A birs a rózsafélék családjában tartozik, közeli rokona az alma. Több fajtája van, az érési idejük szeptember és október hónapokra esik. Mivel idén forró nyarunk volt, a szokásosnál korábban jött el a szüret ideje.
Mint minden más gyümölcsnél, az érettséget a külső és a belső tulajdonságai alapján lehet megállapítani. A birs utóérő gyümölcs, ami azt jelenti, hogy félérett állapotban kell leszedni a fáról, és az érési folyamat a tárolás alatt fejeződik be. Ha csak egy-két fád van, hagyhatod a fán beérni a birset, mert ekkor a gyümölcs ízesebb, aromásabb és cukortartalma is magasabb. Amire figyelni érdemes ilyenkor: az érett birs könnyen leesik a földre, megsérül és romlásnak indul. Ha több fád van, vagy szeretnél biztosa menni, akkor kezd meg a szüretet, amikor a birs zöld színű héja halványan sárgulni kezd. Az illatára, ízére inkább ne hagyatkozz, mert a birsfajtáknak különböző az aromája: vannak olyan gyümölcsök, amelyek már féléretten is „jó” illatúak, míg más fajtákra ez nem jellemző. Az érett birs húsa sárgás, puha, magjainak héja sötét. A gyümölcsöket fedő jellegzetes dús, puha, molyhos szőrzet éréshez közeledve lekopik a héjról.
Az idő előtt leszedett birsalma nem tudja befejezni tárolás alatt az érési folyamatot, és a gyümölcs még azelőtt megfonnyad, hogy beszínesedne. A húsa nem cukrosodik be, így az íze sem lesz jó. Ha pedig későn szüretelsz, az utóérés gyors lesz, és gyümölcs puha, barna lesz.
Régen a birsalmát a tisztaszobában tárolták, több okból. Egyrészt a birs kellemes, friss illata átjárta a szobát, tehát amolyan természetes illatosítóként szolgált. Másrészt a tisztaszobát nem használták, nem fűtötték, így ideálisak voltak a körülmények a gyümölcs tárolására – akár januárig sem romlott meg a birs.
Nem csak sajt! Hiába jut mindenkinek a birsalmasajt eszébe erről a gyümölcsről, készíthetünk belőle csatnit, lekvárt, befőttet, mártást húsokhoz, kompótot és persze süteményeket is. Birsalmasajtos recepteket ITT találsz.
Forrás: agroforum.hu
(Kiemelt kép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.