, ami néhány csepp olajjal, és némi fűszerezéssel hihetetlenül ízletes lesz, különösen a zöldség szélén, ahol karamellizálódni kezd.

Borítókép: Shuttertock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.