Farsangi szalagos fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf
Mákos guba
Vadas marha
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Zsemlegombóc
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tojásos nokedli fejes salátával
Babgulyás
Csupacsokis brownie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Finomfőzelék
Epres blondie
Praktikus

9 praktikus ötlet, hogy mire használhatod a citrushéjreszelőt

Ajándékba kaptad, de igazából alig használod? Sőt arra is gondoltál már, hogy megszabadulsz tőle? A legtöbb konyhában számtalan felesleges dolog található, de a citrushéjreszelő nem ilyen. Mutatjuk, hogy mennyi mindenre jó még ez a kis szerkezet.

A kifejezetten a citrusfélék héjának reszelésére szolgáló eszköz praktikus, hiszen a citromot, a narancsot vagy a lime-ot széles körben használjuk a konyhában. Édes és sós ételeket ízesítünk a citrusokkal, a desszertektől kezdve az önteteken át a mártásokig sokféle ételbe tesszük, hogy pikánsabb, savanykásabb legyen az ízük. De természetesen nem csak citrusokat reszelhetsz ezzel a reszelővel – mutajtuk, hogy mire használhatod még!

Jó, ha van otthon citrushéjreszelő / Fotó: Shutterstock
Jó, ha van otthon citrushéjreszelő / Fotó: Shutterstock

Vaj aprításához

Sütés előtt elfelejtett kivenni a vajat a hűtőből? Semmi gond! A hideg vajat a reszelőn végighúzva apró, finom forgácsokat kapsz, amelyekkel sokkal könnyebb dolgozni, mintha késsel darabolnád fel a vajat.

Fokhagyma préseléséhez

Ha nincs kedved elővenni a fokhagymanyomót (ami könnyen előfordulhat, tekintve, hogy nagyon macerás elmosni…) reszeld le a citrushéjreszelőn a meghámozott fokhagymagerezdeket. Finom pasztát kapsz, amivel ízesítheted a zöldségeket, húsokat, leveseket.

Csokireszelék készítéséhez

Ha egészen finom csokireszelékre van szükséged krém készítéséhez, vagy torták, sütemények díszítéséhez, érdemes citrushéjreszelővel dolgozni. A kávédat, kakaódat is ízesítsd az így finomra reszelt csokival: sokkal finomabb lesz az italod, mintha csak kakaóport szórnál rá.

A reszelt csoki zamatosabb / Fotó: Shutterstock
A reszelt csoki zamatosabb / Fotó: Shutterstock

Csípős paprika aprításához

Ha szereted a csípős ízt, de nem szeretnél nagy paprika darabokat az ételbe, a reszelővel finomra apríthatod.

burgonya reszeléséhez

Nagyon finomra reszeli a krumplit, de tökéletes, ha apró kis lepénykéket vagy lángost szeretnél készíteni. Próbáld ki!

Fűszerek durvára porításához

A frissen reszelt fahéj, szerecsendió (vagy más fűszerek íze) tökéletesebbé teszi az ételt. Ha nincs mozsarad, használd a reszelőt!

Fűszereket is reszelhetünk / Fotó: Shutterstock
Fűszereket is reszelhetünk / Fotó: Shutterstock

Elszenesedett ételek „javításához”

Ha megégetted egy kicsit a süti szélét, nem kell aggódnod: ezzel a finom reszelővel pillanatok alatt eltávolíthatod a megfeketedett részt.

Kemény sajtokhoz

Frissen reszelt parmezán kell a tésztádra? A citrusreszelő jó választás kemény sajtok aprítására.

Gyömbért is reszelhetsz vele

A friss gyömbért sokkal egyszerűbb reszelni, mint késsel vékony szeletekre, darabokra vagdalni. Finomra aprítva teheted sütikbe, mártásokba, teába vagy limonádéba is.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.