Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Praktikus

Vigyázz az olcsó dióval, tönkreteheti a karácsonyi bejglit!

így tárold a diót hogy ne legyen avas
Alig 3 hét múva itt a karácsony, sokan már most kilószámra vásárolják a süteményekhez szükséges diót. Legyünk résen a vásárlásnál, mivel a magyar piacon megjelent az olcsó, de gyenge minőségű importdió.

Ellepték a magyar piacokat, parkolókat azok az árusok, akik áron alul kínálják a silány minőségű diót. A leggyakoribb probléma az importdiókkal, hogy nem ellenőrzött körülmények között termelik őket. Gyakran használnak betiltott vegyszereket, és nincsenek olyan szigorú előírások, mint az Európai Unióban. Engelhardt Ádám, az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosa arról beszélt a Fanny magazinnak, hogyan tudjuk megkülönböztetni a jó diót az ellenőrizetlen gazdaságból származó resztlitől.

A legjobb, ha közvetlenül magyar termelőtől vásárolunk, mivel itt a termelés és a feldolgozás ellenőrzött körülmények között zajlik, így a minőség is garantált (Fotó: Shutterstock)
A legjobb, ha közvetlenül magyar termelőtől vásárolunk, mivel itt a termelés és a feldolgozás ellenőrzött körülmények között zajlik, így a minőség is garantált (Fotó: Shutterstock)

1. A termelői dió a csúcs!

A legjobb, ha közvetlenül magyar termelőtől vásárolunk, mivel itt a termelés és a feldolgozás ellenőrzött körülmények között zajlik, így a minőség is garantált. Ha nincs lehetőség személyesen vásárolni, néhány termelő szállítást is kínál. Érdemes többen összefogni, mivel bizonyos értékhatár felett a szállítás gyakran ingyenes.

2. tudjuk meg, honnan származik!

A hipermarketekben is beszerezhetjük a diót, de mindig ellenőrizzük a származási helyet. A legtöbb üzletlánc magyar termelőtől származó héjas diót is árusít, míg a pucolt dió általában import termék. Ne tévesszen meg minket az sem, ha egy magyar cég árul előrecsomagolt diót, mivel az akár külföldről is származhat.

3. A méret a lényeg

A kistermelői piacon is legyünk óvatosak, mivel sok kereskedő import dióbéllel hígítja fel a termékét. Nehéz különbséget tenni, de az ukrán termések általában apróbbak és sötétebbek, míg a magyar nemesített fajták mérete kifejezetten nagy és világos.

4. Kóstolunk, bátran!

Ne feledkezzünk meg kóstolót kérni. Mivel az import diók jellemzően nem ültetvényről származnak, az eltérő ízvilág árulkodó jel lehet. Előfordulhat, hogy néhány dió finom, ugyanakkor akadhat köztük olyan, ami szinte ehetetlen.

5. Figyeljünk a jelekre!

Az utóbbi időben egyre többen próbálnak háztáji diót értékesíteni közösségi csoportokban vagy a piacon. Mindig kérdezzük meg az eladótól, milyen fajtájú diót árul, és melyik termőterületről származik. Ha dióbélre van szükségünk, figyeljünk a penészesedés jeleire, és ellenőrizzük, hogy ne legyen molyos, avas.

6. TÖrésteszt

Gyakran előfordul, hogy az idei friss, nedves termést szárított dióbélként próbálják eladni, de kóstolva érezhető, hogy nem roppan eléggé. Fontos tudnunk, ha a dió nincs kellően kiszárítva, rövid időn belül bepenészedik. Héjas dió vásárlása előtt végezzünk egy töréspróbát: a dió akkor elég száraz, ha a közepén lévő hártya könnyedén törik hajlítás közben.

7. héjjal vagy anélkül?

Ha nagyobb mennyiséget, hosszabb ideig szeretnénk tárolni, inkább héjas termést válasszunk. A tárolása is egyszerűbb, hosszabb ideig megőrzi az aromáját, és nehezebben dohosodik meg. Bár az ára fajlagosan kedvezőbb, mint a dióbélnek, vegyük figyelembe, hogy 1 kilogrammból jó minőségű áru esetén körülbelül 40 dekagramm dióbél nyerhető ki, és ne feledkezzünk el a feltörésével járó munkáról sem.

Ha nagyobb mennyiséget, hosszabb ideig szeretnénk tárolni, inkább héjas termést válasszunk: a tárolása is egyszerűbb, hosszabb ideig megőrzi az aromáját, és nehezebben dohosodik meg (Fotó: Shutterstock)
Ha nagyobb mennyiséget, hosszabb ideig szeretnénk tárolni, inkább héjas termést válasszunk: a tárolása is egyszerűbb, hosszabb ideig megőrzi az aromáját, és nehezebben dohosodik meg (Fotó: Shutterstock)

8. letakarni tilos!

Gyakori tévhit, hogy a diót a pincében kell tárolni. A lényeg, hogy száraz, jól szellőző helyiségben, műanyag rekeszekben, 5-10 cm vastagon kiterítve tároljuk. Semmiképpen ne takarjuk le, mert ha nem megfelelő a levegőzés, a penész hamar felüti a fejét.

(Forrás: BorsOnline)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.